Előfizetés

Trump 300 milliárd dollár értékű kínai árura jelentett be vámemelést

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.01. 20:43
Illusztráció
Fotó: DAVID MCNEW / AFP
A vámtarifák a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól függetlenek.
Donald Trump csütörtökön három Twitter-bejegyzést is szentelt a Kínával folytatott kereskedelmi tárgyalásoknak. Ezekben felrótta Pekingnek, hogy újra akarja tárgyalni a tervezett kereskedelmi megállapodást, valamint nem teljesítette a több amerikai agrártermék vásárlására tett korábbi ígéretét. Arról is panaszkodott, hogy Kína nem állította le az amerikai kábítószerválságért rendkívüli mértékben felelős, opiát tartalmú fájdalomcsillapító, a fentanil forgalmazását sem. Valamint
10 százalékos vámemelést jelentett be 300 milliárd dollár értékű kínai árura.

Mindazonáltal leszögezte, hogy kormánya "a pozitív párbeszéd folytatására" törekszik Kínával.
Az újabb vámok szeptember elsejétől lépnek életbe. A vámtarifák a korábban már 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett 25 százalékos vámoktól függetlenek.

Soros György rengeteg pénzzel készül az amerikai elnökválasztási kampányra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.01. 19:51

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
2016-ban 20 millió dollárt tolt a demokraták kampányába, idén jóval többet költhet, és teljesen függetlenül pártoktól és jelöltektől.
Soros György szervezetet hozott létre az Egyesült Államokban a 2020-as demokrata választási kampány finanszírozására - jelentette a Szövetségi Választási Bizottság adataira hivatkozva a Politico című lap csütörtökön. Az amerikai választási törvények lehetővé teszik úgynevezett Politikai Akcióbizottságok (PAC) létrehozását, ezek a szervezetek a kampányra felajánlott adományok összegyűjtését koordinálják. Míg a szövetségi választási kampányról szóló törvény maximálta az egyének részéről a jelölteknek vagy a pártoknak juttatható anyagi támogatást, a választási akcióbizottságoknak lehet pénzt juttatni, és ezek továbbíthatják az összegeket. Soros ráadásul egy "super PAC-ot" indított - ezek költései nincsenek a jelöltek és kampányaik direkt finanszírozására korlátozva, hanem szabadon adományozhatnak korlátlan összegeket és támogathatnak általuk választott szervezeteket vagy ügyeket is. A magyar-amerikai nagybefektető, aki a Demokrata Párt és politikusai egyik nagy adományozója,
Demokracy PAC néven hozta létre politikai akcióbizottságát. Ezt szerdán jegyezték be, és Soros már 5,1 millió dollárt helyezett el a számláján.

Ez több mint a kétszerese annak a 2.1 millió dollárnak, amelyet Soros 2016-ban hasonló időszakban a választási kampányra fordított, jegyezte meg a Politico, hozzátéve, hogy a 2016-os választásokon a maga valószínűsíthetően 20 millió dolláros hozzájárulásával Soros a demokraták egyik legnagyobb anyagi támogatója volt.
Soros valószínűleg az eddigiekhez hasonlóan nem politikusoknak, hanem szervezeteknek juttat majd pénzt.

10 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt, amikor Grönlandot is elérte a hőhullám

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.01. 15:37
Illusztráció
Fotó: Régis Cavignaux / Biosphoto
Az olvadó jég miatt emelkedő tengerszint több millió ember életét veszélyeztetheti közvetve és közvetlenül.
A Közép-Európát múlt héten elért hőség Grönlandot sem kímélte, írja az Euronews: csak július utolsó napján több mint 10 milliárd tonna jég olvadt el. A jelenség tavasszal kezdődött, azóta folyamatosan az átlagosnál magasabb a hőmérséklet, az olvadás pedig már a jégfelület 56 százalékát érinti.
Az olvadást a globális felmelegedéssel szabadította a világra a tőke - a Climatic Change című, tudományos szaklapban például pont egy éve jelent meg egy lista arról a 90 óriásvállalatról, amik részvényeseikkel, befektetőikkel és üzleti döntéseikkel a világ szennyezőanyag-kibocsátásának kétharmadáért felelősek. Az olvadó jég miatt emelkedő tengerszint több millió ember életét veszélyeztetheti már csak azért is, mert a közeljövőben egész nemzetek merülnek majd víz alá. De az olvadék felborítja a tengeráramlatokat, amikkel kiszámíthatatlan, extrém időjárási jelenségeket idéz elő, az óceánokba kerülő nagy mennyiségű édesvíz pedig rövidtávon sok faj teljes pusztulásához vezet.