otthonápolás;Alkotmánybíróság;

2019-07-26 07:30:00

Egy diszkriminatív szabállyal kevesebb, de még mindig sokakat büntet a rendszer

Az otthonápolók számára hátrányos jogszabályt semmisített meg az Alkotmánybíróság. Az érdekvédők szerint ez csak részsiker, a minden tartós ápolásban érintett személyre kiterjedő szabályozás még nem valósult meg.

Az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a tartós ápolást végzők időskori támogatásáról szóló jogszabálynak azt a rendelkezését, mely indokolatlanul tett különbséget a gyermeküket tartósan ápoló szülők között. Eddig csak az kaphatta meg ezt a támogatást, aki más típusú pénzbeli ellátás – például kiemelt ápolási díj – igénybevételével tudta bizonyítani, hogy legalább húsz éven keresztül valóban otthon ápolta gyermekét. Ha azonban korábban nem vett igénybe ilyen támogatásokat, hiába áldozta akár egész életét gyermeke otthoni ápolására, kérelmét elutasították.

Az AB több bírói kezdeményezés és egy alkotmányjogi panasz alapján döntött a törvény vonatkozó rendelkezéseinek megsemmisítése mellett. A panaszbeadvány érintettje 33 éven keresztül gondozta súlyosan fogyatékos, magatehetetlen gyermekét, aki 2002 áprilisában halt meg. Fizető munkát csak ezt követően, 51 évesen tudott vállalni, így nagy szüksége lenne arra, hogy alacsony nyugdíja kiegészítéseként megkaphassa a tartós ápolást végzők időskori támogatását, havi 50 ezer forintot.

Kérelmét minden alkalommal elutasították. Az eddigi szabályok alapján ugyanis a támogatás jogosságát csak azzal tudta volna alátámasztani, ha bemutatja azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, legalább 20 évig otthonápolási díjban is részesült, tehát legalább ennyi ideig valóban otthon gondozta 24 órás „műszakban” a gyermekét. Az érintett kormányhivatal ebből nem engedett, hiába mutatott rá az idős szülő arra, hogy 1968-ban született gyermeke életében és 2002-ben bekövetkezett halálakor még nem is létezett sem emelt összegű, sem kiemelt ápolási díj. Az AB határozatával ez az anomália szűnt meg.

Az elutasított szülők kérjék ismét jogos támogatásukat! – hívta fel az érintettek figyelmét a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szervezet elnöke, Kovács Ágnes üdvözölte az AB döntését, ugyanakkor rámutatott: ez „csak” egy részsiker, hiszen a minden tartós ápolásban érintett személyre kiterjedő szabályozás még nem valósult meg. A támogatásban ugyanis csak a gyermeküket gondozó szülők részesülhetnek, holott nagyon sok olyan idős ember van, akik állandó felügyeletre szoruló testvérüket, házastársukat vagy épp szüleiket ápolták évtizedeken keresztül, vagy ápolják mind a mai napig otthoni körülmények között.

– Szövetségünk továbbra is küzd azért, hogy a tartós ápolást végzők időskori támogatását megkülönböztetés nélkül minden érintettre terjesszék ki – hangsúlyozta Kovács Ágnes.