Ön nyert? Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.08.03. 19:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 15 (tizenöt) 21 (huszonegy) 67 (hatvanhét) 75 (hetvenöt) 81 (nyolcvanegy) Joker: 468760   Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 2 094 955; 3 találatos szelvényekre egyenként 19 755; 2 találatos szelvényekre egyenként 1500 forintot fizetnek. 
Szerző
Frissítve: 2019.08.03. 20:23

Microsoft-botrány után: új amerikai törvényjavaslat tenné lehetővé korrupt külföldi tisztviselők felelősségre vonását

Publikálás dátuma
2019.08.03. 12:25

Fotó: Jim LoScalzo / AFP/dpa/Picture-Alliance
Nem hagy kiskapukat, így teljes mértékben alkalmas a megvesztegetések szankcionálására.
A Microsoft-botrány újra címlapra kerülése után néhány héttel augusztus 2-án egy olyan új, kétpárti (demokrata és republikánus) törvényjavaslatot mutattak be az amerikai képviselőházban, amely
lehetővé tenné az Egyesült Államok hatóságainak, hogy korrupt külföldi tisztviselők - így akár magyarok - ellen is büntetőeljárást indítsanak.

Hogy a javaslatból törvény legyen, ahhoz előbb az amerikai Kongresszus mindkét házának támogatása is szükséges.  “Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban - ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” - nyilatkozta Tom Malinowski demokrata párti képviselő. A kenőpénzt elfogadó külföldi tisztviselők büntethetőségéről szóló törvénytervezetet rajta kívül a szintén demokrata Sheila Jackson Lee, valamint a republikánus John Curtis és Richard Hudson képviselők jegyzik. 
Korábban az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Svájci is kriminalizálta a külföldi kenőpénz-igénylést, a tervezett amerikai szabályozás ezeket követi és célja a határokon átnyúló korrupció visszaszorítása.

Sheila Jackson Lee képviselő szerint a kleptokraták súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok számára. “Az Egyesült Államok ellenfeleinek ügynökeiként aláássák a jogállamiságot nemzetközi szinten és saját országaikban is, a demokráciákban hatalmon lévő elitekhez és hatalmi körökhöz pedig vesztegetés és korrupció segítségével alakítanak ki csatornákat. Az amerikai ügyészek eddig pénzügyi és számítógépes csalásra, vagy a beutazásra vonatkozó törvények alapján emelhettek vádat ilyen személyek ellen. Ám
ezeket a törvényeket nem a több országon átívelő kleptokrácia problémájának kezelésére alakították ki, és számos olyan kiskaput tartalmaznak, ami miatt nem alkalmasak teljes mértékben a külföldi megvesztegetések szankcionálására.

Nem hagyhatjuk ügyészeinket a jogállamiság védelméhez szükséges jogi eszközök nélkül" – érvelt az új javaslat mellett Jackson Lee képviselő.
A tervezet megalkotói szerint egy, “az Egyesült Államokban hozott vádemelés más országok hatóságait is segítheti abban, hogy kiirtsák a korrupciót azáltal, hogy nyomást gyakorolnának az adott kormányra, hogy vonja felelősségre elkövetőt “. Így tehát, ha a jövőben a Microsoft-ügyhöz hasonló eset fordulna elő – amennyiben a törvénytervezetet elfogadják – a kenőpénzt kínálókat és elfogadókat is nagy eséllyel felelősségre vonnák.
Emlékeztetőül: az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le. Mindezek ellenére büntetőügy nem indult, mert az amerikai jog ilyen esetekben lehetőséget ad megállapodásra: a Microsoft pedig élt is ezzel a lehetőséggel, vállalta, hogy 25 millió dollár büntetést fizet.
Egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint a miniszterelnök maga bólintott rá az üzletre, az egyik vitatott szerepű, vélhetően közvetítőként eljáró cég Mészáros Lőrinchez köthető, most pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére került fókuszba.
Frissítve: 2019.08.03. 15:21

Az egész ország területére figyelmeztetést adtak ki a vihar miatt

Publikálás dátuma
2019.08.03. 11:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik.
Az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vihar miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írják, szombaton nagyjából a déli óráktól a képződő gomolyfelhőkből szórványos jelleggel alakulnak ki zivatarok. Legjobb eséllyel a Duna és a Tisza által közbezárt területen, illetve az Alpokalján alakulhatnak ki, másutt valószínűségük valamivel csekélyebb. A zivatarokat viharos (60-80 km/h) széllökések kísérhetik rövid ideig, felhőszakadás méretű csapadék egymást követő zivatarok esetén hullhat, leginkább a Duna-Tisza közén. Nagyméretű jég nem valószínű. Éjjelre a gomolyfelhők jórészt összeesnek, és holnap már csak a Dél-Alföldön termelhetnek ki egy-egy zivatart.
Szerző
Témák
időjárás
Frissítve: 2019.08.03. 15:00