Előfizetés

Fokozódik a hőség – Csütörtökre kilenc megyére adtak ki figyelmeztetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 16:13

Fotó: Atilgan Ozdil / AFP / Anadolu Agency
A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul.
A továbbiakban keleten is egyre több lesz a napsütés, és ott is erősödik a nappali felmelegedés. Tartós, markáns lehűlés a következő napokban nem várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel. Legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki, erre nagyobb esély a keleti országrészben van. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 35 fok között alakul. A hőség miatt a fővárosra és Pest, Baranya, FejérGyőr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a napi középhőmérséklet 25 fok felett valószínű.

Kánikula és extrém UV-B-sugárzás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy csütörtökön a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, 11 és 15 óra között pedig lehetőleg ne napozzanak. A várható UV-B értékek területi eloszlását itt találja.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, ugyanakkor északkeleten és délnyugaton egyre több gomolyfelhő képződik. Arrafelé zápor, zivatar is kialakulhat, délnyugaton akár már a hajnali, reggeli órákban is. A keleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 35 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-KiskunCsongrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt, míg FejérGyőr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében már másodfokú riasztások lesznek érvényben.
Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, Nógrád, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében viszont zivatarok veszélye miatt is figyelmeztetnek.
Szombaton az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütés várható. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul. Szombatra már az egész országra elsőfokú riasztást adtak ki a zivatarok veszélye miatt, hőségre pedig két megyében (Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom) figyelmeztetnek. 
Vasárnap is az ország bármely táján és bármely napszakban lehet zápor, zivatar. A délkeleti szél időnként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Mentőápoló lett az ellenzék közös budafoki polgármester-jelöltje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 15:12

Fotó: Facebook/Havasi Gábor
Havasi Gábor a Momentum színeiben indul, de lényegében a teljes ellenzék támogatja.
Havasi Gábort, mint a Momentum budafoki polgármester-jelöltjét a párt elnöke, Fekete-Győr András mutatta be szerdán, írja a Mérce. A polgármesterjelöltet a DK, az LMP, az MSZP-P, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, a Jobbik, a Közösség Dél-Budáért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) is támogatja.
Havasi 2014 óta az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik mentőápolóként a Budafoki Mentőállomáson. A XXII. kerületi jelölt a harmadik Fidesz-kétharmad után csatlakozott a párthoz. 
„Látom az egészségügy problémáit, az alulfinanszírozottságot, az alacsony fizetéseket, a sok stresszt, azokat akik belerokkannak, vagy belehalnak a mai egészségügy működésébe”

– mondta Havasi arról, hogy miért döntött az indulás mellett. Budafok-Tétény fideszes vezetésének nincs megoldása az egyre súlyosbodó problémákra, folytatta, kiemelve
  • a végtelen egészségügyi várólistákat;
  • a kerületet megbénító dugókat, a rosszul szervezett tömegközlekedését, az utak katasztrofális állapotát és a parkolók hiányát;
  • Budafok sivár közéletét;
  • és a lakhatási válságot, amit az is súlyosbít, hogy "az önkormányzati bérlakásokat sokszor nem a rászorulók kapják meg, hanem a fideszes vezetéshez köthető figurák".
A kerülte 12 választókörzetben az ellenzéki osztozkodás eredményeként végül 3 egyéni választókörzet jut a Momentumnak, 4 a DK-nak, az MSZP-nek 2, a Jobbiknak és az LMP-nek pedig 1-1. Utóbbi még nem írta alá a megállapodást. A 12. körzetben független jelöltet indít a Budafok-Tétény Általános Ipartestület.

Tovább már nem falazhat az ügyészség: Polték megkeresik az amerikaiakat a Microsoft-ügyben

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.07.24. 13:14

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Adjanak már valamit, ami alapján a magyar hatóságok el tudnak járni. Az, hogy a Microsoft lényegében elismerte a korrupciót, kevés egy vizsgálat indításához.
A Legfőbb Ügyészség megkeresi az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy a Microsoft ügyben van-e a birtokukban bűncselekményre vonatkozó bármely olyan adat, amit rendelkezésre tudnak bocsátani, és amely alapján a magyar hatóságok el tudnak járni – tudatta lapunkkal az ügyészség. A testület kérdésünkre leszögezte: az ügyészség sem az Amerika Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától, sem más amerikai hatóságtól nem kapott feljelentést vagy olyan jelzést, amely az említett ügyletekkel kapcsolatos korrupciós bűncselekményre utalna. A Polt Péter vezette ügyészség lapunknak megerősített: a Microsoft Magyarország Kft. által értékesített szoftverlicenceket érintően büntetőeljárás nem indult. Mint arról beszámoltunk: tavaly született már egy feljelentés a Microsoft-ügyben, ám mint az később Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére Polt Péter leszögezte: a feljelentést tavaly áprilisában bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították. Ugyanakkor a napokban megegyezéssel zárult az amerikai Igazságügy a Microsoft korrupciós praktikái kapcsán indított vizsgálata: a cég vállalta, hogy a magyar leányvállalata 8,7 millió dollár büntetést fizet. Az amerikai igazságügy közleményében tényként közölte, hogy a Microsoft-szoftverek értékesítése kapcsán számos magyar „kormányzati hivatalnok” kenőpénzeket kapott.    A magyar rendőrség azóta sem válaszolt a kérdésünkre, hogy az amerikai állításra válaszul hivatalból nyomozást indít-e.