Előfizetés

Továbbra is mínusz 0,4 százalékos az euró alapkamata

B. M.
Publikálás dátuma
2019.07.25. 14:56

Fotó: Shutterstock
Nem változtatott az euró mínusz 0,4 százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.
Ez a döntése, valamint az amerikai jegybank jövő héten várható kamatcsökkentése segíti a Magyar Nemzeti Bankot abban, hogy fenntartsa a jelenlegi ultra laza monetáris feltételeket, amely a lakossági hitelkamatokat is alacsonyan tartja - tudta meg lapunk Németh Dávidtól. A K&H Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy ha a forint tartósan erősebbé válik, akkor még lazíthat is egy kicsit a magyar jegybank. (Vagyis tovább csökkentheti a 0,9 százalékos alakkamatát.) Ez nem csak a betéti, de a hitelkamatok mérséklésére is kihathat. Ugyanakkor az EKB szeptembertől lépéseket tesz a gazdaság felpörgetése érdekében. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek. Szóba jöhet a kamatcsökkentés - mínusz 0,5 százalékra, a pénzpumpa beindítása, azaz az eszközvásárlási program felélesztése. Emellett az EKB átalakíthatja a jegybanki betéti kamatok rendszerét is. Németh Dávid elmondta: A magyar jegybank az idén nagyon minimális szigorításokról döntött, ám ezeket a nemzetközi monetáris lazítások miatt várhatóan nem fogja visszavenni. Abban az esetben azonban elképzelhetőnek tartunk egy lazítást az MNB-től, ha a forint tartósan tud erősödni és ezzel az euró árfolyama stabilan 320 forint alá kerülne - fogalmazott a szakértő. Nem változtatott az euró mínusz 0,4 százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. Ez a döntése, valamint az amerikai jegybank jövő héten várható kamatcsökkentése segíti a Magyar Nemzeti Bankot abban, hogy fenntartsa a jelenlegi ultra laza monetáris feltételeket, amely a lakossági hitelkamatokat is alacsonyan tartja - tudta meg lapunk Németh Dávidtól. A K&H Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy ha a forint tartósan erősebbé válik, akkor még lazíthat is egy kicsit a magyar jegybank. (Vagyis tovább csökkentheti a 0,9 százalékos alakkamatát.) Ez nem csak a betéti, de a hitelkamatok mérséklésére is kihathat. Ugyanakkor az EKB szeptembertől lépéseket tesz a gazdaság felpörgetése érdekében. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek. Szóba jöhet a kamatcsökkentés - mínusz 0,5 százalékra, a pénzpumpa beindítása, azaz az eszközvásárlási program felélesztése. Emellett az EKB átalakíthatja a jegybanki betéti kamatok rendszerét is. Németh Dávid elmondta: A magyar jegybank az idén nagyon minimális szigorításokról döntött, ám ezeket a nemzetközi monetáris lazítások miatt várhatóan nem fogja visszavenni. Abban az esetben azonban elképzelhetőnek tartunk egy lazítást az MNB-től, ha a forint tartósan tud erősödni és ezzel az euró árfolyama stabilan 320 forint alá kerülne - fogalmazott a szakértő.  

Csak egy átlagos csütörtök: 11 milliárdos informatikai megbízást kaptak Mészárosék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.25. 09:36
illusztráció
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI
Tovább hízik a kisgömböc, a 4iG és az általa nemrég megvett T-Systems gyárthatja le a MÁV és a Volán e-jegyrendszerét is.
Míg más még a kávéját kortyolgatja, vagy próbál nem elkésni a munkahelyéről, a nemzet gázszerelője egy újabb gigatendernek örülhet: A Mészáros-érdekeltségnek számító 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde oldalán jelentette be, hogy a T-Systems Magyarországgal konzorciumban (amit  július 9-én vásároltak fel) ők nyerték meg a Közlekedéstudományi Intézet pályázatát, így ők szállíthatják be az egységes jegyértékesítési rendszerhez szükséges eszközöket, szoftvereket és szolgáltatásokat – mindezt nettó 11, 1 milliárd forintért.
A bejelentést kiszúró Index szerint a vállalkozó tulajdonképpen a MÁV és a Volán közös e-jegyrendszerét alakíthatja ki. A 4iG Nyrt. éppen két nappal ezelőtt futott be az állami vasúttársaság egy másik tenderén, aminek keretében három éven keresztül, 900 millió forintért üzemeltetik és tarják karban a mávos vagyonvédelmi rendszereket.
A Mészáros-közeli céghez már megalapítása óta ömlenek az állami megbízások és források, de júliusban ehhez képest is kitettek magukért. A T-Systems megvásárlása már magában országos jelentőségű (ha nem is váratlan) bejelentésnek számított, ámaz 4iG emellett:
  • alvállalkozóként beszállt a BKK informatikai fejlesztésébe, amivel csak az első 5 évben 19 milliárd forintot kereshet
  • 1,9 milliárdos megbízást nyert el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal távoktatási licenc-pályázatán
  • Rájuk bízták a már említett mávos vagyonvédelmi munkát is, nettó 900 millióért
A felsorolás pedig talán nem is teljes, hiszen még hat nap van hátra a hónap végéig. A 4iG elképesztő sikersorozatáról írt cikkeinket itt olvashatják el.

