Előfizetés

Gulyás Gergely letagadta, de tizenhetedszer is megtörtént: ismét menekülteket éheztetnek Röszkén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 13:17
Röszkei tranzitzóna - képünk illusztráció
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Eddig 24 embertől tagadták meg az élelmet magyar fogva tartóik, most még kettővel nőtt ez a szám.
Újabb két menedékkérőt éheztetnek a magyar hatóságok a röszkei tranzitzónában, írja Twitter-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság. Ez tavaly augusztus óta már a 17. alkalom, hogy a kitoloncolási eljárás alatt álló emberek éheztetése miatt kell a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulniuk a jogvédőknek. Az esetekről táblázatot is közzétettek, ebből pedig kiderül,
mostanra 26 fogvatartott embert éheztettek rendre napokig a magyar hatóságok.

Ennek megakadályozására, mint a tweetet kiszúró hvg.hu írja, a Helsinki Bizottság egy törvényjavaslatot is kidolgozott, amelyet elküldtek a parlamenti képviselőknek, közülük pedig a független Szél Bernadett terjesztette be az Országgyűlés elé. Mégsem látszik semmiféle kormányzati hajlandóság a tranzitzónában akár évekre is bezárt emberek helyzetének javítására:
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter éppen szerdán jelentette ki a kormányinfón, hogy "semmilyen éheztetés nem zajlik" a tranzitzónában, és különben sincs bezárva senki, mert Szerbia felé elmehetnek a menedékkérők.

Ez nyilvánvalóan nem igaz: az Európai Bizottság (EB) már kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen a menedékkérőkkel való bánásmód miatt. Persze Gulyás ezt is megalapozatlannak nevezte.
Külön rámutatott a magyar határokat nemrég végigjáró Felipe Gonzalez Morales ENSZ-jelentéstevő is, hogy mennyire visszaél a magyar állam azok kiszolgáltatottságával, akiknek elutasítják menedékkérelmét - és a Helsinki statisztikái szerint a hazánktól menedéket kérő emberek közel 90 százaléka így jár. Morales szerint a tranzitzónákban jelenleg mintegy 280-an vannak, több mint 60 százalékuk gyerek. Azt is hangsúlyozta, teljesen megalapozatlanok a magyar kormánynak a migrációs krízisről vagy a közelgő újabb menekülthullámról szóló kijelentései.

Gulyás: Annál nagyobb hibát nem követhet el egy kormány, mint hogy életmódbeli tanácsokat adjon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 12:05

Fotó: Soós Lajos / MTI
A kormányinfón az is kiderült, hogy nem kellett engedély az orosz fegyverek Magyarország feletti reptetéséhez, illetve hogy 32 milliárdos innovációs kutatási támogatást készül osztani a kormány.
„Távlatokban gondolkodó” kormányülésről érkezett Gulyás Gergely a kormányinfóra, legalábbis ezzel kezdte a miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatót, amit az utolsó nyári kormányzati tanácskozás után tartott. A miniszter két bejelentést is tett szerdán:
  • egy kormányhatározat nyomán 32 milliárd forintot biztosít innovációs kutatási kiadásokra 2020-ban a kormány; illetve
  • a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa pedig lejárata előtt a jövőben már 90 nappal is megújítható lesz.
Többször Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde is szóba került, de Gulyás nem bocsátkozott a „keresztény szabadság” kifejtésébe: szerinte „annál nagyobb hibát nem követhet el egy kormány, mint hogy életmódbeli tanácsokat adjon”. Megígérte azt is, hogy az önkormányzati választásig nem lesz újabb nemzeti konzultációs kampány, és mindenkit megnyugtatott: a Microsoft-féle korrupciós botrány – melynek ügyleteiről a miniszterelnök is tudott – amerikai és uniós nyomozásairól a magyar hatóságoknak nincs hivatalos tudomása.

