Heiko Maas mondta le a budapesti látogatást

Publikálás dátuma
2019.07.31. 13:18

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás reagált cikkünkre: nem Szijjártó Péter, hanem Heiko Maas nem ért rá a találkozóra.
Heiko Maas német külügyminiszter a Maccabi Játékok megnyitójára érkezett volna a magyar fővárosba, de Szijjártó Péter a programtorlódása miatt nem ért rá találkozni vele – írtuk németországi forrásaink alapján. Cikkünk megjelenése után Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára tagadta forrásaink információját. Menczer azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: „A német külügyminiszter belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le budapesti látogatását, nem azért, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem ért rá találkozni vele. Amit a Népszava ír, az hazugság. Folyamatos egyeztetésben voltunk a német külügyminisztériummal, a nagykövetünk is többször tárgyalt az ügyben, jeleztük a német félnek, hogy egész héten, bármikor örömmel látjuk a német külügyminisztert. Ezt követően végül a német fél belpolitikai időponttorlódás miatt mondta le a látogatást”.
Szerző

Gulyás Gergely letagadta, de tizenhetedszer is megtörtént: ismét menekülteket éheztetnek Röszkén

Publikálás dátuma
2019.07.31. 13:17
Röszkei tranzitzóna - képünk illusztráció
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Eddig 24 embertől tagadták meg az élelmet magyar fogva tartóik, most még kettővel nőtt ez a szám.
Újabb két menedékkérőt éheztetnek a magyar hatóságok a röszkei tranzitzónában, írja Twitter-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság. Ez tavaly augusztus óta már a 17. alkalom, hogy a kitoloncolási eljárás alatt álló emberek éheztetése miatt kell a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulniuk a jogvédőknek. Az esetekről táblázatot is közzétettek, ebből pedig kiderül,
mostanra 26 fogvatartott embert éheztettek rendre napokig a magyar hatóságok.

Ennek megakadályozására, mint a tweetet kiszúró hvg.hu írja, a Helsinki Bizottság egy törvényjavaslatot is kidolgozott, amelyet elküldtek a parlamenti képviselőknek, közülük pedig a független Szél Bernadett terjesztette be az Országgyűlés elé. Mégsem látszik semmiféle kormányzati hajlandóság a tranzitzónában akár évekre is bezárt emberek helyzetének javítására:
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter éppen szerdán jelentette ki a kormányinfón, hogy "semmilyen éheztetés nem zajlik" a tranzitzónában, és különben sincs bezárva senki, mert Szerbia felé elmehetnek a menedékkérők.

Ez nyilvánvalóan nem igaz: az Európai Bizottság (EB) már kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen a menedékkérőkkel való bánásmód miatt. Persze Gulyás ezt is megalapozatlannak nevezte.
Külön rámutatott a magyar határokat nemrég végigjáró Felipe Gonzalez Morales ENSZ-jelentéstevő is, hogy mennyire visszaél a magyar állam azok kiszolgáltatottságával, akiknek elutasítják menedékkérelmét - és a Helsinki statisztikái szerint a hazánktól menedéket kérő emberek közel 90 százaléka így jár. Morales szerint a tranzitzónákban jelenleg mintegy 280-an vannak, több mint 60 százalékuk gyerek. Azt is hangsúlyozta, teljesen megalapozatlanok a magyar kormánynak a migrációs krízisről vagy a közelgő újabb menekülthullámról szóló kijelentései.
Szerző

Gulyás: Annál nagyobb hibát nem követhet el egy kormány, mint hogy életmódbeli tanácsokat adjon

Publikálás dátuma
2019.07.31. 12:05

Fotó: Soós Lajos / MTI
A kormányinfón az is kiderült, hogy nem kellett engedély az orosz fegyverek Magyarország feletti reptetéséhez, illetve hogy 32 milliárdos innovációs kutatási támogatást készül osztani a kormány.
„Távlatokban gondolkodó” kormányülésről érkezett Gulyás Gergely a kormányinfóra, legalábbis ezzel kezdte a miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatót, amit az utolsó nyári kormányzati tanácskozás után tartott. A miniszter két bejelentést is tett szerdán:
  • egy kormányhatározat nyomán 32 milliárd forintot biztosít innovációs kutatási kiadásokra 2020-ban a kormány; illetve
  • a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa pedig lejárata előtt a jövőben már 90 nappal is megújítható lesz.
Többször Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde is szóba került, de Gulyás nem bocsátkozott a „keresztény szabadság” kifejtésébe: szerinte „annál nagyobb hibát nem követhet el egy kormány, mint hogy életmódbeli tanácsokat adjon”. Megígérte azt is, hogy az önkormányzati választásig nem lesz újabb nemzeti konzultációs kampány, és mindenkit megnyugtatott: a Microsoft-féle korrupciós botrány – melynek ügyleteiről a miniszterelnök is tudott – amerikai és uniós nyomozásairól a magyar hatóságoknak nincs hivatalos tudomása.

A Fidesz és a Néppárt: biztos, hogy bizonytalan

Gulyás először Ursula von Leyen EB-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki négyszemközti találkozójáról beszélve azt ismételte el, hogy mindig is támogatták a német politikust. Ennek kapcsán előre kimentette a Fidesz-KDNP-t arra az esetre, ha az unió továbbra sem hunyna szemet az Orbán-kormány összes kellemetlen ügye felett, és leszögezte, éppen most „betonozza be” a búcsúzó uniós vezetés az általa eddig képviselt irányvonalat.
A visegrádi országokkal rendszeresen egyeztet a kormány arról, hogy kiket szeretne látni az uniós pozíciókban, de nem vitatják von Leyen autoritását a brüsszeli bizottság megalapításában. Az ATV kérdésére Gulyás azt sem erősítette meg, hogy Frans Timmermans első alelnökségének megakadályozására törekednének. Az új EB-elnök viszont hiába kérte, hogy amikor az uniós országok vezetői jelölnek egy férfit egy tisztségre, jelöljenek arra egyúttal egy nőt is; Orbán ragaszkodik hozzá, hogy csak egyetlen embert küldjön mindenhová.
Továbbra is kétesélyesnek írta le Gulyás, hogy a Fidesz a Néppárt tagja marad-e. Az mfor.hu kérdésére az is elhangzott: a miniszter nem tud róla, hogy a néppárti „bölcsek tanácsa” járt volna már az országban.

Orosz tankok suhannak a levegőben

Ezután a Magyarország felett átrepített orosz fegyverszállítmány ügye került sorra, amire az RTL riportere kérdezett rá. Emlékeztetőül: Románia nem engedélyezte, hogy Oroszország a Dunán keresztül szállítson fegyvereket Szerbiába, az orosz fegyvereladásokra vonatkozóan azon nyugati szankciók miatt, melyek a Krím megszállása és Oroszországhoz csatolása óta vannak érvényben, többek közt Magyarországon is. A fegyverek ettől függetlenül megérkeztek, a magyar légtér használatával. Gulyás ezzel kapcsolatban azt hangoztatta:
nem volt engedélyköteles az orosz tankok reptetése az ország felett, és jogi lehetőség sem lett volna annak megtagadására.

Mivel polgári repülő vitte azokat, csak egy protokoll-szerű tájékoztatást kellett tennie Moszkvának. Kitért az elől a kérdés elől a miniszter, hogy a kormány tudott-e a szállítmányról, de lényegében egyetértett az RTL munkatársával abban, hogy az oroszok kijátszották a szankciókat.
Szerző
Frissítve: 2019.07.31. 14:31