Orbán apjától bérli Mészáros az alcsútdobozi golfpályákat

Publikálás dátuma
2019.07.31. 11:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem csak a volt felcsúti polgármester bukkant fel a Pannónia Golf & Country Club körül.
Új tulajdonosa van a legnagyobb taglétszámú magyar golfklubnak, az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Clubnak – írta még április elején a 24.hu egy, a tagoknak küldött körlevél alapján. A portál arról számolt be, hogy a golfklubot üzemeltető Máriavölgy Zrt. 2019. április 2-án váltott tulajdonost, Csányi Sándor fia, Csányi Attila helyét a Mészáros Lőrinc cégbirodalmába tartozó Talentis Group Zrt. vette át. Az mfor.hu most azt írja, a cégkivonatok alapján nem egyedül Mészáros Lőrinc volt az, aki napra pontosan ugyanekkor felbukkant a golfklub körül. A cikkben felidézik: Csányi Attila magányszemélyként még 2012. novemberében vette meg a Golf & Country Club Máriavölgy Zrt.-t egy svájci-osztrák házaspártól. Ezzel egyidőben megszerezte a PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft.-t is, mely saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik. A viszonyok tehát úgy néztek ki, hogy a PSU tulajdonában lévő golfpályákat a Máriavölgy Zrt. üzemeltette, ezek a társaságok 2019. április 1-ig pedig egy kézben voltak.   A cikk szerint 2019. április 2-án az üzemeltetőcéget megvette a Talentis Group Zrt., a pályákat bérbeadó PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. pedig Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző közvetlen tulajdonába került. Ezt azonban csak két hónappal később, június 12-én jegyezték be az Opten cégadatbázisa szerint. Vagyis a miniszterelnök milliárdos barátja a kormányfő édesapjának fizeti a bérleti díjat.
Szerző
Témák
Alcsútdoboz golf

Ezentúl jóval magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban

Publikálás dátuma
2019.07.31. 10:31
Illusztráció
Fotó: DANIEL REINHARDT / AFP
Az új törvénnyel növelni akarják az utak biztonságának és a vezetés kultúrájának szintjét.
Magasabb közlekedési bírságot kell fizetni Horvátországban július 31-től, miután a horvát parlament szigorúbb rendelkezéseket fogadott el a nagyobb kockázatú közlekedési szabályszegések elkövetése esetén – írta a helyi sajtó szerdán. A horvát belügyminisztérium (MUP) közleménye szerint az új törvénnyel növelni akarják az utak biztonságának és a vezetés kultúrájának szintjét. A rendelet a korábbinak háromszorosát, azaz 15-től 20 ezer kunáig (650 ezertől 900 ezer forintig) terjedő büntetést ír elő nyolc kiemelt közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő cselekményre, úgy, mint az autópályán menetiránnyal szemben haladó közlekedés, lakott településen belül a megengedett sebesség túllépése, a tilos jelzésen való áthaladás, az ittas- vagy kábítószer hatása alatti vezetés, továbbá az alkoholos és kábítószeres vizsgálat megtagadása. Ugyancsak kiemelt bírságra számíthatnak azok, akinek jogosítványát felfüggesztették, vagy visszavonták, és ennek ellenére vezetői engedélyhez kötött járművet vezetnek. A rendőrség a bíróság döntéséig ideiglenesen le is foglalhatja a szabálysértő gépjárművét, amennyiben a sofőr előtte már kétszer követett el hasonló közlekedési kihágást. Ötszáz kunáról ezer kunára (21 ezer forintról 43 ezer forintra) nőtt a büntetés abban az esetben, ha nincs bekapcsolva a biztonsági öv, nincs gyerekülés a kocsiban, valamint vezetés közben telefonál valaki. Komolyabb szankciókra számíthatnak azok is, akik nem tartják be a vasúti átjárón való áthaladás szabályait, nem veszik figyelembe a hang- és fényjelzéseket. A baleset helyszínének elhagyását is súlyosabban büntetik. Amennyiben valaki megszökik az általa okozott baleset helyszínéről akár 20 ezer kunáig terjedő büntetést is fizethet, valamint meghatározott időre a jogosítványát is bevonhatják függetlenül attól, követett-e el korábban közlekedési szabálysértést.
Szerző

327,49 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.07.31. 07:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel.
Az euró 327,49 forinton forgott reggel hét óra körül, hajszálnyit csökkent az árfolyama a kedd esti 327,51 forinthoz képest. A dollár árfolyama 293,65 forintról 293,55 forintra, a svájci franké pedig 296,47 forintról 296,15 forintra gyengült. Az euró 1,1156 dolláron forgott szerda reggel, 0,03 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest. A svájci frankhoz képest 0,14 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz, 1,1058 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9912 frankot kértek, 0,11 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest viszont 0,04 százalékkal gyengült a dollár, szerda reggel 108,55 jent ért.
Szerző
Témák
forint euró dollár