Előfizetés

Boris Johnson: Nagy-Britannia október 31-én kilép az Európai Unióból

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.24. 18:14

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
May-t bírálta első miniszterelnöki beszédében Johnson, és fogadkozott, hogy kiharcolja annak a Brexit-egyezménynek újratárgyalását, amibe elődje belebukott.
Utoljára távozott miniszterelnökként Theresa May a Downing Street-i kormányfői rezidenciáról szerda délután. May, aki férje kíséretében felkereste II. Erzsébet királynőt a londoni Buckingham-palotában, hogy hivatalosan benyújtsa lemondását, indulása előtt tartott rövid - miniszterelnökként szintén utolsó - nyilatkozatában közölte: azt javasolja az uralkodónak, hogy Boris Johnsont, a kormányzó Konzervatív Párt új vezetőjét bízza meg kormányalakítással.
Beszédét a Downing Streetet a kormányzati főutcától, a Whitehalltól elválasztó kerítés túloldaláról hangos "stop Brexit" bekiabálás szakította félbe. Férje, Philip May tréfálkozva megjegyezte, hogy ez nem ő volt, Theresa May pedig pillanatnyi szünet után azt mondta: a bekiabáló felvetésére "a válasz nemleges". Búcsúnyilatkozatát befejezve
megerősítette May: távozik ugyan a Downing Streetről, de parlamenti képviselőként folytatja politikai tevékenységét.

Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő szerda délután bízta meg kormányalakítással. Johnsont a Konzervatív Párt tagsága választotta a párt vezetőjévé May utódjaként, és mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti.
Johnson az Egyesült Királyság 55., a 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő 14. miniszterelnöke.

A Johnsont szállító autókonvojt a Buckingham-palota felé vezető Mall sugárúton a Greenpeace környezetvédelmi csoport aktivistái próbálták megállítani, élőláncot kialakítva az úttesten, de a rendőrök néhány másodperc alatt eltávolították a piros pólót viselő demonstrálókat. A szervezet aktivistái azt próbálták elérni, hogy Boris Johnson írja alá a Greenpeace környezetvédelmi petícióját. Boris
Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással - jelentette be Boris Johnson, már miniszterelnökként.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia előtt tartott első miniszterelnöki beszédében alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May Brexit-stratégiáját. A Brexitről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette: May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére. A kétkedőknek, a világvége-hangulat gerjesztőinek azonban szerinte megint nem lesz igazuk, és ha valaki Nagy-Britannia ellen fogad, arra "az inge is rámegy" - fogalmazott az új kormányfő. Johnson kijelentette: kormánya olyan új Brexit-megállapodást köt, amely maximalizálja a kilépés nyújtotta lehetőségeket. Megjegyzendő, az Európai Bizottság elzárkózik a már elkészült megállapodás újratárgyalásától.

Bombafenyegetéssel akarta megúszni a bírósági tárgyalást egy szlovák férfi, de eltévesztette a dátumot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 17:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tárgyalást másnapra tűzték ki a Nagyszombati Járásbíróságon, így végül meg is tartották.
A szlovák rendőrség hamis riasztással gyanúsított meg egy 23 éves férfit, aki telefonon jelentette be, hogy bomba van egy járásbíróságon. A férfi így akarta elkerülni a bírósági tárgyalást, amelyben csalásban való bűnrészességgel vádolták – írja a parameter.sk. A cikk szerint az eset még április 10-én történt. Az akkor ismeretlen elkövető a 112-es segélyhívón jelentette be, hogy bomba van az egyik járásbíróságon. Mivel nem pontosította, hogy melyik intézményben is van robbanószer, a rendőrségnek országszerte intézkednie kellett. Néhány percen belül minden tervezett tárgyalást töröltek és evakuálták a bíróságokat. Az épületeket átkutatták, de nem találtak robbanószert. Mária Linkešová rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrségnek sikerült elkapnia a bejelentőt, a 23 éves fiatalember beismerte tettét. Az egész ügy paradoxonja, hogy a férfi bírósági tárgyalását másnapra tűzték ki a Nagyszombati Járásbíróságon, így azt meg is tartották. A férfit hamis riasztással gyanúsították meg, a rendőrség jelenleg is dokumentálja a mozgósítás során keletkezett kárt. A fiatal férfit 3-tól 8 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik. 

Amerikában 1462,5 milliárd forintnyi bírságot ért a Cambridge Analytica botránya a Facebooknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.24. 16:40
Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója - illusztráció.
Fotó: JOSH EDELSON / AFP
A hatóságok most azt is megtiltották a közösségi oldalnak, hogy eladja a felhasználóknak a kétfaktoros azonosításhoz feltöltött telefonszámait.
Miközben Európában – egész pontosan a briteknél – egy régi adatvédelmi szabály miatt a Facebook megúszta a rekordméretű GDPR-büntetést, és átszámítva alig 183 millió forintos bírságot kapott, az Egyesült Államokban már nem volt "ilyen szerencséje" a cégnek - írja a hvg.hu. Zuckerbergéket a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) 5 milliárd dollárra, vagyis átszámítva mintegy 1462,5 milliárd forintra bírságolta a Cambridge Analytica-botrány miatt.
Emellett a Facebook rábólintott arra is, hogy átalakítsa az irányítási struktúráját, és új szabályozást kell bevezetnie a felhasználók adatainak biztonsága érdekében. Mindez azt jelenti, hogy a közösségi oldalnak egy új, független adatvédelmi bizottságot kell létrehoznia, amely ellenőrzi, hogy adatvédelmi szempontból rendben működik-e a vállalat. A Facebook vezetőinek negyedévente kell találkozniuk a független adatvédelmi szakemberekkel, akik folyamatosan monitorozzák az oldal működését.
Emellett az egész cégcsoportnak – tehát az Instagramnak és a WhatsAppnak is – új jelentési kötelezettséget írt elő az amerikai hatóság. Ennek értelmében ha egy olyan adatszivágás történik, amely 500 felhasználónál több embert érint, 30 napon belül jelenteniük kell azt.
Az FTC emellett amiatt is megrótta Zuckerbergéket, hogy a kétfaktoros azonosításhoz a felhasználók által megadott mobilszámokat kereskedelmi célból "értékesítették". Ezt a gyakorlatot a Facebook a mai naptól megszűnteti.