Több mint 50 rab meghalt egy brazíliai börtönlázadásban

Publikálás dátuma
2019.07.29. 19:47
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Két börtönőrt túszul ejtettek, őket később elengedték.
Legalább 52 rab meghalt hétfőn egy börtönlázadásban az észak-brazíliai Pará államban. A helyi büntetés-végrehajtás az EFE spanyol hírügynökségnek megerősítette, hogy a bűnbandák közötti összecsapások következtében legalább 52 fogoly halt meg, akik közül 16-ot lefejeztek a társaik. A halálos áldozatokon kívül több ember megsebesült, és a lázadók túszul ejtettek két börtönőrt, igaz, őket később elengedték. Brazíliában májusban volt a legutóbb börtönmészárlás, amely során 55 ember halt meg egy büntetés-végrehajtási intézetben Amazonas államban. A dél-amerikai ország börtöneiben körülbelül 708 ezer fogoly raboskodik, közel 300 ezerrel többen, mint ahány rab számára jut férőhely hivatalosan.
Szerző

Továbbra sincs összefogás Felvidéken

Publikálás dátuma
2019.07.29. 19:05
Bugár Béla
Fotó: SAMUEL KUBANI / AFP
Újra tárgyalt a két legnagyobb szlovákiai magyar párt a választási együttműködésről, de akárcsak a korábbi egyeztetések során, ezúttal is sikertelenül.
Az MKP és a Híd vezetőségét az kényszerítette tárgyalóasztalhoz, hogy az európai parlamenti választásokon egyik formációnak sem sikerült átlépnie az 5 százalékos küszöböt, így brüsszeli képviselet nélkül maradt a felvidéki magyarság. A Bugár Béla vezette Híd egy megállapodás tervezetével érkezett az egyeztetésre, amelyben a két párt együttműködésének legfontosabb pontjait rögzítenék. Az MKP átvette a dokumentumot, amelynek elfogadásáról a párt elnökségének szerdai ülésén fognak dönteni. A korábbi tárgyaláson mindkét alakulat kizárta a közös választási párt létrehozását, és azt is, hogy közösen a Híd listáján induljanak a jövő év elején, a korábbi közlés szerint valószínűleg február 29-én sorra kerülő szlovákiai parlamenti választáson. Jelenleg a Híd-Most parlamenti párt, az Orbán-kormány által egyedüli magyar érdekképviseletként elismert és támogatott MKP 2010 óta parlamenten kívülre szorult.
Szerző
Témák
felvidék MKP Híd

Szenvedélyes gyújtogató okozott erdőtüzet Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.07.29. 18:47
Illusztráció
Fotó: Adel Omeragic / AFP / Anadolu Agency
A nő két évvel ezelőtt hét esetben okozott tüzet, szintén Sibenik körzetében.
A horvát rendőrség hétfőn őrizetbe vett egy 53 éves nőt, aki a hétvégén szándékosan okozott erdőtüzet a közép-dalmáciai Sibenik közelében: leégett 900 hektár erdő és több faluból kellett kitelepíteni a lakosságot – közölte a sibeniki rendőrség hétfőn. A SibenikIN internetes portál úgy tudja: egy szenvedélyes gyújtogatóról van szó, akit két évvel ezelőtt is őrizetbe vettek a hatóságok, akkor hét esetben okozott tüzet szintén Sibenik körzetében. A szombaton keletkezett tűz miatt az A1-es autópályát is le kellett zárni egy időre, mert az erős szélben tomboló bozóttűz már a járműveket fenyegette. A horvát katasztrófavédelem 200 tűzoltót és 50 katonát vezényelt a térségbe, valamint tűzoltó repülőgépekkel is oltották a lángokat, amelyeket vasárnap estére sikerült csak megfékezni, és amelyhez az eső is hozzásegített. A tűzoltók még hétfőn is a terepen maradtak, ahol jelenleg is parázsfészkek oltása zajlik. Két hete több mint tízezer nyaralót, főleg fiatalokat kellett a horvát hatóságoknak kimenekíteniük a dalmáciai Pag szigetről, mert tűz ütött ki ott egy felkapott szórakozóhely melletti fenyőerdőben. Senki nem sérült meg az incidensben. A múlt héten pedig Zára (Zadar) környékén volt erdőtűz, amelyben hét hektár sűrű fenyőerdő égett le, a tűz itt is több települést fenyegetett. Horvátország erdeiben – főleg a tengermelléken – a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás miatt minden évben fokozott tűzveszély alakulhat ki. A legtöbb erdőtüzet emberi figyelmetlenség, villámcsapás vagy a vasúti közlekedésben keletkezett szikra okozza. A legtöbb erdőtüzet 2007-ben regisztrálták az országban: az év június 1-je és augusztus 8-a között 750 erdőtűzhöz vezényeltek ki tűzoltókat és katonákat, ebből 177 esetben Split-Dalmát megyében. Augusztus 30-án a Kornati-szigeteken kitört tűzben 12 tűzoltó vesztette életét, arra a napra a kormány gyásznapot rendelt el az egész ország területére.
Szerző