Szijjártó Péter;német külügyminiszter;Maccabi;Heiko Maas;

2019-07-31 06:00:00

Lemondta budapesti útját a német külügyminiszter

Heiko Maas a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna a magyar fővárosba, de Szijjártó Péter nem ért rá találkozni vele.

Bár be volt tervezve, végül lemondta Budapesti látogatását Heiko Maas német külügyminiszter – értesült németországi forrásból a Népszava. Információink szerint a szociáldemokrata politikus a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna Magyarországra és találkozott volna Szijjártó Péterrel is. A magyar külügyminisztérium viszont több mint egy hete jelezte: a miniszternek más programja van, a két politikus nem tud majd találkozni. Emiatt viszont már Maas sem akart jönni, helyette – mint a Privátbankár előzetesen megírta – Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára jött.

Németország küldte egyébként a legnépesebb, háromszáz fős delegációt a sporteseményre. A rendezvényt Orbán Viktor kormányfő is köszöntötte, kiemelve, hogy „Budapest a világ egyik legbiztonságosabb városa”, így a zsidó sportolókat itt semmilyen veszély nem fenyegeti.

A Jüdische Allgemeine nevű lap szerint ugyanakkor a németországi zsidó sportegyesület, a Makkabi Deutschland politikai jelzésnek is tartja a részvételt, amivel „egyértelmű jelzést” akart küldeni a Magyarországon terjedő jobboldali populizmus miatt, amelyhez a Soros György elleni kormányzati kampány is hozzájárult.

Bár német forrásunk szerint Heiko Maas látogatásának lemondása mögött nem politikai konfliktus áll, mégis jól jelzi a német-magyar kapcsolatok jelenlegi állapotát, hogy Szijjártó Péter „nem ért rá” egy négyszemközti beszélgetésre német kollégájával. Pedig a következő hetekben-hónapokban eldőlhet egyebek mellett az is, hogy Magyarországnak, a magyar kormánynak milyen pozíciói lesznek az éppen most formálódó új európai uniós szervekben. Az EU új csúcsvezetőinek megválasztásával, a formálódó új Európai Bizottsággal jelentős átrendeződés várható az elmúlt öt évhez képest, ennek alakításában pedig az Unió legnagyobb gazdaságának számító Németországnak jelentős befolyása lesz.

A német-magyar kapcsolatok ehhez képest régóta nem látott mélységekben vannak, mint a múlt héten megírtuk, Berlinben egyáltalán nem értik Orbán Viktor külpolitikáját, és nem látják, hogy bármilyen stratégia lenne mögötte. Ráadásul a CDU-val már hónapok óta folyó úgynevezett „strukturált párbeszéd” (amelynek lényege, hogy a Fidesz és a német kereszténydemokraták képviselői rendszeresen találkoznak – legutóbb július elején a Comói-tó partján egy üdülőhelyen – és minden konfliktusos ügyet nyíltan megvitatnak, de ha nem sikerül megoldást találni, továbblépnek egy következőre) eddig nem sok eredményt hozott, ráadásul a bajor kereszténydemokrata európai néppárti frakcióvezető, Manfred Weber európai bizottsági elnöki ambícióinak megfúrása miatt a CSU-val még rosszabb a viszony.

Utóbbi esetében egyelőre esély sem mutatkozik a javulásra, így már nagyon messzinek tűnik az az időszak, amikor – mint legutóbb tavaly januárban – a CSU még frakcióülésére is meghívta a magyar miniszterelnököt. A jelek szerint ugyanakkor a vasfüggöny lebontásának emléke még mindig bír akkora szimbolikus jelentőséggel, hogy a német politika félretegye az ellentéteket: még tavasszal írtuk meg, hogy a Páneurópai Piknik évfordulójára szervezett megemlékezésre Angela Merkelt is meghívták, a kancellár stábja egy "elvi igent" mondott, a Die Welt értesülései szerint most megérkezett a gyakorlati is, Merkel augusztusban Sopronba látogat.