korrupció;USA;törvényjavaslat;Microsoft-botrány;

2019-08-03 12:25:51

Microsoft-botrány után: új amerikai törvényjavaslat tenné lehetővé korrupt külföldi tisztviselők felelősségre vonását

Nem hagy kiskapukat, így teljes mértékben alkalmas a megvesztegetések szankcionálására.

A Microsoft-botrány újra címlapra kerülése után néhány héttel augusztus 2-án egy olyan új, kétpárti (demokrata és republikánus) törvényjavaslatot mutattak be az amerikai képviselőházban, amely

Hogy a javaslatból törvény legyen, ahhoz előbb az amerikai Kongresszus mindkét házának támogatása is szükséges. 

“Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban - ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” - nyilatkozta Tom Malinowski demokrata párti képviselő. A kenőpénzt elfogadó külföldi tisztviselők büntethetőségéről szóló törvénytervezetet rajta kívül a szintén demokrata Sheila Jackson Lee, valamint a republikánus John Curtis és Richard Hudson képviselők jegyzik. 

Sheila Jackson Lee képviselő szerint a kleptokraták súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok számára. “Az Egyesült Államok ellenfeleinek ügynökeiként aláássák a jogállamiságot nemzetközi szinten és saját országaikban is, a demokráciákban hatalmon lévő elitekhez és hatalmi körökhöz pedig vesztegetés és korrupció segítségével alakítanak ki csatornákat. Az amerikai ügyészek eddig pénzügyi és számítógépes csalásra, vagy a beutazásra vonatkozó törvények alapján emelhettek vádat ilyen személyek ellen. Ám

Nem hagyhatjuk ügyészeinket a jogállamiság védelméhez szükséges jogi eszközök nélkül" – érvelt az új javaslat mellett Jackson Lee képviselő.

A tervezet megalkotói szerint egy, “az Egyesült Államokban hozott vádemelés más országok hatóságait is segítheti abban, hogy kiirtsák a korrupciót azáltal, hogy nyomást gyakorolnának az adott kormányra, hogy vonja felelősségre elkövetőt “. Így tehát, ha a jövőben a Microsoft-ügyhöz hasonló eset fordulna elő – amennyiben a törvénytervezetet elfogadják – a kenőpénzt kínálókat és elfogadókat is nagy eséllyel felelősségre vonnák.

Emlékeztetőül: az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le. Mindezek ellenére büntetőügy nem indult, mert az amerikai jog ilyen esetekben lehetőséget ad megállapodásra: a Microsoft pedig élt is ezzel a lehetőséggel, vállalta, hogy 25 millió dollár büntetést fizet.

Egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint a miniszterelnök maga bólintott rá az üzletre, az egyik vitatott szerepű, vélhetően közvetítőként eljáró cég Mészáros Lőrinchez köthető, most pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére került fókuszba.