várólista;Országos Onkológiai Intézet;sorszámhúzó rendszer;

2019-07-25 08:45:40

Hajnali öttől, kézzel írt sorszámmal várakoznak a betegek a kemoterápiára az Országos Onkológiai Intézetben

Ha valaki nem hajnalban érkezik, akár a napi kezelését is bukhatja, ahhoz is sorszám kell, hogy valaki hivatalos sorszámot kapjon a váróteremben.

Totális információhiány, bizonytalanság és embertelen körülmények várják azokat a daganatos betegeket, akik az Országos Onkológiai Intézetbe érkeznek kemoterápiás kezelésre – írja a 24.hu. A beszámoló szerint a hajnali érkezés és a többórás sorban állás sem garancia arra, hogy sorra kerülnek, márpedig az idő szorít: 11-ig be kell jutniuk az orvoshoz, hogy aznap megkaphassák a kemoterápiás kezelést – 11 után ugyanis már nem kezdenek bele a négy-öt órán át tartó folyamatba.

A lap egy rákos beteg hozzátartozójának egy napját kíséri végig a cikkben: az Anita néven említett nő úgy segít édesapján, hogy helyette áll sorba, ami egészségesen is embert próbáló feladat.

Sorszámból ugyanakkor két fajta létezik, az egyik – kézzel írt –változatot a lépcsőházban osztják, és ennek birtokában lehet elkérni a nyomtatott sorszámot már a váróteremben, amivel a páciensek megkapják papírjaikat a regisztrációs pultnál, a papírok alapján pedig a doktor eldönti, hogy éppen mehetnek-e kezelésre – ha éppen jut rájuk idő.

A váróterem reggel hétkor nyit, a helyért történő küzdelem pedig jó esetben kilenc körül ér véget - derül ki a cikkből. A rendszer ugyanakkor fel is borulhat, hiszen a bemutatott napon csak fél nyolc körül közölték a váróteremben hogy aznap nem lesz hivatalos sorszámosztás, és azok mehetnek be előbb, akik a regisztrációs pultnál jelentkeztek be.

Így megtörténhetett, hogy hiába kelt valaki háromkor, és kapott jó sorszámot, olyasvalaki jutott be előtte, aki csak később érkezett a rendelőbe.

 Súlyos betegeket rángat a rosszul működő rendszer – foglalja össze egy mondatba a helyzet súlyosságát egy végbélrákos beteg, aki azonban hozzáteszi: ez ugyanúgy sújtja az orvosokat és kezelőket is, akik nem tudnak mit tenni, ilyen körülmények között kell gyógyítaniuk, amit magas színvonalon és rendkívüli empátiával meg is tesznek.

Egy másik beteg nem száll vitába vele ugyan, de odaszúrja: Azért kiírhatnák, hogy ma nincs sorszám. Ehhez nem empátia, de még pénz sem kell, csak toll meg papír.

Az Index videója: