Kilép az MSZP-ből Hunvald, de a politizálást nem adja fel

Publikálás dátuma
2019.07.26. 11:59
Hunvald György
Fotó: Népszava
Az ellenzéki összefogás miatt nem indulhat a VII. kerületi polgármesterként Hunvald György, ezért döntött így.
Facebook-oldalán jelentette be Hunvald György, hogy elhagyja az MSZP-t. Mint fogalmaz, „Sajnos eljött az idő, amikor mindent mérlegelve, kilépek abból a közösségből, ahol 26 éven keresztül nagyon jól éreztem magam. Most sem azért lépek ki az MSZP-ből, mert ez az érzés megváltozott.  1993 óta küzdöttem azért, hogy minél sikeresebbek legyünk, elkötelezett baloldaliként megpróbáltam segíteni az embereknek a problémáik megoldásában.”
A bejegyzést idéző 444.hu hozzáteszi, az egykori hetedik kerületi polgármester szeretett volna idén újra indulni az önkormányzati választáson, és ehhez összeszedett több mint 5 ezer támogató aláírást a kerületi polgároktól. Az ellenzéki pártok azonban közös jelöltet akartak, és több közülük kizárta Hunvald támogatását. A közös polgármester-jelölt végül Niedermüller Péter DK-s politikus, eddigi EP-képviselő lett.
Hunvald bejelentése szerint pénteken elhagyja a szocialistákat, és civilként folytatja a politizálást. A lap megkérdezte, hogy indulna-e az önkormányzati választáson. A politikus nem adott egyértelmű választ, de azt szóban megerősíti, hogy nem adja fel eddigi karrierjét.
Hunvald György a kerületi ingatlanügyek miatt többször állt már bíróság előtt, és két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. Még mindig van folyamatban egy büntetőügye, ebben hűtlen kezeléssel vádolják, az ügyész három év börtönt kért, ítélet legkorábban ősszel várható. Hunvald György mindenben ártatlannak vallja magát. 
Szerző

A NAV sem pörög a bevándorlási különadó behajtásán

Publikálás dátuma
2019.07.26. 10:58

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Bár senki sem fizeti a politikai céllal kreált adófajtát, az adóhatóság nem zaklatja a célkeresztbe állított szervezeteket.
Egy éve kellene különadót fizetniük a „bevándorlást segítő” szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el. 2019. június 15-ig „a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában” – közölte az adóhatóság a hvg.hu-val.
A lap a bevándorlási különadó országgyűlési elfogadásának első évfordulója alkalmából írta meg a Magyar Államkincstár adatai alapján, hogy életbe lépése óta egyetlen fillér sem folyt be belőle. A NAV ezt is megerősítette: „a különadó bevallására szolgáló nyomtatványt június 15-ig nem nyújtotta be egyetlen adózó sem.” Mindez nem meglepő, hiszen a különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni. A jogszabály minősége alapján megjelenése után több jogász arra gyanakodott, hogy nem is a Pénzügyminisztériumban készült, célja pedig leginkább politikai, nem pedig költségvetési.  
A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó  tavaly augusztusban lépett életbe, a „bevándorlást segítő” tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kell befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja. 
Szerző

Október 13-án lesznek az önkormányzati választások

Publikálás dátuma
2019.07.26. 10:26

Fotó: Népszava
Ugyanekkor tartják a nemzetiségi választásokat is, Áder János mindenkit részvételre biztat.
Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján, és az MTI is idézi. „Demokráciánk erejét, stabilitását a nemzet választójoggal rendelkező polgárainak szabad és felelős akaratnyilvánítása biztosítja. Az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről”– olvasható Ádrer közleményében, melyben minden honfitársát részvételre biztatja.
Áder János és felesége, Herczegh Anita szavaz
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 A jogszabály szerint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának napján kell megtartani – azaz, ez is október 13-án lesz. A választást a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tűzi ki a szavazás előtt legalább 75 nappal, azaz legkésőbb július 30-áig. A törvény szerint azonban nem minden településen lesz mind a 13 hazai nemzetiségnek választása: azt ott lehet kiírni, ahol a legfrissebb (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai alapján legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat.   Az NVB határozatában majd felsorolja nemzetiségenként azokat a településeket és megyéket, amelyeken, illetve amelyekben kitűzi a nemzetiségi választást, és meghatározza azt is, hogy a voksoláson induló jelöltek és az állított listák nyilvántartásba vételéhez hány ajánlásra van szükség. 
Szerző