Előfizetés

Korlátozták a netet a moszkvai tüntetésen, az ellenzék egyik vezérét pedig már le is tartóztatták

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 15:53

Fotó: VASILY MAXIMOV / AFP
A rendőrség előzetesen arra kérte a boltosokat, hogy ne nyissanak ki szombaton.
Magyar idő szerint délután 1-kor újabb, előzetesen nem engedélyezett tiltakozás kezdődött Moszkvában. A független médiatermékek beszámolói szerint a rendőrség a tüntetés előre megadott helyszínének környékén korlátozza az internet-hozzáférést. A rendőrség előzetesen arra kérte a boltosokat, hogy ne nyissanak ki szombaton, ennek megfelelően a környék legtöbb boltja zárva is tart – írja a Mérce. A portál frissülő cikke szerint közben Szentpéterváron is volt tüntetés, ott körülbelül 2000-en lehettek. A demonstráció közben és után több ellenzéki tüntetőt állítottak elő, köztük a Medusa helyi tudósítóját, de őt később elengedték. A BBC azt írja, szintén őrizetbe vették Moszkvában az orosz ellenzék egyik vezetőjét, Ljubov Szobolt.  A Reuters legfrissebb jelentése szerint 600 embert már letartóztattak Moszkva központjában. Az orosz állami hírügynökség tudósításának számai szerint azonban összesen 350 tüntető vett részt az eseményen.  A múlt hét szombati demonstrációkon több mint 22 ezren vonultak utcára.

Ingyenes rockkoncert a tüntetés napján

A Meduza azt írja, a moszkvai városvezetés ingyenes rockkoncertet szervezett az utolsó pillanatban a tüntetés időpontjára Shashlik Live néven. A fesztivál eredetileg csak három nappal később kezdődött volna, ám több együttest meghívtak, hogy a hirtelen előrehozott időpontban is lépjenek fel - két együttes, a Bravo és a Tequilajazzz bejelentette, hogy nem fognak játszani az említett napon.

Mint azt már korábban megírtuk,a tüntetéssorozat azért tört ki, mert az orosz választási bizottság harminc ellenzéki és független jelöltet kizárt a helyhatósági választásokon való részvételből, bár mindegyiküknek megvolt az induláshoz szükséges 5000 aláírása. A bizottság arra hivatkozott, hogy a jelöltek ajánlószelvényein hamis aláírásokat találtak.  

Távozik posztjáról az INPE vezetője, mert nem tetszett a Bolsonaronak, hogy jelentéseket ír az esőerdő pusztulásáról

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.03. 15:03

Fotó: GABRIELA BILO / AFP / Agência Estado
A szélsőjobbos elnök szerint az intézet legutóbbi jelentései az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének.
Távozik posztjáról az Amazonas őserdeit is figyelő brazil nemzeti űrkutatási intézet (INPE) igazgatója, miután Jair Bolsonaro többször bírálta az intézetet, azt állítván, hogy legutóbbi jelentéseik az erdőirtások ütemének gyorsulásáról ártanak Brazília hírnevének - jelentette be szombaton a tudományügyi minisztérium szóvivője. A Ricardo Galvao vezette INPE szerint az ország 88 százalékkal több erdőt veszített idén júniusban, mint tavaly júniusban, és a műholdadatok előzetes értékelése szerint július első 25 napjában több mint 200 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az ilyen jelentéseket az ügynökségnek egyeztetnie kellene vezető kormányzati tisztségviselőkkel - mondta egy héttel ezelőtt Bolsonaro, akinek kormánya lazított az Amazonas-vidék hasznosításának szabályozásán.  
„Az, hogy ilyen egyszerű módon közzétették ezeket, ahogy azt is tették, nehéz helyzetbe hozza Brazíliát”

– mondta a szélsőjobboldali elnök a G1 brazil hírportálnak adott nyilatkozatában. Két nappal korábban nyilvánosan megkérdőjelezte az ügynökség adatainak megbízhatóságát, és azt mondta, úgy érzi, hogy az „valamilyen nem kormányzati szervezet érdekeit szolgálja”, nem pedig Brazíliáét. Galvao az elnök mindkét kijelentését visszautasította egy interjújában. Sértőnek nevezte azt a sugalmazást, hogy manipulált adatokat közölnének, megjegyezve, hogy számaikat mindig nyilvánosságra hozzák és publikálják nemzetközi tudományos folyóiratokban. Hozzátette, hogy csakis Brazília érdekében dolgozik. Az igazgató gyerekesnek és Brazília vezetésére alkalmatlannak nevezte az elnököt. Kijelentette, hogy nem mond le a bírálat miatt.
Bolsonaro most csütörtökön közölte: leváltja az igazgatót, ha bebizonyosodik, hogy már nem méltó a bizalmára.

Galvao pénteken találkozott a tudományügyi miniszterrel, és ezután már azt mondta: a helyzet számára tarthatatlan. „Le fognak váltani” - jelentette ki a CBN tévének nyilatkozva. A minisztérium szóvivője nem tudta megmondani, hogy az igazgató lemondott vagy leváltották őt.

Több tucat fürdőző sérült meg, amikor óriáshullám csapott le rájuk egy kínai aquaparkban (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:51
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.
Bezárta egy kínai aquapark a hullámmedencéjét, miután egy gépi meghibásodás után kialakuló hatalmas hullám miatt 44 fürdőző sebesült meg. A közösségi médiában terjedő videón látható, ahogyan a kialakuló vízzuhatag lecsap a strandolókra a zsúfolt medencében szúrta ki elsőként a 24.hu. A baleset az észak-koreai határ közelében elterülő Lungcsing városában történt. Az ügyben rendőrségi vizsgálat indult.