Két matróz kellett volna a Hableányra, egy szakértői jelentés szerint így hajózásra alkalmatlan volt

Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:47

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Egy hangjelzést is elmulaszthatott leadni a hajó, mielőtt a Viking Sigyn elsüllyesztette.
Két matróz helyett csak egy segítette a kapitány munkáját, vagyis hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, áll az Index.hu birtokába került legfrissebb szakértői véleményekben. A portál úgy tudja, az, hogy a személyzet számát növelni kellene, már az előző hajóbizonyítványba is bekerült. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy ezt a hajó vezetőjének kellett volna jeleznie az üzembentartó, vagyis a Panorama Deck Kft. felé.
A Hableányt letaroló Viking Sigyn kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót, kormányállásának vészjelző rendszere pedig másfél perccel az ütközés előtt hangjelzést adott le a másik hajó túlzott közelségéről, de erre sem reagált senki - vagyis a Viking valószínűleg nem jelezte, hogy előzni akar. Az elkészült szakértői vélemény szerint ugyanakkor a Hableány is mulasztott:
nem adott le öt rövid hangjelzést, hogy nem lehet megelőzni.

A hajózási szabályok szerint egy hajónak ugyanis akkor is jeleznie kell, ha látja, hogy meg akarják előzni, de arról nem értesítették.
Május 29-én hét másodperc alatt süllyesztette el a Viking Sigyn szállodahajó a Hableányt a budapesti Margit híd alatt, majd - csak úgy, mint a nyomában érkező másik Viking-szállodahajó - egyszerűen továbbment a helyszínről. A magyar polgári hajózás történetének legsúlyosabb balesetében 28-an meghaltak, köztük a Hableány két fős személyzete és 26 dél-koreai turista. A 26. áldozat testét még mindig keresik. A balesetet heten élték túl.
Szerző
Témák
Hableány

Merkel Magyarországra jön, hogy Orbánnal ünnepelje a Páneurópai Piknik évfordulóját

Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:06

Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance / AFP
Egy soproni templomban mondanak beszédet mindketten az esemény 30. évfordulója alkalmából.
Közösen emlékezik meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 19-én a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról Sopronban - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel.
A tervek szerint a két vezető, valamint a meghívott német és magyar vendégek ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Merkel és Orbán is beszédet mond a történelmi évforduló kapcsán.

Digitális kultúra nevű új tantárgy segítheti a versenyképességet 2020-tól

Publikálás dátuma
2019.07.31. 07:44
Illusztráció - a kép egy francia iskolában készült, ahol éppen a Twitterről tanulnak a gyerekek, 2011-ben.
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Jobb munkavállalókká tennék vele a diákokat. Arról még nincs szó, hogy a pedagógusokat mikor készítik majd fel például mikroelektronikai eszközök programozásának oktatására.
A 2020-ban bevezetendő új Nemzeti alaptantervben angolszász mintára várhatóan megjelenik majd a Digitális kultúra nevű új tantárgy, írja a Magyar Nemzet. A szakképzési reform keretében országszerte hatvan digitális közösségi alkotóműhely jön létre, egy nem részletezett EU-s pályázati forrásból.
A lapnak megszólaló illetékes úgy írta le a terveket: a jövő munkavállalóit szeretnék versenyképessé tenni a tananyagaikkal, amelyek ötvözik a hagyományos barkácseszközök és a digitális technológia használatát. A szakmai előkészítésében részt vevő Major Gábor azt nyilatkozta a lapnak, hogy egy céges fejlesztőcsapat, melynek ő az ügyvezetője, magán- és egyházi fenntartású iskolákban több mintaprogramot is megvalósított már, és bízik benne, hogy 2020 után állami fenntartású iskolákkal is dolgozhatnak. Major szerint legutóbb például egy „okosvárost” építettek fel általános iskolás gyerekek, amit ők terveztek, majd terepasztalon lemodelleztek mikroelektronikai elemek - szenzorok, motorok, vezérlőegységek - felhasználásával.
A Magyar Nemzet cikkéből nem derül ki, hogy a "Digitális kultúra" oktatására hogyan és mikor készítenék fel a pedagógusokat.
Szerző