A Fidesz és a Néppárt: biztos, hogy bizonytalan

Gulyás először Ursula von Leyen EB-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki négyszemközti találkozójáról beszélve azt ismételte el, hogy mindig is támogatták a német politikust. Ennek kapcsán előre kimentette a Fidesz-KDNP-t arra az esetre, ha az unió továbbra sem hunyna szemet az Orbán-kormány összes kellemetlen ügye felett, és leszögezte, éppen most „betonozza be” a búcsúzó uniós vezetés az általa eddig képviselt irányvonalat.
A visegrádi országokkal rendszeresen egyeztet a kormány arról, hogy kiket szeretne látni az uniós pozíciókban, de nem vitatják von Leyen autoritását a brüsszeli bizottság megalapításában. Az ATV kérdésére Gulyás azt sem erősítette meg, hogy Frans Timmermans első alelnökségének megakadályozására törekednének. Az új EB-elnök viszont hiába kérte, hogy amikor az uniós országok vezetői jelölnek egy férfit egy tisztségre, jelöljenek arra egyúttal egy nőt is; Orbán ragaszkodik hozzá, hogy csak egyetlen embert küldjön mindenhová.
Továbbra is kétesélyesnek írta le Gulyás, hogy a Fidesz a Néppárt tagja marad-e. Az mfor.hu kérdésére az is elhangzott: a miniszter nem tud róla, hogy a néppárti „bölcsek tanácsa” járt volna már az országban.

Orosz tankok suhannak a levegőben

Ezután a Magyarország felett átrepített orosz fegyverszállítmány ügye került sorra, amire az RTL riportere kérdezett rá. Emlékeztetőül: Románia nem engedélyezte, hogy Oroszország a Dunán keresztül szállítson fegyvereket Szerbiába, az orosz fegyvereladásokra vonatkozóan azon nyugati szankciók miatt, melyek a Krím megszállása és Oroszországhoz csatolása óta vannak érvényben, többek közt Magyarországon is. A fegyverek ettől függetlenül megérkeztek, a magyar légtér használatával. Gulyás ezzel kapcsolatban azt hangoztatta:
nem volt engedélyköteles az orosz tankok reptetése az ország felett, és jogi lehetőség sem lett volna annak megtagadására.

Mivel polgári repülő vitte azokat, csak egy protokoll-szerű tájékoztatást kellett tennie Moszkvának. Kitért az elől a kérdés elől a miniszter, hogy a kormány tudott-e a szállítmányról, de lényegében egyetértett az RTL munkatársával abban, hogy az oroszok kijátszották a szankciókat.

Egyre több az erzsébetvárosi kihívó

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.31. 10:26

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Hiába jelentették be, hogy a főváros VII. kerületében a DK-s Niedermüller Péter lesz az egyetlen ellenzéki polgármester-jelölt, Erzsébetvárosban vélhetően több kihívója lesz a kormánypárti Vattamány Zsoltnak.
A Népszava úgy értesült, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület is megméretteti magát az október 13-ai önkormányzati választáson, mert – mint írják – nem látnak alternatívát, és nem látják, hogy „bármelyik párt a lakókat helyezné előre.” Úgy tudjuk, a civilszervezet az LMP-ből az uniós voksolás után kilépő Moldován Lászlót kérné fel polgármester-jelöltnek. (Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy kacérkodik az indulással.) Megkeresésünkre nem cáfolta a civilszervezet felkérését, de hozzátette, más egyesületekkel is kapcsolatban áll. – A döntésemet legkésőbb egy-két héten belül nyilvánosságra hozom, augusztus végétől ugyanis már az ajánlásokat is el kell kezdeni gyűjteni – fogalmazott Moldován László.
Egy másik, a pártjából kiugró politikus is indulhat Erzsébetvárosban. Az MSZP-t a napokban otthagyó Hunvald György információnk szerint szintén ringbe szállhat, sőt az is előfordulhat, hogy az összes körzetben lesz olyan jelölt, aki hozzá köthető. Hunvald megköszönte az érdeklődésünket, de mivel szabadságon van, érdemben nem reagált. Niedermüller Péter lapunknak ugyanakkor azt mondta, ő is hallott a háttérben zajló „mozgolódásokról”. Az viszont biztos – folytatta a DK politikusa –, hogy a kerületi ötpárti megállapodást augusztus 2-án aláírják. – Nincs ráhatásom és nem is szeretném kommentálni, hogy akár Moldován László, akár Hunvald György magánemberként, függetlenként mit csinál – fogalmazott Niedermüller, hozzátéve: ő az ötpárti szövetség jelöltje. A politikus egyébként azt is leszögezte, az összefogásnak a körzetekben is megvannak az aspiránsai.