Előfizetés

Új planétákat fedezett fel a NASA exobolygóvadász űrszondája

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 14:26
A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite)
Fotó: MARK GARLICK / AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Három új, egy szomszédos törpecsillag körül keringő bolygót találtak.
A TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) által felfedezett TOI-270 nevű csillagrendszerben lévő három exobolygó, vagyis Naprendszeren kívüli planéták egyike szilárd felszínű és valamivel nagyobb a Földnél, míg a másik kettő gáz halmazállapotú és méretét tekintve nagyjából kétszerese a Földnek – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A Nature Astronomy című folyóirat online kiadásában elérhető tanulmány szerint a kisebb bolygó az úgynevezett lakható zónában található – ez azt a távolságot jelenti egy csillag körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén –, maga a TOI-270 csillag pedig olyan közel van a Földhöz, hogy sokkal fényesebbnek látszik, mint a hasonló rendszerek gazdacsillagai. A halvány, hideg törpecsillag méretét és tömegét tekintve is nagyjából 40 százalékkal kisebb a Napnál, felszíni hőmérséklete pedig csaknem egyharmaddal hűvösebb a központi csillagunkénál. Emellett „csendes” is, ami azt jelenti, hogy ritkán jelentkezik flerjelenség, így a kutatók könnyebben megfigyelhetik a csillagot és a körülötte keringő bolygókat.
„Nagyon kevés ilyen planétát találtunk eddig lakható zónában, és ezek közül is csak néhányat egy csendes csillag körül, szóval ez egy ritka felfedezés”

– mondta Stephen Kane, a Kaliforniai Egyetem riverside-i campusának munkatársa.

Hozzátette: a Naprendszerünkben nincsen ehhez hasonló bolygó.
„A TOI-270 lehetővé teszi számunkra a Föld-típusú bolygók és a gázok dominálta mini-Neptunuszok közötti »hiányzó láncszem« tanulmányozását, mivel ebben a rendszerben mindegyik előbb említett típus megtalálható”

– magyarázta Maximilian Günther, a Massachusettsi Műszaki Egyetem Kavli Asztrofizikai és Űrkutatási Intézetének kutatója.

Günther kifejtette:
„alaposabb megfigyelések révén hamarosan képesek leszünk meghatározni ezeknek a bolygóknak az összetételét, továbbá azt, hogy van-e légkörük és azt milyen gázok alkotják.”

Kane szerint a tervezett megfigyelések révén meg lehet mondani, hogy egy bolygón volt-e valaha folyékony halmazállapotú víz, és, hogy a planéták valamelyikén alkalmasak-e a körülmények a földi értelemben vett élet támogatására. A csillagrendszer a Földtől nagyjából 73 fényévre található a Festő (Pictor) csillagképben, ami csillagászati léptékkel közelinek számít, ám a gyakorlatban olyan messze van, hogy élő ember valószínűleg soha nem fog eljutni oda. Günther szerint a TESS-t egyébként kifejezetten az ilyen rendszerek, vagyis az inaktív gazdacsillag előtt elhaladó kisméretű bolygók felkutatására tervezték. A TESS az úgynevezett tranzitmódszerrel vizsgálja az égboltot. A fedélzetén működő detektorok a csillagok fényességét mérik, és azt az átmeneti elhalványodást keresik, ami olyankor következik be, amikor a csillag körül keringő bolygó éppen a csillag előtt halad át.

Ijesztő, de nem mindig rosszindulatú a gyakori megbetegedés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 14:14

Fotó: AMELIE-BENOIST/BSIP / AFP
A pajzsmirigy göbös megbetegedéséről szóló diagnózis gyakran aggodalmat okoz, pedig bár rosszindulatú elváltozásra is utalhat, gyakran ártalmatlan.
Az, hogy okoz-e tünetet a több méretben is előforduló pajzsmirigy göb, a méretétől függ. Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, ezekre legtöbbször csak ultrahang vizsgálat során derül fény. A göbös strúma, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodása ellenben gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár, és sokszor ki is tapintható, illetve látható – mondta Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. 
Az, hogy valakinél megjelentek a göbök, még nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont is termel, bár az esetek többségében a szerv hormontermelési zavara is jellemző. Előfordulhat, hogy a göb rosszindulatú elváltozásra utal, két típusa – hideg, meleg - közül az előbbi gyakrabban rosszindulatú. A kérdés eldöntéséhez vékonytű biopszia szükséges- mondta a szakorvos. 
A göb kezelése szintén attól függ, milyen méretű, hogyan nő és okoz-e panaszt. Amennyiben egy centiméternél kisebb, csak rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. Nagyobb göbök esetén pedig aspirációs citológiai vizsgálattal lehet megismerni a természetét és kizárni a rosszindulatúságát. Előfordul, hogy műtétre is szükség van. Ha a pajzsmirigy túl-vagy alulműködésével is jár, gyógyszeres kezelés, esetleg izotópos terápia is indokolt lehet. A szakorvos elmondta, a göbök nem újulnak ki, de újabbak keletkezhetnek, ezért a sikeres kezelés után is érdemes rendszeres kontrollra járni.

Sikeresen teljesítette első útját a napelemes, pilóta nélküli repülőgép

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:53

Fotó: AFP / XINHUA
A légi járművet mentésben, felderítésben és kommunikáció létesítésében használnák.
Napelemes, pilóta nélküli repülőgépet teszteltek Kínában. A repülést július 27-én hajtották végre a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Töcsing megyéjének egyik repülőteréről – jelentette be kedden a sanghaji székhelyű OXAI repülőgépgyártó vállat, a gép fejlesztője. A MOZI 2 nevű repülőgép szárnyának fesztávolsága 15 méter, a jármű csak napelemekkel működik, és maximum nyolcezer méter magasra képes emelkedni. Ha nappal nyolc órán át tölti a napfény napelemeit, akkor a repülőgép éjszaka kis sebességgel akár 12 órán át is képes a levegőben maradni. A vállalat azt tervezi, hogy katasztrófák esetén mentésben, felderítésben és kommunikáció létesítésében használják majd a légi járművet.