Előfizetés

A NAV sem pörög a bevándorlási különadó behajtásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 10:58

Bár senki sem fizeti a politikai céllal kreált adófajtát, az adóhatóság nem zaklatja a célkeresztbe állított szervezeteket.
Egy éve kellene különadót fizetniük a „bevándorlást segítő” szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el. 2019. június 15-ig „a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában” – közölte az adóhatóság a hvg.hu-val.
A lap a bevándorlási különadó országgyűlési elfogadásának első évfordulója alkalmából írta meg a Magyar Államkincstár adatai alapján, hogy életbe lépése óta egyetlen fillér sem folyt be belőle. A NAV ezt is megerősítette: „a különadó bevallására szolgáló nyomtatványt június 15-ig nem nyújtotta be egyetlen adózó sem.” Mindez nem meglepő, hiszen a különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni. A jogszabály minősége alapján megjelenése után több jogász arra gyanakodott, hogy nem is a Pénzügyminisztériumban készült, célja pedig leginkább politikai, nem pedig költségvetési.  
A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó  tavaly augusztusban lépett életbe, a „bevándorlást segítő” tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kell befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja. 

Október 13-án lesznek az önkormányzati választások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 10:26

Ugyanekkor tartják a nemzetiségi választásokat is, Áder János mindenkit részvételre biztat.
Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, és az MTI is idézi. „Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről”– olvasható Ádrer közleményében, melyben minden honfitársát részvételre biztatja.
Áder János és felesége, Herczegh Anita szavaz
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 A jogszabály szerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani – azaz, ez is október 13-án lesz. A választást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tűzi ki a szavazás előtt legalább 75 nappal, azaz legkésőbb július 30-áig. A törvény szerint azonban nem minden településen lesz mind a 13 hazai nemzetiségnek választása: azt ott lehet kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.   Az NVB határozatában majd felsorolja nemzetiségenként azokat a településeket és megyéket, amelyeken, illetve amelyekben kitűzi a nemzetiségi választást, és meghatározza azt is, hogy a voksoláson induló jelöltek és az állított listák nyilvántartásba vételéhez hány ajánlásra van szükség. 

Újabb fantasztikus siker a családvédelemben: gyorsuló ütemben fogy a magyar

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.26. 09:22

2,1 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban.
Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első öt hónapjában, miután 2,1 százalékkal kevesebb gyermek született és 0,5 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Az év első öt hónapjában 34 823 gyermek született, 745-tel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal alacsonyabb, áprilisban 2,7 százalékkal magasabb, májusban azonos számú volt az élve születések száma 2018 azonos hónapjaihoz képest. 2019. január-májusban 57 799-en haltak meg, 267-tel többen, mint az előző év azonos időszakában. Idén januárban 20, februárban 2,7 százalékkal többen, márciusban viszont 14, áprilisban és májusban pedig 2,4 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. Mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 4,6 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 16 289 pár házasodott össze, 4,4 százalékkal, 690-nel több, mint tavaly ilyenkor. Januárban 3,9 százalékkal kevesebb, február-márciusban kis mértékben, április-májusban pedig 7,6 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Ezer lakosra 8,6 élve születés és 14,3 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,1 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél. Ennek eredményeként a természetes fogyás 0,3 ezrelékponttal, 5,7 ezrelékre nőtt. Az év első öt hónapjában ezer élve születésre 3,8 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,2 ezrelékpontos növekedést jelent az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám 4 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest