Szélsőjobbos orosz oligarchákhoz köthető, 9 millió embert mozgató hálózat kampányol minálunk

Publikálás dátuma
2018.10.13 09:54

Fotó: Tóth Gergő
Miközben a Soros-támogatta alapítványokat tűzzel-vassal irtja a magyar kormány, egy Kreml-közeli ortodox oligarchához köthető nemzetközi civil szervezet és petíciós oldal, a CitizenGO egészen közel kerülhetett a magyar döntéshozókhoz.
  • Melegjogok és a genderszakok ellen kampányol egy családvédő civil hálózat, a Citizengo, petícióhadjáratot indítottak a Soros-szervezetek kiseprűzéséért is
  • A szervezet orosz elnökségi tagja, Alekszej Komov a Kremlhez közeli vállalkozókkal áll kapcsolatban, de fellépett Budapesten, a kormány által támogatott Családok Világkongresszusán is
  • Komov oligarcha barátja sajtóértesülések szerint Donyeckben harcoló szakadárokat és kelet-európai szélsőjobbos csoportokat támogatott, és talán az ő ötlete lehetett a CitizenGo megalapítása is
  • A civil hálózat aktivistái kormányzati rendezvényen szólalnak fel, államtitkárságok munkacsoportjaiban kapnak szerepet.
Miközben a kormány ügynökszervezetként kezeli a Soros-alapítványi támogatást élvező jogvédőket, van egy több mint 9 millió embert megmozgató petíciós hálózat, ami úgy élvez kiemelt figyelmet, hogy melegjogok ellen kampányol, erős szálakkal kötődik szélsőjobboldali orosz oligarchákhoz, és alkalmas lehet orosz befolyásszerzésre is. A támogatói adományokból működő civil szervezet büszkén hirdeti, hogy több mint ötven országban aktívak, petícióikkal pedig kormányzati döntésekre képesek hatni – a szervezet mégsem került ifjú kereszténydemokraták célkeresztjébe.

Ez a madridi székhelyű CitizenGo, ami Magyarországon sem először hallat magáról: legutóbb augusztusban kaptak komolyabb figyelmet, amikor kiderült, hogy a kormány egy tollvonással betiltaná az államilag akkreditált egyetemi genderképzést – azt a szakot, amit egy évvel korábban még az Emberi Erőforrások Minisztériuma hagyott jóvá. A petíciós oldal lelkesen üdvözölte a döntést és pár napon belül aláírásgyűjtést is kezdett az egyetemi szak eltörléséért– kampányigazgatójuk, Zaymus Eszter pedig a Hír TV-ben, Vágvölgyi Gergely politológussal beszélgetve értett egyet az Orbán-kabinettel. 
A platform tavaly a nők erősebb jogi védelmét célzó Isztambuli Egyezmény hazai ratifikálása ellen indított aláírásgyűjtést, az Emberi Méltóság Központ állásfoglalásra hivatkozva (a név később fontos lesz) - de az oldalon indult már petíció azért is, hogy orosz mintára tiltsák ki Európa országaiból az állambiztonsági kockázatot jelentő Soros szervezeteket. 

Ortodox milliárdos, mint ötletgazda?

Az orosz minta említése a jelek szerint nem véletlen: a CitizenGo ugyanis több szálon köthető Kreml-közeli, vallásos és homofób orosz pénzemberekhez, politikusokhoz.

Az orosz kapcsolatra élő példa, hogy a CitizenGO oldal egyik kuratóriumi tagja Alekszej Komov, aki szoros kapcsolatban áll a milliárdos orosz ortodox oligarchával, a Putyin kedvenc üzletemberének tartott Konstanin Malofejevvel - ő a Malofejev által üzemeltetett Nagy Szent Vazul Jótékonysági Alapítvány külföldi programmenedzsere. Malofejevet nem mellékesen az Európai Unió Tanácsa és Ukrajna is azzal gyanúsítja, hogy támogatást nyújtott az oroszbarát szakadároknak,  az euobserver szerint pedig az oligarcha Nyugat-Európában is aktív: kétmillió eurós kölcsönt adhatott a szélsőjobbos Francia Nemzeti Frontnak.  Hogy Malofejev, Komov és a CitizenGO története mennyire szervesen kapcsolódik, arra egy 2013-as cikk mutat rá igazán élesen: az ausztrál Onelineopinion 2013. május 28-i cikke szerint Malofejev már ekkor egy konzervatív média -és szervezetháló kialakításán dolgozott, a rendszerben pedig helyett kapott egy családvédő politikai aktivista platform, a CitizenGo is terve is. 2013 júniusában  aztán a Haztoir nevű, hasonló szellemiségű szervezet valóban be is jegyezte a civil hálózatot Madridban.   
Ezek alapján valószínűsíthető, hogy eleve Konstantin Malofejev ötlete volt a CitizenGo létrehozása, még ha a szervezet hivatalos vezetésében nem is vállal szerepet.

