önkormányzati választás;Áder János;

2019-07-26 17:37:45

Áder döntésével több határidő is biztossá vált

Az államfő a várakozásoknak megfelelően október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választást. A hivatalos választási kampány a szavazást megelőző ötvenedik napon, augusztus 24-én kezdődik.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent pénteki nyilatkozatában Áder azt írta: az 1990-ben megtartott első szabad választások óta minden alkotmányos feltétel adott ahhoz, hogy magunk döntsünk saját sorsunkról, a jelenünket és jövőnket meghatározó kérdésekről.

Október közepén a rendszerváltást követő nyolcadik alkalommal tartanak majd helyhatósági választást. Áder mindenkit arra biztat, hogy „állampolgári jogával élve vegyen részt az idei önkormányzati választáson”.

Lapunknak már két hete is azt valószínűsítették kormánypárti forrásaink, hogy október második vasárnapját választja a köztársasági elnök. A törvény szerint egyébként a legkorábbi időpont október 6-a lehetett volna. A választási törvény ugyanis csak annyit mond, hogy az önkormányzati választást októberben kell megtartani, és vasárnapra kell esnie. Ez annak fényében nem lett volna meglepő, hogy Áder már a tavalyi parlamenti választásnál is engedett a Fidesz akaratának és a lehető legkorábbra írta ki az áprilisi voksolást. Csakhogy október 6.-a az aradi vértanúk kivégzésének évfordulója, és 2011 óta éppen a második Orbán-kormány indítványára az Országgyűlés hivatalosan is gyásznappá nyilvánította.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetője lapunknak azt mondta, nincs nagy jelentősége a dátumnak. – Október 13. a lehető legkorábbi dátum volt, ami reálisan szóba jöhetett, pont a gyásznap miatt – mondta a szakértő.

Áder döntésével több határidő is biztossá vált. A hivatalos választási kampány a szavazást megelőző ötvenedik napon kezdődik, tehát augusztus 24-én. Kiss Ambrus ugyanakkor úgy látja, hogy a pártoknak már az előtt is jócskán lesz dolga: – Különösen az ellenzéknek, hiszen szűk egy hónap alatt meg kell találni minden olyan helyen a jelöltet, ahol eddig nem sikerült és minden más megegyezést is nyélbe kell ütniük. Ahol pedig egyértelmű a helyzet, ott meg kell tervezni pontosan a kampány menetrendjét – sorolta Kiss Ambrus.

A csaknem 8 millió választásra jogosultnak augusztus 23-ig kell kézhez kapnia a voksolásról szóló értesítést. A jelöltek – képviselő és polgármester aspiránsok egyaránt – szeptember 9-éig adhatják le az ajánlásaikat. A pártok listáit szeptember 10-én lehet bejelenteni.