Előfizetés

Lemondta budapesti útját a német külügyminiszter

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.31. 06:00
Finnországban fogadták Heiko Maas német külügyminisztert
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
Heiko Maas a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna a magyar fővárosba, de Szijjártó Péter nem ért rá találkozni vele.
Bár be volt tervezve, végül lemondta Budapesti látogatását Heiko Maas német külügyminiszter – értesült németországi forrásból a Népszava. Információink szerint a szociáldemokrata politikus a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna Magyarországra és találkozott volna Szijjártó Péterrel is. A magyar külügyminisztérium viszont több mint egy hete jelezte: a miniszternek más programja van, a két politikus nem tud majd találkozni. Emiatt viszont már Maas sem akart jönni, helyette – mint a Privátbankár előzetesen megírta – Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára jött. Németország küldte egyébként a legnépesebb, háromszáz fős delegációt a sporteseményre. A rendezvényt Orbán Viktor kormányfő is köszöntötte, kiemelve, hogy „Budapest a világ egyik legbiztonságosabb városa”, így a zsidó sportolókat itt semmilyen veszély nem fenyegeti.
A Jüdische Allgemeine nevű lap szerint ugyanakkor a németországi zsidó sportegyesület, a Makkabi Deutschland politikai jelzésnek is tartja a részvételt, amivel „egyértelmű jelzést” akart küldeni a Magyarországon terjedő jobboldali populizmus miatt, amelyhez a Soros György elleni kormányzati kampány is hozzájárult. Bár német forrásunk szerint Heiko Maas látogatásának lemondása mögött nem politikai konfliktus áll, mégis jól jelzi a német-magyar kapcsolatok jelenlegi állapotát, hogy Szijjártó Péter „nem ért rá” egy négyszemközti beszélgetésre német kollégájával. Pedig a következő hetekben-hónapokban eldőlhet egyebek mellett az is, hogy Magyarországnak, a magyar kormánynak milyen pozíciói lesznek az éppen most formálódó új európai uniós szervekben. Az EU új csúcsvezetőinek megválasztásával, a formálódó új Európai Bizottsággal jelentős átrendeződés várható az elmúlt öt évhez képest, ennek alakításában pedig az Unió legnagyobb gazdaságának számító Németországnak jelentős befolyása lesz.
A német-magyar kapcsolatok ehhez képest régóta nem látott mélységekben vannak, mint a múlt héten megírtuk, Berlinben egyáltalán nem értik Orbán Viktor külpolitikáját, és nem látják, hogy bármilyen stratégia lenne mögötte. Ráadásul a CDU-val már hónapok óta folyó úgynevezett „strukturált párbeszéd” (amelynek lényege, hogy a Fidesz és a német kereszténydemokraták képviselői rendszeresen találkoznak – legutóbb július elején a Comói-tó partján egy üdülőhelyen – és minden konfliktusos ügyet nyíltan megvitatnak, de ha nem sikerül megoldást találni, továbblépnek egy következőre) eddig nem sok eredményt hozott, ráadásul a bajor kereszténydemokrata európai néppárti frakcióvezető, Manfred Weber európai bizottsági elnöki ambícióinak megfúrása miatt a CSU-val még rosszabb a viszony. Utóbbi esetében egyelőre esély sem mutatkozik a javulásra, így már nagyon messzinek tűnik az az időszak, amikor – mint legutóbb tavaly januárban – a CSU még frakcióülésére is meghívta a magyar miniszterelnököt. A jelek szerint ugyanakkor a vasfüggöny lebontásának emléke még mindig bír akkora szimbolikus jelentőséggel, hogy a német politika félretegye az ellentéteket: még tavasszal írtuk meg, hogy a Páneurópai Piknik évfordulójára szervezett megemlékezésre Angela Merkelt is meghívták, a kancellár stábja egy "elvi igent" mondott, a Die Welt értesülései szerint most megérkezett a gyakorlati is, Merkel augusztusban Sopronba látogat.

Heiko Maas mondta le a budapesti látogatást

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás reagált cikkünkre: nem Szijjártó Péter, hanem Heiko Maas nem ért rá a találkozóra. Cikkünk megjelenése után Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tagadta forrásaink információját. Menczer azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: „A német külügyminiszter belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le budapesti látogatását, nem azért, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem ért rá találkozni vele. Amit a Népszava ír, az hazugság. Folyamatos egyeztetésben voltunk a német külügyminisztériummal, a nagykövetünk is többször tárgyalt az ügyben, jeleztük a német félnek, hogy egész héten, bármikor örömmel látjuk a német külügyminisztert. Ezt követően végül a német fél belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le a látogatást”. 

