Marad a bizonytalanság Madridban

Publikálás dátuma
2019.07.25. 17:27
Pedro Sánchez
Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Csütörtökön sem szavazta meg az ország új kormányfőjének a spanyol parlament Pedro Sánchezt.
A törvényhozásban 124-en voksoltak mellette, 67-en ellene, 155-en pedig tartózkodtak. Ez árnyalatnyival jobb a keddi eredménynél a szocialista ügyvezető kormányfő szempontjából. Bár akkor is csak 124-en szavaztak rá, az őt ellenzők száma a csütörtökinél 15-tel több, 170 volt, a tartózkodóké pedig 52. Mindez még mindig nem jelenti egyértelműen azt, hogy az ibériai országban előrehozott választást rendeznének, mivel Sáncheznak további két hónapja van arra, hogy megszerezze a szükséges többséget a törvényhozásban, ám egyelőre semmi jel sem utal arra, hogy ez a mutatvány sikerül majd, mert lényegében mindenki nemet mondott neki. A Ciudadanos a jobboldallal fogott össze, a baloldali radikális Podemos pedig kevesellte a Sánchez által tett felajánlásokat. A szocialisták és a Podemos között a legvitatottabb pont a miniszteri tárcák elosztása volt. Sánchez csak másodrangú minisztériumokat akart adni a radikálisoknak, ők azonban nagyon is fontos tárcákat kívántak megszerezni. A csütörtök délutáni parlamenti szavazást nem előzte meg különösebb izgalom, mert az ügyvezető miniszterelnök már a voksolás előtt elismerte, hogy nem sikerült kellő többséget összekovácsolnia. Mint fogalmazott, nem volt lehetőség a megállapodásra a Podemosszal. Spanyolország szinte kormányozhatatlanná vált, az eltelt három év alatt három parlamenti választást rendeztek, s ha minden a mostani kerékvágásban halad tovább, hamarosan a negyedik voksolást is megrendezik. A kétpárti politikának vége, a politikai paletta széttöredezetté vált, s az ország nehézségeit csak mélyíti a katalán függetlenségi mozgalom. Egyelőre tehát távolinak tűnik a politikai stabilitás időszaka.

A briteknél is rekordot döntött a hőség, csütörtökön még 39 fok is lehet

Publikálás dátuma
2019.07.25. 16:17

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A legnagyobb hőség Londonban és szélesebb térségében van, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.
Megdőlt csütörtökön az eddigi júliusi hőségrekord Nagy-Britanniában. A brit meteorológiai szolgálat csütörtök délutáni bejelentése szerint a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtéren 36,9 fokot mértek. Az eddigi júliusi brit hőségrekord 36,7 fok volt. A meteorológusok
60 százalékos eséllyel jósolják, hogy csütörtökön megdől az abszolút országos melegrekord is, amely jelenleg 38,5 fok.

Ezt 2003 augusztusában mérték a délkelet-angliai Kent megyében. Az előrejelzés szerint a napi maximumhőmérséklet elérheti a 39 fokot. A legnagyobb hőség Londonban és szélesebb térségében van, de Észak-Angliában és Skócia déli körzeteiben is 30 fok körüli hőmérsékleteket mérnek.
A brit vasúttársaságok kérték az utazókat, hogy csak akkor szálljanak vonatra, ha az feltétlenül szükséges. Az ilyen szélsőséges melegre nem méretezett sínhálózat ugyanis sok helyen meggörbülhet vagy felpúposodhat a forróságban, és ez késéseket, törléseket okozhat. A vasúti pályahálózatot kezelő cég, a Network Rail szakértői szerint a sínszálak a levegőnél 20 fokkal magasabb hőmérsékletre is felforrósodhatnak.
A kánikula várhatóan péntektől megszűnik: a prognózis szerint egy atlanti hidegfront nyomán a következő napokban 22-24 fokos napi csúcshőmérsékletek lesznek, eső kíséretében.

Orosz tartályhajót kutatott át az ukrán titkosszolgálat

Publikálás dátuma
2019.07.25. 15:12

Fotó: muksun7 / fleetmon.com
Az ukrán hatóságok szerint a most Nika Spirit néven közlekedő hajó korábban részt vett a Kercsi-szoros lezárásában.
Feltartóztatta és átkutatta a Neyma orosz tartályhajót az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a katonai ügyészség, arra hivatkozva, hogy a novemberi tengeri incidens idején akadályozta az ukrán hadihajók áthaladását a Kercsi-szoroson - jelentette be az SZBU sajtószolgálata. Az SZBU bírósági felhatalmazást kért a hajó tárgyi bizonyítékként való lefoglalására. A szolgálat és a katonai ügyészség nyomozói bírósági engedéllyel dokumentumokat, az incidens alatt készült rádiókommunikációs felvételeket és hajónaplókat foglaltak le, és a legénységet is kihallgatták.  
A kommüniké szerint Izmail ukrán kikötőbe szerdán érkezett a Nika Spirit nevű, orosz zászló alatt haladó hajó, amelyet az EQUASIS  nemzetközi informatikai rendszerben az IMO-8895528 szám alapján a Neymaként azonosítottak, s amelyet az orosz hatóságok a Kercsi-szoros elzárására használtak - írja az MTI.  A szoros lezárása miatt még tavaly novemberben robbant ki újabb ukrán-orosz konfliktus: az orosz FSZB hadihajói előbb csak leszorítósdit „játszottak” a Mariupol kikötőjébe tartó ukrán járatokkal, majd tankerekkel zárták le az tengeri átkelőt, és naszádjaik tüzet is nyitottak az ukrán haditengerészet három, átkelésre várakozó hajójára. Az incidens során több ukrán katonát elfogtak, és azóta is fogságban tartanak – a helyzet kezdetben háborúval fenyegetett, Petro Porosenko korábbi ukrán elnök hadiállapotot rendelt el a történtek miatt.
Moszkva fogadkozik, hogy a szerdai a lépést sem hagyja válasz nélkül, az orosz külügy egyenesen a legénység túszul ejtéséről beszél. Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke "állami kalózkodásnak" és a kercsi incidens ügyében folytatott vizsgálatra való nyomásgyakorlási kísérletnek minősítette a történteket az MTI tájékoztatása szerint. Konsztantyin Koszacsov, a felsőházi külügyi bizottság vezetője az ügyben hivatalos állásfoglalást sürgetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részéről.
Elengedték az ukrán hatóságok az Izmail kikötőjében feltartóztatott orosz tartályhajó legénységét - közölte orosz hírügynökségekkel csütörtökön a kijevi orosz nagykövetség. "Sikerült megerősítést kapni arra az információra, miszerint a legénység a hajó tulajdonosának döntése alapján hazautazik, maga a hajó azonban Izmailban marad" - jelentette ki Gyenyisz Golenko kijevi orosz sajtóattasé a TASZSZ-nak. Korábban a Strana.ua hírporták az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) nyilatkozó forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz tankeren őrizetbe vett matrózokat szabadon engedték, miután előzetesen arra kötelezték őket, hogy ha beidézik őket, jelenjenek meg a nyomozással kapcsolatos kihallgatásokon.
Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész Facebook-oldalán csütörtökön az tanker-incidenssel kapcsolatban hét orosz útlevél fotóját tette közzé. Az a TASZSZ szerint azt jelenti, hogy a tartályhajónak legkevesebb hétfőnyi személyzete volt. A tengerész-szakszakszervezet szerint a gelendzsiki Altomar Shipping tulajdonában lévő, a taganrogi kikötőben bejegyzett hajó személyzete 10-12 fős lehetett.
Szerző
Frissítve: 2019.07.25. 17:27