Előfizetés

A NAV és az ORFK is sáros a Microsoftos korrupcióban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.01. 21:11

Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ
Az amerikai tőzsdefelügyelet konkrét résztvevőket és módszereket is megnevez.
Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szerint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) is érintett a Microsoft botrányban - írja a napi.hu. A szervezet jelentése megállapítja: a Microsoft magyar leányvállalata 2013 és 2015 között magyar kormányzati szereplőket fizetett le, annak érdekében, hogy az óriáscég termékeit rendeljék meg. A módszer lényege az volt, hogy a licenceket nem közvetlenül, hanem közvetítőcégeken keresztül adták el, utóbbiak viszont sokkal drágább árat határoztak meg. Az extraprofit egy része kormányzati személyeknél landolt. A vesztegetés eredményeként a Microsoft összesen 13 millió dollárnyi bevételt szerzett. A SEC jelentése több konkrét példát is megemlít. A NAV például 2014-ben tendert hirdetett licencek vásárlására. Ezt nem sokkal később lefújták, pedig a Microsoft 27 százalékos árengedménnyel adta volna a termékeket. Később az óriáscég magyar leányvállalatának vezetője levelet írt az egyik közvetítőcég vezetőjének, hogy vesse latba a befolyását. „Rajta vagyok!” szólt a válasz, majd a Microsoft-cégvezetőt arról értesítették, hogy lépjen kapcsolatba a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyik hivatalnokával. Ezt követően hirtelen újra kiírták a tendert, és ezúttal eredményt is hirdettek. Hasonló ügylet játszódott le az ORFK-nál is. Ezen túlmenően a SEC jelentése megállapítja, hogy Microsoft leányvállalata egy sor szolgáltatói szerződést kötött NAV-val, az OFI-val és az ORFK-val, a munkákat pedig közbeiktatott cégeknek kellett volna elvégezniük, ám a – dokumentum szerint – érdemi teljesítés nem történt. Az egyik esetben ráadásul a NAV saját maga akarta kijelölni azt, hogy melyik cég legyen a közbeiktatott tanácsadó cég. Amikor a Microsoft-leányvállalat kétségeit fejezte ki a bevont cég képességeiről, a NAV képviselője a levélben úgy fogalmazott, hogy „az nem egyszerűen egy partner hanem A PARTNER.” A Napi.hu emlékeztet rá: az eset időpontjában a NAV vezetője Vida Ildikó volt, az informatikai közbeszerzésekért pedig Tiborcz Péter, Orbán Viktor vejének testvére felelt. 

Nem jött össze Orbánnak a kézcsók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.01. 19:59

Fotó: M1 Híradó
Ursula von der Leyen nem hagyta, hogy a kezét csókolgassa.
Valamiért nagyon ragaszkodik a kézcsókhoz a nőkkel való találkozáskor Orbán Viktor, pedig többször is galibát okozott ezzel. Néhány éve például Sonia Gandhinak, az Indiai Nemzeti Kongresszus Párt elnökének próbált kezet csókolni, ami Indiában súlyos bűn, a politikus nem is hagyta neki. Akkor sem jobb a helyzet, ha kénytelen-kelletlen elfogadják a kézcsókot, ebben az esetben ugyanis nem bűn vagy otrombaság, csak diplomáciai hiba. A kézcsókkal ugyanis tárgyalópartnere női mivoltát hangsúlyozza, nem pedig a partneri viszonyt. A szokásos kézcsókkal megpróbálkozott csütörtök délelőtt is, amikor Ursula von der Leyennel találkozott, de az Európai Bizottság elnöke egy határozott mozdulattal lefele húzta eleve rendes kézfogásra nyújtott kezét, jelezte, hogy nem kér belőle.     Ennek ellenére Orbán roppant elégedetten nyilatkozott a találkozójáról. A miniszterelnök szerint az Európai Bizottság elnökének "a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben". Azt azért nem újságolta el az M1 nézőinek, hogy a jogállamiságról is szó esett, legalábbis UVL a találkozó utána  Twitteren azt írta, hogy „A jogállamiság alapvető, és mindenkire vonatkozik”.
Kapcsolódó
Orbán nagyon elégedett az Ursula von der Leyennel tartott találkozója után

Tatabányán is megvan az ellenzéki pártok közös jelöltje

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.01. 18:59

Fotó: Népszava
Szűcsné Posztovics Ilona megválasztása esetén támogatná a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozókat, a munkakezdő fiatalokat, valamint bérlakásprogramot indítana.
Szűcsné Posztovics Ilona közgazdászt, könyvelési és adótanácsadót indítja polgármesterjelöltként Tatabányán az őszi önkormányzati választáson a DK, a Jobbik, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd - jelentették be a pártok képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon. A polgármesterjelölt elmondta, hogy a posztot a DK felkérésére vállalta el. Magát pártoktól független, a közéletért és városért tenni akaró gazdasági szakemberként jellemezte, akinek a könyvelőirodája kilenc embernek ad munkát. Kijelentette,
Tatabányának egy hét évre szóló, az uniós ciklusokhoz igazodó településfejlesztési stratégiát kell alkotnia.

Megválasztása esetén támogatná a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozókat, a munkakezdő fiatalokat, valamint bérlakásprogramot indítana.
Varju László, a DK alelnöke a bányászhimnuszt idézve - "Szerencse fel!" - üdvözölte a megjelenteket, de hozzátette: a szerencsénél több kell, hogy "Tatabányát visszaszerezzék a demokratáknak", a pártok egyeztetése azonban lehetővé teszi, hogy egyetlen jelöltet indítsanak a Fideszé ellen.