Előfizetés

Orbán Viktor a „védelmező” – Riport Tusnádfürdőről

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.29. 16:28

Fotó: Draskovics Ádám
Az idei bálványosi divat: hogyan írjuk ki magunkra változatosan, hogy rajongunk Orbán Viktorért?
– Csak neked mondom, de az Ursus jobb – székely kalapban álló sráctól ezt azért igazán nem vártuk volna Tusnádfürdőn, amikor arról érdeklődtünk, a „tiltottnak” becézett (valójában persze bárhol szabadon árusítható) csíki sört, vagy a már neve alapján is jól hallhatóan echte román (valójában viszont már japán tulajdonban álló) „medvés” nedűt fogyasztják-e szívesebben. Íz Ursus egyébként bevette Tusnádot, bár a csíkinek is van több standja, ezek száma össze sem mérhető a konkurens márkát árusító helyekkel. 
Egyébként az étel és italkínálatot haladva Tusnádfürdő is ezerrel halad az általános fesztivál-uniformizálódás útján: gyros, pizzaszelet, sült krumpli, grillezett húsok – egyre inkább ez a vonal határozza meg a kínálatot, bár itt azért még lehet „székely lángost” és „székely hot dogot” is kapni. Mindkettőt kipróbáltuk, egyik sem volt rossz, a lángos tésztája könnyebb volt mint a zsírban tocsogó balatoni párjáé, a hot dog pedig természetesen csak azért hívták „székelynek”, mert székely kolbász volt benne. Ami viszont hamisítatlan helyi hangulatot áraszt még mindig, az a bejáratnál főtt kukoricát árulók sora: a gázfőzős forralók ma is úgy néznek ki, mint húsz éve – nyilván ugyanazokról a darabokról van szó.
Ha már a húsz évvel ezelőtti állapotokhoz való hasonlítgatás (először akkor jártam Tusnádon, még autóstoppal): a vasútállomáson és a közlekedő szerelvényeket is látva mintha megállt volna az idő, minden másban azonban hatalmasat fejlődött a település és egész Erdély, elég csak a felújított, vagy újonnan felhúzott szállodákra vagy éppen az utak állapotára gondolni. Az árakat tekintve szerencsére hasonló „fejlődésről” azért még nem beszélhetünk, a közeli Csíkszeredán 13 ezer forintért találtunk apartmant két főre két éjszakára (igaz, a város szélén), Tusnádon egy sör öt lejbe, egy lángos 7-8-ba, egy üdítő hat lejbe került, 70 forintos középárfolyammal számolva ez nem veszélyes, főleg a hazai fesztivál-árakhoz számítva. Ma már szerencsére szinte természetesnek hat, hogy a román rendőr angolul igazít útba (már ha az „itt nem állhat meg, keressen magának parkolóhelyet, ahol tud a városban” ennek értelmezhető), és az is, hogy a rendőri jelenlét kimerül három-négy a forgalmat terelni próbáló egyenruhásban.
Színpadon Lovasi és a Kiscsillag
Fotó: DRaskovics Ádám
– Ez napközben egy Fidesz-tábor, este pedig ugyanolyan fesztivál, mint bármelyik más – ezt már egy Csíkszeredából származó, ma már az Orbán-kormány apparátusában dolgozó lány mondta péntek este, miközben a tömeg a Kiscsillagra tombolt. Ha megnézzük, hogy este hányan buliztak olyan egy kormánypárti újságíró által „liberálisnak” nevezett előadókra, mint a Kiscsillag, a Quimby, vagy éppen az Anna And The Barbies, és hányan látogatták napközben a programokat, vagy akár azt, hogy hányan ültek ki a tűző napra meghallgatni a nagyszínpadon Orbán Viktort, akkor amellett, hogy igazat adhatunk neki, azt is megállapíthatjuk, hogy a táborozók többsége inkább csak a buli kedvéért jött. A programról már korábban írtunk, megállapítva, hogy szinte teljesen eltűnt a vita, szinte teljesen eltűntek az ellenzéki politikusok, a kormánykritikus megszólalók, ahogy egy régi fesztiválózó megfogalmazta (láthatóan már túl néhány sörön, legyen az csíki vagy Ursus): „előbb a román politikusok tűntek el Tusnádról, majd a magyarországi ellenzékiek, mostanra a Fidesz magának beszél a fesztiválon”. Ha azt nézzük, hogy „Tusványosi köménymag” címmel például három pesti srácokos és egy 888.hu-s újságíróval lehetett szombaton pódiumbeszélgetést hallgatni, a PestiSrácok főszerkesztőjének moderálásában, akkor igaznak tűnik a látlelet. Ez persze láthatóan senkit nem zavart, az egyik legnépszerűbb tusványosi divatcikk például az Orbán Viktor iránti feltétlen rajongást világgá kürtölő, a miniszterelnök képével díszített „Defender of Europe” (Európa védelmezője), vagy a Trump-szlogent parafrazáló „Orbán Makes Europe Great Again” (Orbán Újra Naggyá Teszi Európát) póló volt. A maga részéről Orbán Viktor legfőbb vágya (mint ezt ő maga mondta el szombaton), hogy ez még legalább tizenöt évig így is maradjon – nem csak Tusnádon.