Ismét szabadulni próbál a vagyonkezelő a MiG-29-esektől

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2019.07.25. 07:30

Fotó: Népszava
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. újfent meghirdette eladásra a honvédség rendszerből kivont MiG-29 vadászrepülőit.
Az MNV elektronikus aukciós rendszerén ismét meghirdette a Magyar Honvédség egykori vadászgépflottájának maradványait. A nemzeti vagyonkezelő idén már másodszor próbál megszabadulni a 19 repülőgéptől, a hozzájuk tartozó, 20 tartalék repülőgéphajtóműtől, valamint – már minden bizonnyal szavatosságát vesztett – légiharcrakétáktól. A Magyar Honvédség 1993-tól 2010-ig két századnyi vadászgépet tartott rendszerben. Az eredeti, 28 gépből a 2010-es évekre alig 3-4 maradt üzemképes. A megmaradt 19 gépet és tartozékaikat 2,8 milliárd forintos kikiáltási áron jegyzi a vagyonkezelő elektronikus aukciós rendszere. A reménybeli vásárlók augusztus 26-28 között licitálhatnak – de az ár nem csökkenhet. Az egykori flotta, valamint a 293 – közelebbről meg nem nevezett – tartozék és rakéta csak egy csomagban vihető el. Azokra külön-külön nem lehet jelentkezni. A csomagon legutóbb idén márciusban próbált túladni az MNV. Akkor egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett a légiflottára. Ennek több oka van. A gépek többsége már a kivonás előtt sem volt repülőképes és a többi is elvesztette légialkalmasságát. Így az, hogy újra biztonságosan üzemképessé váljanak, több százmilliárd forintos kiadást jelentene az új tulajdonosnak. A kiírás, a jogvitákat elkerülendő, erre külön figyelmeztet. Nem egyszerű a fegyverrendszereket értékesíteni, hisz azok csak a gyártó ország kormányának engedélyével értékesíthetők. Vagyis ez esetben Moszkva külön jóváhagyására is szükség lenne. A helyzetet tovább bonyolítja – olvasható az árverési hirdetményben –, hogy az uniós kereskedelmi korlátozások miatt semmilyen haditechnika nem értékesíthető az oroszoknak. Ez az eszközökre is kiterjed, ami jelentősen korlátozza a szervizelési, felújítási lehetőségeket. Ennek fényében meglepő az MNV igyekezete, amennyiben az állami holding fél éven belül másodszor próbálkozik újra az árveréssel. Olyan információ ugyanis, hogy a követelményeknek megfelelő vevő megjelent volna a hazai piacon, nem jutott el lapunkhoz.

Állami ingatlanok a pulton

Míg az egykori vadászgépekből aligha jön össze a kiírásban szereplő 2,8 milliárd, az állami vagyonkezelő ennél már most jóval nagyobb ingatlanértékesítési bevételre tett szert. Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter június elején éves rendes parlamenti meghallgatásán jelentette be, hogy a MNV még az idén megkezdi a feleslegesnek ítélt állami ingatlanok értékesítését. Az elmúlt években ugyanis – főként öröklés okán – felduzzadt az állomány. Így a jövőben csak azokat az épületeket, telephelyeket tartják meg, amikre az államnak a működéséhez szüksége van. Az első nagyobb épületeladások már meg is kezdődtek. Az MNV adatai szerint – amiként arról a Napi.hu beszámolt – 3,5 milliárd forintért kelhet el (Normafa-környéki ingatlanokkal egy csomagban) a több mint tíz éve bezárt Svábhegyi Gyermekkórház egykori épülete. Az MNV elektronikus árverési rendszere szerint az ingatlancsomagra 3,5 milliárd forintos kikiáltási áron vételi ajánlat érkezett. Bár a licit már lezárult, eredményt még nem hirdettek. Egy másik „lakásfejlesztő csomagról” már eredmény is született. Eme, leginkább fővárosi ingatlanokat szintén 3,5 milliárd forintért ütötték le. A változatlanul pártában maradt állami épületek közül a legnagyobb tétel a MÁV egykori Andrássy úti vezérigazgatósági palotája. Ezt a vagyonkezelő 7,9 milliárd forintért kínálja. Bár az MNV élénk érdeklődést tapasztalt, végül egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett.