Bolgár vezetője lesz a valutaalapnak

Publikálás dátuma
2019.08.04. 15:03

Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
A bolgár Krisztalina Georgijevát, a Világbank vezetőjét jelölték az Európai Unió tagországai a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére. Az euróövezet munkáját korábban irányító Jeroen Dijsselbloemmel szemben kerekedett felül – közölte Bruno Le Maire Párizsan, egy tizenkét órán át tartó tárgyalási maratont követően. Le Maire nagyszerű hírnek nevezte, hogy sikerült közös nevezőre jutni és Georgijevát jelölték. „Támogatjuk a jelölését” – biztosította a bolgár közgazdászt. Mint fogalmazott, megvan a kellő tapasztalata a munkához, nemzetközileg is hiteles személyiség, így a lehető legalkalmasabb személy követheti a poszton novemberben Christine Lagarde-ot, aki az Európai Központi Bankot irányítja majd. Georgijeva a tagországok 56 százalékát szerezte meg, amelyek az Európai Unió népességének 57 százalékát képviselik – közölte egy uniós diplomata. Jeroem Dijsselbloem a Twitteren gratulált ellenfelének, sok sikert kívánva neki. Még Le Maire bejelentése előtt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság még hivatalban lévő elnöke is üdvözölte a döntést. Akad azonban egy probléma. Georgijeva elvileg nem vehetné át a posztot, mert a jelöléshez az országok 55 százalékára lenne szükség, amelyek az EU lakosságának 65 százalékát képviselik. Másrészt a jelöltnek 65 évnél fiatalabbnak kell lennie, márpedig a bolgár szakember már betöltötte 65. életévét. Bruno Le Maire azonban arra utalt, hogy ez nem jelenthet akadályt. Hírek szerint az életkorral kapcsolatos előírások miatt módosítják a szabályt, s ezzel kapcsolatban az Európai Unió már megkapta Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter hozzájárulását is. Georgijeva neve már Juncker utódaként is felmerült, végül azonban Ursula von der Leyent választották meg az Európai Bizottság élére. Kinevezése alighanem annak is köszönhető, hogy a közép- és kelet-európai országok egyetlen fontos posztot sem kaptak az uniós tisztségek elosztásánál. Az európai országok célja az volt, hogy közösen mutassanak fel egy a pénzügyek terén minél tapasztaltabb személyiséget. Párizs azt közölte, július végéig jelentkezhetnek a jelöltek. Hírek szerint Bruno Le Maire győzte meg kollégáit arról, minél hamarabb szavazzanak az IMF új vezérigazgatójáról, hogy elkerüljék az elhúzódó vitákat. A magyar kormánysajtó azt állítja, Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor kormányfő megállapodásának köszönhető Georgijeva megválasztása, amiből annyi igaz, hogy Párizs, illetve a közép- és kelet-európai államok valóban támogatták.
A valutaalapot, a Világbankkal együtt, 1945-ben alapították. Feladata elsősorban az, hogy megakadályozza az egyes valuták jelentősebb kilengéseit, hitelt ad az eladósodott államoknak. A szervezetnek 189 tagja van.
Témák
IMF
Frissítve: 2019.08.05. 20:43

Nagyot hibázott a román ügyészség

Publikálás dátuma
2019.08.04. 15:00

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A DNS-vizsgálatok megerősítették, hogy a gyilkossággal vádolt Gheorghe Dinca megölte a 15 éves Alexandrát, jelentették be hivatalosan is a román hatóságok. A gyilkos ugyan korábban beismerő vallomást tett, de a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze mindaddig nem zárta ki, hogy a 15 éves Alexandra Macenasu életben van, míg a DNS vizsgálatok eredménye nem igazolja azt. A szülők azt kérik, hogy lányuk feltételezett maradványait nemzetközi szakértőkkel vizsgáltassák meg. Román lapinformációk szerint a román ügyészség nagyot hibázott. A múlt kedden az ügyben ülésező Legfelsőbb Védelmi Tanács jelentését megszerző Libertatea napilap szerint a dokumentumból kiderül, hogy a DIICOT ügyészei már hetekkel Alexandra elrablása előtt rendelkeztek azokkal az információkkal, amelyeknek a birtokában azonosíthatták volna a 18 éves Luiza Melencut is foglyul ejtő majd megölő 66 éves gyilkost, és ezzel megelőzhették volna az újabb tragédiát. A férfi mindkét lány meggyilkolását beismerte. 
Szerző
Témák
Románia

Zümmögve érkezhet a halál: új terrorveszélyre figyelmeztet az Európai Bizottság

Publikálás dátuma
2019.08.04. 14:25
Illusztráció
Fotó: Jewel SAMAD / AFP
Drónnal elkövetett támadások veszélyére figyelmeztetnek a hatóságok.
Drónok bevetésével is próbálkozhatnak terroristák, ezért az Európai Bizottság támogatja az európai uniós tagállamokat az ilyen fenyegetések elhárításában - mondta Európai Bizottság terrorizmus elleni küzdelemért felelős tagja a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak. Julian King elmondta, hogy a pilóta nélküli légi járművek egyre nagyobb teljesítményűek és egyre "okosabbak", így nemcsak a törvényes felhasználás területén erősödik vonzerejük, hanem "ellenséges cselekmények" elkövetésére is mind alkalmasabbá válnak. A brüsszeli bizottság a dróntechnológia gyors fejlődése miatt szoros figyelemmel követi, hogy a folyamat milyen biztonsági fenyegetéseket jelent, és miként alakulhat ez a fenyegetettség a jövőben - mondta a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős biztos. A brit politikus hozzátette, hogy Brüsszel támogatja a tagállamokat az információk cseréjét szolgáló hálózatok kiépítésében és a nemzetközi fellépés erősítésében. A bizottság több pénzügyi támogatást is biztosít "a drónok általi fenyegetés elhárítását célzó projektekre" - mondta Julian King. A Welt am Sonntag értesülése szerint a francia biztonsági szervek terrorizmus elleni védelem összehangolásával foglalkozó egysége, az UCLAT tavaly decemberben eljuttatott az Európai Parlamenthez egy bizalmas besorolású jelentést, amelyben az elképzelhető forgatókönyvek között szerepel a drónos terrortámadás egy labdarúgó stadion ellen. Az UCLAT szerint egy ilyen merényletben a terroristák biológiai fegyvert vethetnének be a távirányítással működő repülő szerkezettel.   
Szerző
Témák
terrorizmus drón
Frissítve: 2019.08.04. 15:27