Előfizetés

Extrém UV-B-sugárzásra figyelmeztetnek szerdán

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.23. 18:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A napozást lehetőleg senki se 11 és délután három közé időzítse.
Szerdán a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B-sugárzás várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőleg ne napozzanak.
Az előrejelzés szerint szerdán a több-kevesebb napsütés mellett a keleti megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de csak kevés helyen fordulhat elő futó zápor, elsősorban az északkeleti megyékben. A legalacsonyabb hőmérséklet 13-18 fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 30-33, keletebbre 25-29 fok között valószínű.

Természetvédelmi területet is letarolnak egy csongrádi bicikliútért - szociális tüzelőnek viszik a kivágott fákat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 18:03
Képünk illusztráció
Fotó: Sébastien Rabany / AFP
A tüzelővel lekenyerezett szegények ősszel vokssal fejezhetik ki hálájukat, amiért télen valamivel rövidebb ideig szorulnak majd rá, hogy hulladékkal fűtsenek.
Elkezdődtek a Sándorfalvától Ópusztaszerig tartó, 17,6 ki­­­lométeres kerékpárút kivite­lezési munkálatai, írja a delmagyar.hu, hozzátéve: mivel szinte a kerékpárút egésze növényzettel benőtt területen fut majd, látványos irtás zajlik. Mint megtudták,
hat hektáron tarolják le a természetet a bicikliútra hivatkozva.

Az út menti fák és cserjék kivágása négy különböző területet érint – nyilatkozta a KESMA-lapnak Kovács Beáta, a kerékpárutat építtető konzorciumot vezető Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Az is kiderült:
  • az erdészeti hatóság engedélyével kivágott 2,5 hektár erdőt nem lehetséges újraültetni, a fákat erdővédelmi járulék fizetésével pótolják;
  • máshol Natura 2000 védettség alatti területet vágnak tarra, a természetvédelmi hatóság hozzájárulásával;
  • a Magyar Közút területének kivágott fáit pedig szociális tűzifaként osztják szét.
A beruházás a tervek szerint egy év múlva, 2020 júliusára készül el. A fákat csak két szakaszra ültetik vissza. Így míg a tüzelővel lekenyerezett szavazók ősszel vokssal fejezhetik ki hálájukat, amiért valamivel kevesebb ideig szorulnak majd rá, hogy hulladékkal fűtsenek, a biciklisek csak izzadhatnak.
Kapcsolódó
Suttyomban vágták ki a fákat a verőcei óvoda udvaráról

Kevésen múlt, hogy megint halálkamionná váljon az embercsempész kocsija

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 17:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Letartóztattak Sopronban egy román férfit, a teherautója rakterében csempészett menekültek már levegőért küzdöttek.
Elrendelte kedden a Soproni Járásbíróság egy román férfi letartóztatását, aki vasárnap tizenhat illegális bevándorlót vitt áruszállító furgonjának zárt rakterében - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t. Gál Katalin elmondta, hogy a férfi vasárnap hajnalban tizenöt afgán és egy iráni embert vett fel járműve rakterébe az Alföldön. Megállás nélkül, órákig szállította őket a nyugati határ felé. A zárt raktérben lévő illegális bevándorlók a nagy melegben csak az ajtóréseken keresztül jutottak levegőhöz, ezért dörömböltek a sofőrnek és feszegették a furgon ajtajának gumitömítéseit. Az autót Sopron közelében állították meg a rendőrök. A férfinak Magyarországon nincs lakóhelye, romániai címén sem mindig elérhető, a luxemburgi hatóságok pedig körözést adtak ki ellene - ismertette.