Előfizetés

Reagált az ellenzék – Orbán megpróbálta megmagyarázni, miért épített ki „egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.27. 13:21

Fotó: Draskovics Ádám
Ujhelyi István szerint a miniszterelnök zavaros indoklása nem tudta elfedni a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. Jakab Péter közölte: Orbán Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson. Gréczy Zsolt pedig úgy véli, a kormányfő vagy hazudik, vagy nem érti a világot.
„Orbán megpróbálta megmagyarázni, miért épített maffiaállamot” – így reagált Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi kijelentéseire. „Semmi más nem történt Tusnádfürdőn, minthogy Orbán Viktor – a Liberális Internacionálé korábbi alelnöke – megpróbálta megindokolni, hogy miért épített ki az elmúlt években egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot Magyarországon. Nem sikerült neki” – írta, hozzátéve: a miniszterelnök zavaros ideológiai magyarázata nem tudta elfedni családja és baráti köre elképesztő meggazdagodását, a hazai egészségügy életveszélyes állapotát, az oktatási rendszer tudatos leépítését, a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. „Orbán Viktor világos harcot hirdetett az MSZP által képviselt szociális Európával szemben, vállaltan semmibe véve ezzel a dolgozó magyar emberek hétköznapi problémáit és személyes fizikai, valamint anyagi biztonságát” – fogalmazott.

„A magyarokat elszigetelte Európában, és hátba is szúrta”

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője közleményében azt írta: a miniszterelnök elmúlt 9 évét tökéletesen jellemzi az, hogy szerinte az egyik kezében kőműveskanál volt, a másikban meg kard. „A baj az, hogy mindkettőt a nemzet ellen fordította: a magyarokat elszigetelte Európában, és hátba is szúrta. Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson, közben visszavezette Magyarországot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk” – hangsúlyozta.  Szerinte Orbán a magyarokat az Unió egyik legszegényebb nemzetévé tette, béremelés helyett pedig most már százezres nagyságrendben telepít be gazdasági bevándorlókat az elüldözött magyarok helyére. Azok a honfitársaink pedig, akik itt maradnak, jó eséllyel a szétvert egészségügy áldozatai lesznek, ahol évente 24 ezer ember hal meg a nem megfelelő ellátás miatt. „Orbán Viktor szó szerint a nemzet mészárosa lett. Strómanok ura, akit csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is. Ideje, hogy az őszi önkormányzati választáson Magyarország is beáldozza végre a Fideszt, különben 15 év múlva Magyarország nem az Európai Unió része lesz, hanem orosz gyarmat, egy Orbán nevű orosz helytartóval” – fogalmazott.

„Szabadság vagy Orbán?”

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális. Gréczy az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy Orbán Viktor vélekedésével ellentétben „az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése” nem állnak szemben egymással. Liberális demokráciát működtetni annyit jelent, elfogadom, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját – mondta az ellenzéki politikus. Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor évtizedes harca a saját maga által kreált ellenségeivel nem szól másról, minthogy az állandó fenyegetettség érzését keltse a magyarokban, hogy diktatórikus hatalmát kiteljesítse. „Szabadság vagy Orbán?”; „Európa vagy Orbán?”, még inkább ezek a kérdések a kormányfő szombati beszéde után – mondta Gréczy, aki szerint kérdés az is, hogy felszabadult, magabiztos nemzet lesz-e a magyar, vagy egy reszkető és állandó félelemtől elgyötört közösség. Kijelentette: Orbán Viktor és a DK a világ minden lényeges kérdésében szemben áll egymással, mert a „történelem két teljesen eltérő útján” járnak. A DK az erős, szabad, egységes Európát kínálja, amelyben szabadon lehet élni – mondta Gréczy Zsolt.

„A veszélyt Orbán Viktor és politikája hozta ránk”

A Magyar Liberális Párt a kormányfő beszéde utána közölte: a biztató pályát Orbán fenyegeti legjobban. „Orbán Viktor Tusványoson a régi nótát fújja. Az ország valódi problémái helyett továbbra is a migrációval, a liberalizmussal, Soros Györggyel és az Európai Unióval ijesztgeti a magyarokat. Továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja” – fogalmazott a párt.  Hozzátették: Orbán nem beszél róla, hogy kormányának minden igyekezete ellenére tovább csökken Magyarország népessége, mert az emberek százezrével hagyják el az országot a Fidesz szabadságellenes politikája miatt. „Magyarország függetlenségére és önállóságára nem Európa, hanem Orbán és politikája jelenti az igazi veszélyt. A szabad sajtó megszállása, a demokratikus intézmények fideszes komisszárokkal való felöltése súlyos csapás hazánkra nézve. Az igazi veszély Magyarországot belülről és nem kívülről fenyegeti. És ezt a veszélyt Orbán Viktor és politikája hozta ránk” – áll a közleményben.

Furcsa dolgok a TV2 Tényeknél: most levelező címnek adták meg a Fidesz elérhetőségét Facebookon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.27. 12:11

Fotó: Tények / Facebook
Márciusban a honlapjuk helyén jelent meg a kormánypárt internetes oldalának címe.
Ismét különös dolog történt a TV2 Tények című, kormánypárti elfogultsága miatt olykor már a médiahatóság által is elkaszált hírműsorának Facebook-oldalán. A márciusihoz hasonló véletlen baleset, kibertámadás, vagy beismerés történhetett:
e-mailes elérhetőségként a Fidesz címét adták meg.

Bilincsbe verve várta a szerdán elfogott hajléktalan az ítéletét, még a tárgyalóteremben sem lehetett jelen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.27. 11:42
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Önkéntes ügyvédek védői ügyeletet szerveznek a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelméért.
Újrakezdődött a héten a hajléktalanok utáni vadászat Budapesten az „életvitelszerű közterületen tartózkodást” tiltó, tavaly októberben hatályba lépett törvénymódosítás miatt. A Mérce írta meg, hogy szerdára virradó éjjel elfogtak egy hajléktalan férfit a Nagyvárad téren, majd fogdába szállították. Másnap már meg is történt a tárgyalása a Gyorskocsi utcai fogdán, írja a portál már szombaton, melynek során
a lényegében nincstelensége miatt megvádolt férfi nem is lehetett jelen a tárgyalásán, egy külön szobában, zártláncú videórendszeren kapcsolták be az ülésterembe.

Amellett, hogy a védelmét ellátó Utcajogász szerint ezáltal sérült a védelemhez való joga, a szervezet szerint törvénysértő módon, végig megbilincselve kellett kivárnia a bíróság döntését, majd figyelmeztetésben részesítették azért, mert hajléktalan. 
A rendőrségtől különben azt a tájékoztatást kapta a Népszava, hogy tavaly októbertől idén július utolsó hetéig
  • a rendőrség országszerte 400 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést;
  • 18 szabálysértési előkészítő eljárást indított; ezekből pedig
  • 12 esetben került sor bíróság elé állításra.
Ez eddig átlag két havonta egy hajléktalan ember bíróság elé állítását jelenti, de az előállítások száma meg fog ugrani az elkövetkező időszakban, lévén éppen egy két hetes hajléktalan-ellenes hadjáratot indított a kormány, talán már az önkormányzati választás kampányának részeként. A Szabálysértési Munkacsoport tagszervezetei - TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Utcajogász - és ügyvédek önkéntesen szerveződő csoportja ezért védői ügyeletet szerveznek, amelynek tagjai önkéntesen vállalják a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelmét.