Előfizetés

Nagy homofób felhördülést váltott ki két, metróban látható Coca-Cola plakát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.04. 13:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy férfi és egy női páros kólázik meghitten az aluljáróban látható plakátokon. Homoszexuális lobbi! - üzeni a kormánypárti Pesti Srácok.
Az azonos neműek közti szerelem elfogadását hirdető reklámok kerültek ki a budapesti metróban, ami homofób felháborodást váltott ki az internet erre fogékony szegletében – írja az Index. A Coca-Cola #loveislove, azaz "a szerelem az szerelem" feliratú, egy női, illetve egy férfi szerelmespárt ábrázoló reklámjai a Széll Kálmán téri metrómegállóban tűntek fel a napokban. (De más megállókban is láthatók.) Ezek kapcsán először a Pesti Srácok írt arról pénteken, "Már Budapestet ostromolja a homoszexuális lobbi... " címmel; de ez csak a bemelegítés, hiszen
a cikk szerzője furcsa logikai bakugrásokkal megrontásról, pedofilokról, a piacot mozgató láthatatlan kézről, sőt, egészen abszurd módon egy „néger származású” focistáról is ír – mintha a rassz, a bőrszín valamiféle nemzetiség lenne.

A témában egy online petíció is megjelent, amely egyrészt a hirdető bojkottjára szólít fel, másrészt segítséget kér a plakátok eltávolításában, illetve "a gyermekeket, a családokat és az egész társadalmat megcélzó homoszexuális lobbi megfékezésében". Utóbbi petíciót a Citizengo indította, aminek Kreml-közeli kapcsolatairól a Népszava írt először bővebben.
 A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) erre közleményt adott ki, amelyben gyakorlatilag kivonja magát az állásfoglalás alól.  Azt írják - jegyzi meg az Index - hogy a reklámfelületek hasznosításáért nem ők felelnek, hanem az erre szerződött külső partnereik. Ilyenből kettő van, a mostani reklámhelyeket is érintő hirdetéseket 1999 óta a Peron Reklám Kft. szervezi (illetve maguknak a járműveknek az esetében ő szerződött albérlőik). Ezen kívül azt is közli a BKV, hogy a reklámfelületeik hasznosítására épp folyamatban van egy közbeszerzési eljárás, amely heteken belül lezárul. Ennek a célja, mint írják, a "hogy az újonnan kialakuló szerződéses állomány egyszerűbb, egyben a jelenleginél pontosabban szabályozott legyen".
Azt már a 444.hu vette észre, hogy a plakátok miatt a fideszes Boldog István különbüntetéssel sújtja a Coca-Colát: a parlamenti képviselő közösségi oldalán jelentette be, hogy nem fogyasztja termékeiket, amíg a "provokatív plakátokat" nem távolítják el Magyarországról, és erre kér másokat is. 

Szerdán megkezdik a választási értesítők kézbesítését

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.04. 11:16

Fotó: Népszava
Nyolcmillió embernek visz a Posta értesítőt.
Szerdán kezdik kézbesíteni a mintegy 8 millió választópolgárnak az októberi önkormányzati választás értesítőjét. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal.  Az értesítőket a Magyar Posta kézbesíti. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig postázzák az értesítőt. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az október 13-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt. Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza, és megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje. Az értesítő bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel (jogosítvánnyal).

Maróth Miklós elismerte, Orbán Viktor szabja meg a kutatások irányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.04. 09:43
Maróth Miklós Orbán Viktorral
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Beismerő vallomással felérő nyilatkozatot tett az Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetője, aki üzent kritikusainak is.
Méhkaptárba dugtam a fejemet, kvázi a halálomat kívánják, de ez csak növeli munkakedvemet – mondta kritikusairól Maróth Miklós orientalista, akit csütörtökön neveztek ki az Akadémia alól kiszervezett kutatóhálózat irányítótestületének elnökévé.
Az Orbán Viktort barátjának tartó orientalista, MTA-tag a Magyar Hírlapnak nyilatkozott: szerinte nem állják meg helyüket azok az állítások, hogy a kormány felszántotta volna az Akadémiát (emlékeztetőül: nem csak kutatóhálózatukat, és forrásaik kétharmadát vették el az MTA-tól, de ingatlanállományuk jelentős részét is) hiszen „az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen”. Maróth szerint csak a szerkezeti forma változott meg, ami elég kifinomult megfogalmazása annak, hogy valakitől erővel elvesznek valamit.
A Eötvös Loránd Kutatási Hálózat élére kinevezett tudós úgy véli, meg tudta őrizni a jó viszonyt Lovász László MTA elnökkel, és uszítóknak nevezi azokat, akik szerint Lovász belement a kormány játszmájába, mert megtette a jelöléseket a kutatóhálózat felügyelő-testületébe.
A frissen kinevezett vezető szerint attól „nem kell félni, hogy a hatalom belenyúlna az intézeti hálózat munkájába, ám a prioritásokat joga van meghatározni” – következő mondatával pedig gyakorlatilag elismeri, hogy az akadémiai kutatómunkát sosem végző miniszterelnöké lesz a döntő szó az ELKH működésében:
„Orbán Viktor stratégiai tervezéssel foglalkozik, az irányokat szabja meg"

Maróth Miklós ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a kutatás szabadsága nem sérülhet az új szerkezeti felállásban; kérdés, hogy az orbáni iránymutatás és a kutatói önállóság hogyan férhet majd meg együtt a hálózat napi működésében. Az új vezető arra is kitért, hogy idén még 32 milliárdos többletforrást kap az intézményrendszer, ami érzékelhető béremeléssel, jobb viszonyokkal is járhat.