Előfizetés

Vonat elé löktek egy anyát és gyermekét Frankfurtban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 16:57

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
A nyolcéves fiú szörnyethalt, a támadó egy harmadik személyt is a közeledő Intercity elé akart taszítani.
Vonat elé löktek egy anyát gyermekével hétfőn délelőtt a németországi Frankfurt főpályaudvarán. Az áldozat édesanyja még el tudott menekülni a vágányra érkező InterCity Express (ICE) nagysebességű vonat elől, nyolcéves fia viszont a szerelvény alá került és szörnyethalt – írja az MTI. A feltételezett elkövető egy 40 éves férfi, a rendőrség tájékoztatása szerint az afrikai Eritrea állampolgára. A nyomozás első megállapításai szerint szándékosan lökhette a sínek közé a 40 éves nőt és gyermekét, és megpróbált letaszítani egy harmadik embert is, akinek sikerült elhárítania a támadást.
A sötét ruhát viselő támadó megpróbált elmenekülni, a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek. Emberölés és emberölés kísérletének gyanúja miatt indítottal eljárást ellene – nincsenek arra utaló adatok, hogy a gyanúsított ismerte volna mindazokat, akikre rárontott.  A Hessischer Rundfunk (HR) közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, egy helikoptert is bevetettek, a mentők pedig 16 rohamkocsit irányítottak a Hessen tartományi nagyváros főpályaudvarához.
A Düsseldorfból érkező ICE vágányának peronján és a pályaudvar várócsarnokában drámai jelenetek játszódtak le, többen összeomlottak a történtek hatására és orvosi segítségre szorultak - áll a HR beszámolójában. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter megszakította szabadságát és visszatért tárcája berlini központjába, hogy tanácskozzon a biztonsági szervek vezetőivel. Közölte, hogy nemcsak a frankfurti támadás, hanem az utóbbi napok "több súlyos bűncselekménye" miatt hívta össze a tanácskozást. Az eredményekről kedden tájékoztatja a nyilvánosságot. Horst Seehofer közleményében kiemelte, hogy a legélesebben elítéli a frankfurti "iszonyú tettet", kifejezte részvétét az áldozat hozzátartozóinak és mielőbbi teljes gyógyulást kívánt a sebesülteknek. Legutóbb július 20-án történt hasonló eset Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Voerde vasútállomásán egy 28 éves, németországi születésű szerb férfi lökött vonat elé egy családanyát. A 34 éves nő életét vesztette, a feltételezett elkövető és az áldozat ebben az esetben sem ismerte egymást. 

Újabb román vezető bukott bele az országot megrázó gyilkossági ügybe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.29. 15:22
Gyertyagyújtás Bukarestben a 15 éves áldozat emlékére
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP or licensors
Távozik a távközlési szolgálat igazgatója : az elrabolt és meggyilkolt 15 éves lány halála miatt korábban kirúgták az országos rendőr-főkapitányt és az Olt megyei kormánybiztost is.
Bejelentette lemondását Ionel-Sorinel Vasilca, a román Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója hétfőn, miután múlt héten egy elrabolt, később megerőszakolt és meggyilkolt 15 éves lány hiába hívta háromszor is a 112-es segélyhívószámot, a hatóságok nem voltak képesek idejében közbelépni, hogy megmentsék az életét.

Hallották a sikolyait, de semmit sem tettek

A hatalmas közfelháborodást kiváltó ügyben az STS-t azért hibáztatják, mert nem tudta beazonosítani a segélyhívások helyét. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a rendőrök csak 19 órás késéssel hatoltak be abba a házba, ahol a 15 éves Alexandrát elrablója fogva tartotta, de már nem találták őt életben – ebben közrejátszott az is, hogy 
a rendőri egységek három órán keresztül vártak házkutatási parancsra, miközben kintről tétlenül hallgatták a lány sikolyait.

A szolgálat távozó vezetője nem ismerte el, hogy az STS bármiben is hibázott volna, lemondását csak a szolgálat tekintélyének megmentésével indokolta.
Rendőrök kísérik a15 éves lány elrablásával és meggyilkolásával vádolt George Dinca román férfit a craiovai bíróságra
Fotó: Bogdan Danescu / MTI/AP

Soroszatgyilkos végezhetett Alexandrával

A csütörtökön eltűnt lány minden jel szerint egy sorozatgyilkos áldozata lett. Az ügy fő gyanúsítottja, a 66 éves Gheorghe Dinca vasárnap beismerte, hogy ő oltotta ki Alexandra és egy áprilisban eltűnt másik, 18 éves lány életét. A bűncselekmények feltételezett helyszínén a hatóságok több, cementtel feltöltött gödröt találtak, és nem tartják kizártnak, hogy azok további áldozatok maradványait rejthetik. A román média szerint az egyedül élő férfit korábban kitiltották Olaszországból szexuális bűncselekmény elkövetése miatt.
A 15 éves Alexandra a dél-romániai Caracalban található iskolájából akart hazajutni szülőfalujába, Dobrosloveni-be, a nyolc kilométeres utat szokás szerint autóstoppal készült megtenni. A szerda reggeli foglalkozás után beült a gyanúsított férfi autójába, majd nyoma veszett. A rendőrök feltételezése szerint a lányt a férfi elrabolta, egy házban tartotta fogva, majd megerőszakolta és megölte, a holttestet pedig egy fémhordóban elégette.
Az áldozatot annak ellenére sem sikerült megmenteni, hogy csütörtökön délelőtt háromszor is telefonált a segélyhívó számra elrablója feltöltőkártyás készülékéről. Elmondta, hogy megerőszakolták, és elég sok hasznos információval szolgált az elkövetőről és a házról.

