budapesti hajléktalanok;hajléktalanrendelet;

2019-07-30 20:40:52

Keresztény kultúra: idős, rokkant hajléktalant zártak be a rendőrök Budapesten

Fél napon belül el is kellett engedniük, mivel olyan rossz állapotban volt, hogy nem tarthatták tovább őrizetben.

Hétfő éjszaka a 15. kerületi rendőrök őrizetbe vették H. Bélát, életvitelszerű közterületi tartózkodás miatt – írja a Mérce.

Az esetről az Utcajogász szerzett tudomást, és rögtön oda is siettek az elzárás helyszínére, ahol kiderült, hogy éppen akkor engedik ki az idős hajléktalan embert a zárkából, mert az orvosi vizsgálat szerint egészségi állapota olyannyira rossz, hogy nem tartható őrizetben.

A hírportál érdeklődésére az Utcajogász társelnöke, Kalota Ágnes közölte, hogy azért is érdekes ez az eset, mert a hajléktalanokat célzó törvény értelmében ha nem lehet végrehajtani valakivel szemben a büntetést (elzárás vagy közérdekű munka), akkor meg kell szüntetni ellene az eljárást.

Az Utcajogász álláspontja pedig az, hogy H. Béla 

Ezt alátámasztani látszik az a tény, hogy a férfit már kedden kora délután orvosi utasításra kiengedték a fogdáról. Ennek ellenére az Utcajogász úgy tudja, hogy mégis indulni fog eljárás az érintett ellen, ezért a szervezet vállalja a szabálysértési eljárás elé néző H. Béla képviseletét.

A lap úgy tudja, hogy az idős hajléktalan egyébként korábban zenészként dolgozott, munkája során többször járt külföldön is. Manapság használt elektronikus alkatrészekből készít fülhallgatókat, amíg lehetett, a Petőfi Csarnoknál lévő bolhapiacon adta el ezeket.

H. Béla elmondása szerint idén februárban egyszer már bevitték a rendőrök hasonló váddal, de abban az esetben is el kellett őt engedniük az egészségi állapota miatt.

Az Utcajogász korábban az Alkotmánybírósághoz fordult (több bíró, ügyvéd és egyéb jogi szervezethez hasonlóan), hogy semmisítsék meg a hajléktalanokat célzó, utcai tartózkodást tiltó törvényt, amely szerintük sérti az alapvető emberiesség elvét. 

Magyarország Alkotmánybírósága azonban  nemrég kimondta, hogy az „életvitelszerű közterületen tartózkodás” tilalma nem alaptörvény-ellenes, viszont a szankciók alkalmazásakor az államnak „fokozott körültekintéssel” kell eljárnia.  Az Ab döntése óta H. a második hontalan, akit élethelyzete miatt kerül rácsok mögé – az elsőt múlt héten szerdán éjjel fogták el a rendőrök, és bilincsben kellett végighallgatnia a bíróság ítéletét