Hiába a szankciók, átrepülhetett a fejünk felett egy orosz fegyverszállítmány

Publikálás dátuma
2019.07.29. 19:15
T-72-es orosz tank. Képünk illusztráció
Fotó: Vitalij Ankov / Sputnik/AFP
Ami Romániának nem fért bele, azt Magyarország vállalta a jelek szerint: a magyar légtéren keresztül küldhettek orosz tankokat a szerb vevőnek.
Románia nem engedélyezte, hogy Oroszország a Dunán keresztül szállítson fegyvereket Szerbiába, arra hivatkozva, hogy az orosz fegyvereladásokra vonatkozóan szankciók vannak érvényben a nyugati szövetségi rendszer legtöbb országában, így Romániában is a Krím megszállása és Oroszországhoz csatolása óta. A fegyverek ettől függetlenül megérkeztek, sajtóértesülések szerint légi úton, a magyar légtér használatával – írja az AP értesülését idéző 444.hu. A szerb médiában megjelenő hírek szerint eddig 10 páncélozott jármű érkezett Szerbiába, de az Oroszországgal kötött megállapodások értelmében jön még 30 használt T-72-es harckocsi, és 20 BRDM–2 úszóképes páncélozott felderítő jármű (valószínűleg ebből a modellből érkezett már 10 darab légi úton).
Aleksandar Vucic szerb elnök üdvözölte a fegyverszállításokat, és magasztalta az orosz segítséget a szerb haderőfejlesztésben. A járművek szállításáról annyit mondott, az a fontos, hogy azok Szerbiában vannak, hogy hogyan szállították őket, az pedig csak rájuk tartozik.
Magyarországon egyébként elvileg ugyanazok a szankciók érvényesek Oroszországgal szemben, mint Romániában.

- jegyzi meg a magyar hírportál. Az orosz fegyverszállításokat és a szerb haderőfejlesztést a NATO részéről korábban több kritika is érte, az amerikaiak szerint ez a program ugyanis alááshatja az amúgy is törékeny békét a Balkánon.  Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, ha válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.
Szerző

Hőség, zivatarok, felhőszakadás – Az egész országra figyelmeztetést adtak ki keddre

Publikálás dátuma
2019.07.29. 17:13

Fotó: Varga György / MTI
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű.
A következő napokban már valamivel kevesebb csapadékra számíthatunk, de így se várható országszerte száraz idő. Pénteken egy hidegfront érkezhet, újabb jelentős mennyiségű csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Kedden a napsütés mellett a Dunántúlon és a középső tájakon kevesebb, az északkeleti megyékben pedig több gomolyfelhő képződik. Elsősorban ott fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar felhőszakadással kísérve, míg máshol csak helyenként lehet csapadék. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, az Alpokalján időnként megerősödik, zivatar környékén pedig viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között valószínű. A zivatarok veszélye és a hőség miatt az egész országra elsőfokú riasztásokat adtak ki. Négy megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg) felhőszakadások miatt figyelmeztetnek.
Szerdán a sok napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, sőt az Alföldön délutánra átmenetileg összefüggőbb felhőtakaró is kialakulhat. Keleten nagy eséllyel, a Dunántúlon kisebb valószínűséggel alakulhat ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Az északnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között alakul. 
Csütörtökön a több órás napsütés mellett időszakosan erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Éjszaka is előfordulhat csapadék, de délután van nagyobb esély zápor, zivatar kialakulására. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható.
Pénteken erősen megnövekszik a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Kiadós, akár országos csapadékra is lehet számítani. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 30 fok között alakul.
Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható. A felhőkből elsősorban keleten, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között várható.
Vasárnap kevés gomolyfelhő, sok napsütés várható. Legfeljebb néhány helyen fordulhat elő futó zápor. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között valószínű.

Megdőlt a szélrekord

Megdőlt a széllökés napi rekordja, és sokfelé annyi eső hullott, mint a júliusi havi átlag – közölte az OMSZ a Facebook-oldalán.      Vasárnap délután Kunmadarason heves zivatar vonult át, amelyet orkánerejű (több mint 115 kilométer/órás sebességű) széllökések kísértek. 144 kilométer/óra volt a maximum, ezzel megdőlt a július 28-ai rekord (138 kilométer/óra), amelyet 2004-ben Balatonmáriafürdőn mértek. Péntektől mozgalmasabbra, ezzel együtt csapadékosabbra fordult az időjárás. Három nap leforgása alatt nem volt olyan csapadékmérő, amely ne mutatott volna legalább pár milliméter csapadékot. Bár akadtak olyan állomások, ahol csupán 3-4 milliméter fordult elő (például Baján és Hegyeshalomban), országos átlagban nagyjából 31 milliméter esett, sőt nem egy helyen a júliusi átlagos csapadékmennyiség (62 milliméter) is lehullott. A legtöbb eső Nyírlugoson zúdult le, ott három nap alatt 104 millimétert mértek.

Szerző
Frissítve: 2019.07.29. 17:27

Rendőrségi helikopterrel sietett alapkövet letenni Szijjártó

Publikálás dátuma
2019.07.29. 16:39

Fotó: Kovács Márton / Külgazdasági és Külügyminisztérium
Minisztériuma szerint közfeladatnak számított a nyergesújfalui gyárlátogatás.
Nem magáncég, hanem a rendőrség helikopterével sietett Nyergesújfalura, hogy letehesse a japán tulajdonú Zoltek Zrt. helyi üzemének alapkövét -írja 24.hu A hírportál Demeter Márta (LMP) parlamenti levelezését idézve számol be a fejleményről: a képviselőnő arra volt kíváncsi, hogy milyen magyar vagy külföldi céggel szerződött helikopteres szolgáltatásokra a külügy, mennyibe került ez az út (Demeter számlamásolatot is kért erről) és mi alapján döntik el, hogy a külügyminiszter milyen járművel utazik egy eseményre. 
Főnöke megbízásából Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy Szijjártó Péter
rendőrségi helikopterrel utazott, mint minden olyan korábbi esetben, amikor a közfeladatok ellátása ezt indokolta.

Hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak egyébként pedig nincs szerződése semmilyen helikopteres szolgáltatást végző céggel. Azt, hogy a közpénzből fizetett út mennyibe került, Menczer nem tartotta fontosnak elárulni.  Szijjártó helikopterezéséről korábban az Index írt először, ők azt is megjegyezték, hogy a Zoltek épülő üzeme autóval csak egy órára lett volna a minisztérium épületétől.
Szerző