A hétfő reggel közzétett rendőrségi belső vizsgálat közben kiderítette, hogy a segélyhívást fogadó szolgálatos rendőr nem hitt az áldozatnak, felületesen járt el, nem próbált részleteket megtudni fogva tartása helyszínéről. Miután a hívás helyéről meglehetősen pontatlan, túl nagy területet megjelölő információt szolgáltatott az STS, a rendőrök végül a gyanúsított beazonosításával tudtak előrelépni. Visszanézték az utcai videokamerák felvételeit, amelyeken látszott, hogy a lány melyik autóba ült be - így jutottak el Dinca házáig, ahol végül nem tettek semmit a gyilkosság megakadályozásért.
Ionel-Sorinel Vasilca

Tüntettek a rendőrök érzéketlensége miatt

A hétvégén több tüntetést is rendeztek az országban a hatóságok érzéketlensége és tehetetlensége miatt feldühödött emberek, a "gyilkos kormány" lemondását követelve. Klaus Iohannis jobboldali államfő is az „igazságszolgáltatás gúzsba kötésével” és a büntetőjog szigorának enyhítésével elfoglalt szociáldemokrata kormányt nevezte a gyilkosság erkölcsi felelősének. Az elnök közölte: a hatóságok intézkedésének módja a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén is napirendre kerül.
 Viorica Dancila miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére. Azt is elmondta: fontolgatja egy népszavazás kiírását arról, hogy járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília.Az ügy miatt múlt héten már menesztették tisztségéből a román rendőrség országos, illetve Olt megyei parancsnokát, Caracal rendőrfőnökét és Olt megye kormánybiztosát (prefektusát). Az STS igazgatójának felmentését hétfőn, nem sokkal annak bejelentése után jóváhagyta Klaus Iohannis államfő. Korábban, 2014-ben az Erdélyi Szigethegységben lezuhant kisrepülőgép esetében merült fel az STS felelőssége a segélyhívások helyszínének gyorsabb és pontosabb beazonosítása ügyében. Akkor mind a hét utas túlélte magát a balesetet, de ketten közülük meghaltak, mire a mentésben részt vevők hat óra elteltével rájuk találtak.

Több mint hatvan halálos áldozata van a nigériai merényletnek

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:40

Fotó: AUDU MARTE / AFP
Legalább 65 személyt gyilkolt meg Nigériában a Boko Haram iszlamista terrorszervezet egy az ország északkeleti részén tartott temetési szertartás során.
A véres merénylet Borno szövetségi államban, Badu nevű településen történt. A helyi kormányzatot vezető Muhammad Bulama is azt közölte, a Boko Haram terrorszervezet áll a vérfürdő mögött. Beszámolók szerint a merénylet során először tüzet nyitottak a fegyveresek a menet tagjaira, 21 személyt öltek meg. Amikor sokan igyekeztek a vérző emberek segítségére sietni, őket is célba vették, s további 44 személy vesztette életét. Beszámolók szerint a támadók közül tíz személy halt meg. Feltételezések szerint bosszúhadjáratról volt szó, két héttel korábban ugyanis a helyiek visszaverték a Boko Haram egy támadását. Idén ez volt a legvéresebb merénylet Nigériában a Boko Haram részéről. A terrorszervezet 2009 óta összesen 20 ezer embert gyilkolt meg. Súlyos humanitárius válság is kialakult az országban, több mint kétmillióan voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A szélsőségesek a legnagyobb port kavaró akciójukat még 2014 tavaszán hajtották végre. A terrorszervezet több mint 250 diáklányt rabolt el Chibok városából. Nemzetközi botrány kerekedett abból, hogy az akkori államfő ígérete ellenére a hadsereg külföldi segítséggel sem tudta kiszabadítani őket. Több lánynak sikerült megszöknie, később többeket elengedtek, de sok lány sorsáról mind a mai napig nincs hír. A Boko Haram tíz éve tartja rettegésben a lakosságot, elsősorban Nigéria északkeleti részén és a határvidékeken. A nyugati kultúra terjedése ellen hozták létre. Az Iszlám Államhoz hasonlóan saját kalifátust akar létrehozni. A Boko Haram az Iszlám Állam szövetségesének hirdette ki magát. Bár Muhammadu Buhari nigériai elnök azt állítja, sikerrel vették fel a harcot a terrorszervezettel szemben, a Boko Haram rendre véres merényletekkel válaszol. Több terrorakciót hajtottak végre fegyveresei zsúfolt köztereken. Az erőszak ráadásul átterjedt a szomszédos országokra, Csádra, Nigerre és Kamerunra. 

Közös fellépés

A Boko Haram ellen 2015 óta öt, egymással határos ország harcol: Nigéria, Niger, Csád, Benin és Kamerun. A közös hadműveletnek köszönhetően jelentős területeket szabadítottak fel a terrorcsoport uralma alól, de legyőzni nem tudták. Egy 8700 fős, közös, regionális haderő felállításáról 2015 tavaszán született döntés.  Felállítását az Afrikai Unió (AU) hagyta jóvá, működéséhez pénzügyi támogatást kért az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Az európai államok közül Franciaország jelezte, hogy fegyverekkel, hírszerzési információkkal és logisztikai eszközökkel segíti a Boko Haram elleni összefogást. Amerikai hírszerzési becslések szerint a terrorszervezetnek 4-6000 elszánt harcosa van, de rendkívül megnehezíti az ellenük folyó küzdelmet az, hogy élő pajzsként használják a civileket.