Keresztény kultúra: idős, rokkant hajléktalant zártak be a rendőrök Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.30. 20:40

Fotó: Népszava
Fél napon belül el is kellett engedniük, mivel olyan rossz állapotban volt, hogy nem tarthatták tovább őrizetben.
Hétfő éjszaka a 15. kerületi rendőrök őrizetbe vették H. Bélát, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt – írja a Mérce. Az esetről az Utcajogász szerzett tudomást, és rögtön oda is siettek az elzárás helyszínére, ahol kiderült, hogy éppen akkor engedik ki az idős hajléktalan embert a zárkából, mert az orvosi vizsgálat szerint egészségi állapota olyannyira rossz, hogy nem tartható őrizetben.
A hírportál érdeklődésére az Utcajogász társelnöke, Kalota Ágnes közölte, hogy azért is érdekes ez az eset, mert a hajléktalanokat célzó törvény értelmében ha nem lehet végrehajtani valakivel szemben a büntetést (elzárás vagy közérdekű munka), akkor meg kell szüntetni ellene az eljárást. Az Utcajogász álláspontja pedig az, hogy H. Béla 
„olyan állapotban van, ami kizárja az elzárást és a közérdekű munkát is.”

Ezt alátámasztani látszik az a tény, hogy a férfit már kedden kora délután orvosi utasításra kiengedték a fogdáról. Ennek ellenére az Utcajogász úgy tudja, hogy mégis indulni fog eljárás az érintett ellen, ezért a szervezet vállalja a szabálysértési eljárás elé néző H. Béla képviseletét.
A lap úgy tudja, hogy az idős hajléktalan egyébként korábban zenészként dolgozott, munkája során többször járt külföldön is. Manapság használt elektronikus alkatrészekből készít fülhallgatókat, amíg lehetett, a Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiacon adta el ezeket. H. Béla elmondása szerint idén februárban egyszer már bevitték a rendőrök hasonló váddal, de abban az esetben is el kellett őt engedniük az egészségi állapota miatt. Az Utcajogász korábban az Alkotmánybírósághoz fordult (több bíró, ügyvéd és egyéb jogi szervezethez hasonlóan), hogy semmisítsék meg a hajléktalanokat célzó, utcai tartózkodást tiltó törvényt, amely szerintük sérti az alapvető emberiesség elvét.  Magyarország Alkotmánybírósága azonban  nemrég kimondta, hogy az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” tilalma nem alaptörvény-ellenes, viszont a szankciók alkalmazásakor az államnak „fokozott körültekintéssel” kell eljárnia.  Az Ab döntése óta H. a második hontalan, akit élethelyzete miatt kerül rácsok mögé – az elsőt múlt héten szerdán éjjel fogták el a rendőrök, és bilincsben kellett végighallgatnia a bíróság ítéletét

Továbbra is kórházi vezetőket keresnek

D. A.
Publikálás dátuma
2019.07.30. 18:38
Veszprémi Csolnoky Ferenc kórház
Fotó: Google Street View
Kásler miniszter március végén jelezte először, hogy lecserél tucatnyi, főként olyan kórházigazgatót, aki felelős intézménye eladósodásáért.
A Bajcsy napokban megismételt főigazgatói pályázata mellett újabb igazgatókat keres a kórházfenntartó, így a jászberényi Szent Erzsébet Kórház és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház élére is meghirdették az állást. A hírt a Weborvos szakmai portál vette észre a kórházfenntartó honlapján. Mint emlékezetes: Kásler miniszter március végén jelezte először, hogy lecserél tucatnyi, főként olyan kórházigazgatót, aki felelős intézménye eladósodásáért. Április elsején meg is jelent a pályázat, ám azt nem a leginkább eladósodott intézmények vezetőire, nem is valamennyi megbízással dolgozó igazgatóra írtak ki: főigazgatót a Bajcsyba, valamint a karcagi városi kórházba kerestek. További nyolc vezetői pályázattal gazdasági igazgatókat cseréltek volna, így a fővárosi Bajcsyban, a Heim Pálban, a Jahn Ferencben, a jászberényi, a váci, a bajai és karcagi kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben. Ebből a csomagból néhány gazdasági vezetőé és a karcagi kórházra kiírt pályázat lett eredményes.