Pálcikaemberrel toboroz katonákat a Facebookon a honvédség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 15:58

Fotó: Népszava
Teodor okos, és a honvédtisztképzőben fog tanulni – hívogat a bakák közé a kis erőbefektetéssel összehozott mém.
A kevesebb néha több - gondolhatták a Magyar Honvédség hivatalos Facebook-oldalának szerkesztői, akik minimalista hirdetéssel keresnek jelentkezőket a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karára (HHK). 
Konkrétan egy honvédsapkás pálcikaemberrel, Teodorral reklámozzák a kart, azzal a briliáns érvelési lánccal, hogy Teodor megadott határidőig a HHK valamelyik szakára fog jelentkezni= Teodor az egyetem után rögtön munkához jut =Teodor okos, és érdemes követni a példáját.
Tény, hogy egy paint-ben megrajzolható mémet egyszerűbb összedobni, mint leforgatni egy milliós költségvetésű, lenyűgözőnek szánt bevetési videót – kérdés, hogy van-e olyan hatékony. Teodor mindenesetre egy nap alatt több mint 500 lájkot és 76 megosztást kapott a közösségi oldalon. 

Az OLAF vizsgálatot indított Microsoft-ügyben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.07.29. 15:34

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az EU Csalás Elleni Hivatala megerősítette: vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor.
Lapunk megkeresésére az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) megerősítette, hogy vizsgálja, történt-e csalás az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok által társfinanszírozott szoftverlicencek értékesítésekor. Az OLAF sajtóirodája közölte, hogy jelenleg ennél több információt nem adhat, mivel egy folyamatban lévő vizsgálatról van szó. Az a tény, hogy az OLAF vizsgálja az ügyet, nem jelenti azt, hogy az érintett személyek, illetve szervezetek szabálytalanságot vagy csalást követtek el – áll a nyilatkozatban.
A magyar hatóságok nem találtak bűncselekményt
Fotó: Soós Lajos / MTI
Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai vizsgálat szerint a magyar Microsoft nem közvetlenül, hanem jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező cégeken keresztül adta el a szoftvereit a közigazgatásnak. Ezek a vállalatok azonban az eredetihez képest 50-60 százalékkal drágábban határozták meg a különböző termékek árát, a jelentős extraprofiból pedig meg nem nevezett magyar döntéshozókat kentek meg, akik így érdekeltek voltak a vásárlásban. Az ügy pikantériája, hogy a szoftverbeszerzések körül felmerült Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak – időközben végelszámolás alatt lévő – vállalkozásának a neve is. Korábban ráadásul Microsoft viszonteladó volt az a Humansoft is, amely időközben Mészáros Lőrinc-közelbe került. Jelenleg ugyanis az oligarcha jobbkezeként jellemzett Jászai Gellért tulajdonában lévő 4iG leányvállalata lett. A Microsoft végül vállalta, hogy 25,7 millió dollár bírságot fizet az amerikai államnak, így nem kerül bíróság elé a korrupciós ügy. Az amerikai külügy közleményéből kiderül: a bírság korrupcióért kirótt büntetőjogi részét, 8,7 millió dollárt teljes egészében a Microsoft magyar leányvállalatának kell kifizetnie.

Lapunk szombaton számolt be arról: Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjeként tavaly novemberben nyújtott be panaszt az EU Csalás Elleni Hivatalához (OLAF), mert úgy ítélte meg, hogy a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program (Köfop) végrehajtása során a magyar hatóságok nem tartották be a közösségi források felhasználásának szabályait.