Ha Trump vámol, az unió 35 milliárd eurónyi árura vethet ki vámot válaszként

Publikálás dátuma
2019.07.23. 20:28
Kínai áruk amerikai kikötőben
Fotó: Mark RALSTON / AFP
Tekintélyes listával rettentené el az Európai Bizottság az autóipari védővámjainak bevezetésétől az amerikai elnököt.
Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, amennyiben az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek importját - figyelmeztetett az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja kedden.
"Nem fogadunk el semmiféle méltánytalan kereskedelmet, kvótákat vagy önkéntes exportkorlátozást. Ha elrendelik a vámokat, akkor válaszlépéseket foganatosítunk" - mondta Cecilia Malmström az Európai Parlamenti illetékes szakbizottságának brüsszeli ülésén. "Már előkészítettünk egy listát nagyjából 35 milliárd euró értékben. Remélem nem kell majd használnunk" - fogalmazott.

Boris Johnsonnál csak az előrehozott választás rosszabb a brit választók szerint

Publikálás dátuma
2019.07.23. 19:58

Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto
A választók tíz százaléka örül, majdnem negyven pedig teljesen kiborult az új elnök hírére.
A britek relatív többsége nem örül, hogy Boris Johnson, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetője lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke szerdától. A legnagyobb brit közvélemény-kutató hálózat, a YouGov a bejelentés utáni gyorsfelmérésében (1730 fős reprezentatív választói mintán) kimutatta, hogy
  • a britek 10 százaléka el van ragadtatva;
  • 18 százalék elégedett;
  • 10 százalék csalódott;
  • 38 százalék pedig teljesen le van sújtva.
A legtöbben ennek ellenére sem akarnak idő előtti parlamenti választást.

Gratulált az EB, és izgatottan várja a kész Brexit-egyezmény ratifikálását

Az Európai Bizottság gratulált kedden Johnsonnak a friss pártelnöki, egyúttal miniszterelnöki posztjához, és közölte, hogy a lehető legjobb együttműködésre törekszik majd az új brit kormánnyal. Michel Barnier, az EB Brexit-ügyi főtárgyalója pedig reményét fejezte ki, hogy az EU konstruktívan dolgozhat majd együtt a szigetország új miniszterelnökével a brit európai uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodás ratifikálásában, hogy elkerülhető legyen a rendezetlen kilépés. Hozzátette, az Európai Bizottság irányelveivel összhangban készek átdolgozni a jövőbeni kapcsolatrendszerről szóló politikai nyilatkozatot.
Ez utóbbi egy 26 oldalas dokumentum, ami az 585 oldalas megegyezéssel együtt okozta May kormányának vesztét. Johnson azzal kampányolt, hogy az egészet újratárgyalja, vagy megegyezés nélkül lépteti ki országát az unióból. Jelenleg ez utóbbi látszik esélyesnek.

Elsőre nem jött össze a spanyol kormányalakítás

Publikálás dátuma
2019.07.23. 17:36

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Nem kapta meg a többséget Pedro Sánchez, csütörtökön újra nekifutnak.
Pedro Sánchez elvesztette az első, kedden délután megtartott bizalmi szavazást a spanyol parlamentben, ám rögtön újra a szocialisták vezetőjét bízták meg a kormányalakítással, így csütörtökön újabb voksolást rendeznek Madridban. Sánchez az áprilisi parlamenti választás óta ügyvezető miniszterelnökként kormányoz. Az akkori voksoláson ugyan a szocialisták szerezték meg a legtöbb mandátumot, de lemaradtak az abszolút többségről. A kormányfő elsősorban a centrista Ciudadanosszal akart volna szövetséget kötni, ám az Európai Parlamentben a liberálisok padsoraiban helyet foglaló politikai erőt vezető Albert Rivera kizárta az együttműködést a baloldali tömörüléssel, ami belső konfliktusokhoz vezetett a Ciudadanosnál. Hévégén aztán úgy látszott, Sáncheznak sikerül megállapodnia a koalíciós együttműködésről a baloldali radikális Podemosszal. Olyan kompromisszum körvonalazódott, melynek értelmében Pablo Iglesias, a radikálisok megosztó vezetője nem kapna kormányzati tisztséget, de pártjának több tagja kerülne valamely tárca élére. Sánchez eredetileg ódzkodott attól, hogy bevegye a kabinetbe a Podemost, attól tartott, hogy ez túl nagy támadási felületet jelentene számára. Hétfőn aztán már semmi jele sem volt a közeledésnek a két párt között a parlamentben megrendezett vitán, sőt inkább ellenséges volt a hangulat, ami előrevetítette a keddi kudarcot. A szocialistáknak 176 mandátumra lenne szükségük az abszolút többséghez, ám a tegnapi szavazáson mindössze 124-en szavaztak Sánchezra, 170-en ellene, 52-en pedig tartózkodtak. Csütörtökön azonban új szavazást rendeznek, itt már az egyszerű többség is elegendő lenne Sánchez számára. Amennyiben újra leszavaznák, úgy két hónapja lenne arra, hogy új szövetséget kössön. Ha ez sem sikerülne neki, akkor előrehozott választást kellene rendezni: négy éven belül negyedszerre járulnának az urnákhoz az ibériai államban. Egy esetleges idő előtti voksolás favoritjai azonban továbbra is a szocialisták lennének, a Sánchez vezette pártot 31-36 százalék között mérik a különféle közvélemény-kutatók.