Előfizetés

Mentőápoló lett az ellenzék közös budafoki polgármester-jelöltje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 15:12

Fotó: Facebook/Havasi Gábor
Havasi Gábor a Momentum színeiben indul, de lényegében a teljes ellenzék támogatja.
Havasi Gábort, mint a Momentum budafoki polgármester-jelöltjét a párt elnöke, Fekete-Győr András mutatta be szerdán, írja a Mérce. A polgármesterjelöltet a DK, az LMP, az MSZP-P, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, a Jobbik, a Közösség Dél-Budáért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is támogatja.
Havasi 2014 óta az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik mentőápolóként a Budafoki Mentőállomáson. A XXII. kerületi jelölt a harmadik Fidesz-kétharmad után csatlakozott a párthoz. 
„Látom az egészségügy problémáit, az alulfinanszírozottságot, az alacsony fizetéseket, a sok stresszt, azokat akik belerokkannak, vagy belehalnak a mai egészségügy működésébe”

– mondta Havasi arról, hogy miért döntött az indulás mellett. Budafok-Tétény fideszes vezetésének nincs megoldása az egyre súlyosbodó problémákra, folytatta, kiemelve
  • a végtelen egészségügyi várólistákat;
  • a kerületet megbénító dugókat, a rosszul szervezett tömegközlekedését, az utak katasztrofális állapotát és a parkolók hiányát;
  • Budafok sivár közéletét;
  • és a lakhatási válságot, amit az is súlyosbít, hogy "az önkormányzati bérlakásokat sokszor nem a rászorulók kapják meg, hanem a fideszes vezetéshez köthető figurák".
A kerülte 12 választókörzetben az ellenzéki osztozkodás eredményeként végül 3 egyéni választókörzet jut a Momentumnak, 4 a DK-nak, az MSZP-nek 2, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig 1-1. Utóbbi még nem írta alá a megállapodást. A 12. körzetben független jelöltet indít a Budafok-Tétény Általános Ipartestület.

Tovább már nem falazhat az ügyészség: Polték megkeresik az amerikaiakat a Microsoft-ügyben

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.07.24. 13:14

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Adjanak már valamit, ami alapján a magyar hatóságok el tudnak járni. Az, hogy a Microsoft lényegében elismerte a korrupciót, kevés egy vizsgálat indításához.
A Legfőbb Ügyészség megkeresi az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Microsoft ügyben van-e a birtokukban bűncselekményre vonatkozó bármely olyan adat, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, és amely alapján a magyar hatóságok el tudnak járni – tudatta lapunkkal az ügyészség. A testület kérdésünkre leszögezte: az ügyészség sem az Amerika Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától, sem más amerikai hatóságtól nem kapott feljelentést vagy olyan jelzést, amely az említett ügyletekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményre utalna. A Polt Péter vezette ügyészség lapunknak megerősített: a Microsoft Magyarország Kft. által értékesített szoftverlicenceket érintően büntetőeljárás nem indult. Mint arról beszámoltunk: tavaly született már egy feljelentés a Microsoft-ügyben, ám mint az később Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére Polt Péter leszögezte: a feljelentést tavaly áprilisában bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították. Ugyanakkor a napokban megegyezéssel zárult az amerikai Igazságügy a Microsoft korrupciós praktikái kapcsán indított vizsgálata: a cég vállalta, hogy a magyar leányvállalata 8,7 millió dollár büntetést fizet. Az amerikai igazságügy közleményében tényként közölte, hogy a Microsoft-szoftverek értékesítése kapcsán számos magyar „kormányzati hivatalnok” kenőpénzeket kapott.    A magyar rendőrség azóta sem válaszolt a kérdésünkre, hogy az amerikai állításra válaszul hivatalból nyomozást indít-e.  

Ha balatoni halat enne, fogja ki magának – üzeni az agrárminiszter

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 12:30

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A horgászati lehetőség minden hazai és külföldi polgár számára adott, biztat mindenkit Nagy István.
Mikor változtat végre a kormány azon a „tarthatatlan állapoton, hogy a Balatonnál nem lehet balatoni halat enni nyáron,” érdeklődött a jobbikos Steinmetz Ádám írásban az agrárminisztertől – kérdését a 444.hu vette észre. 
A képviselő emlékeztetett:  a „Balaton-parti éttermekben, halsütödékben ugyanis 2013 decembere, a balatoni halászat betiltása óta nem lehet balatoni halat kapni. Azóta kell beérnünk a fagyasztva importált argentin hekkel, a kazah, román süllővel, és a halastavi - kukoricán, tritikálén hizlalt – ponttyal.”
Nagy István válaszában kitér rá, hogy 2013 decemberétől megszűnt a természetes vizeken zajló kiskereskedelmi halászat, ám ettől szerinte még 
„Senkinek sem kell lemondania a balatoni halról, ha ahhoz ragaszkodik," hiszen a horgászati lehetőség minden hazai polgár és külföldi vendég számára adott, és a rekreációs tevékenység keretében kifogott zsákmány gasztronómiai felhasználásának semmilyen akadálya sincs.”