Családvédő civilek, kiváló keleti kapcsolatokkal

Történetünk szempontjából fontos, hogy Alekszej Komov nem csak a CitizenGóban aktív: egyben ő a melegellenes amerikai keresztény fundamentalista szervezet, a World Congress of Family (WCF) moszkvai képviselője is, és aktívan részt vesz a WCF nemzetközi találkozóinak szervezésében.    A keresztény fundamentalista csoport és a CitizenGo között további átfedést jelent az amerikai Brian Brown személye: ő szintén kuratóriumi tag a civil platformban, és 2016-tól egyben a World Congress of Families elnöke is. Brown remek kapcsolatokat ápol az orosz törvényhozás tagjaival; például az orosz parlament családügyi bizottságának elnökével, Jelena Mizulinával találkozgat, akinek javaslatára a Kreml betiltotta a „nem hagyományos” szexuális kapcsolatokról való beszédet Oroszországban. De híres vagy inkább hírhedt CitizenGo-vezető Luca Volonte, az Európa Tanács olasz képviselője is. Volonte a gyanú szerint 2,3 millió dollárnyi azeri kenőpénz fogadott azért, hogy az Európa Tanácsban lobbizzon Azerbajdzsán mellett, és hogy a tanács ne kritizálja az ET-tag Azerbajdzsán sorozatos emberi jogsértéseit.  

És feltűnik a magyar kormány

A melegjogok ellen kampányoló WCF-csoport valamiért nagyon érdekes a magyar kormány számára: az is intő jel lehetett, hogy a „családvédő" szervezet tagjainak 2014-es moszkvai találkozóján a Cink.hu szerint részt vett Prőhle Gergely, a külügy akkori helyettes államtitkára. Három évvel később pedig keresztény homofób csoport  már Budapesten rendezte meg éves találkozóját, orosz és amerikai keresztény radikálisok – például az abortuszt vállaló nőket kannibáloknak nevező Dmitrij Szmirnov ortodox pap – és a magyar kormány aktív részvételével és anyagi támogatásával. Hogy a kép teljes legyen, ezen a budapesti kongresszuson beszédet mondott Alekszej Komov, valamint a Citizengo korábbi és jelenlegi aktivistája, Frivaldszky Eszter és a már említett Zaymus Eszter is. 

Kampány a kormány árnyékában

Komovhoz és Brownhoz képest a Citizengo ismertebb hazai nevei – Zaymus és  az ex-aktivista Frivaldszy – nem számítanak igazán nagy halnak; az sem bizonyított, hogy tudatosan képviselnek orosz hálózatépítési érdekeket. Talán csak a jó szándék vezérli őket, de ettől még éppúgy politikai befolyásra törekednek, mint ahogy azt hálózatuk a kárhoztatott Soros-szervezetekről feltételezi. 
A két családvédő aktivista más szervezetek révén is tevékenykedik: Frivaldszky Facebook-oldala szerint a már említett Emberi Méltóság Központ (EMK) igazgatója, Zaymus pedig ugyanezen központ igazgatóhelyettese. Zaymus tavaly novemberben is a központ képviselőjeként lépett fel, az Igazságügyi Minisztérium szervezésében zajló Női Jogok Tematikus Munkacsoport ülésén 2017 novemberében még Frivaldszkyval együtt nyilatkoztak a EMK képviselőiként. Frivaldszky Edit nevét más forrásból is ismerhetjük: ő volt az, aki az Anya, apa, gyerekek nevű polgári kezdeményezés hazai szervezőjeként melegházasság-ellenes petíciót íratott alá a KDNP vezetőivel. Arról is ismert, hogy az Együtt az Életért Egyesület (EÉE) korábbi elnökeként 2013-ban kiállt a homoszexualitást propagálását tiltó orosz törvény mellett, miközben az egyesület az Átlátszó információi szerint az EMMI antidiszkriminációs munkacsoportjának is tagja volt.

Nem mellékes, hogy a homofób orosz szabályozás mellett kiálló petíciót a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége is aláírta – a Political Capital orosz befolyásszerzésről szóló tanulmánya épp ezért mindkét magyar szervezetet orosz ideológiát támogató csoportként említi  A fentieket összegezve: 
egy orosz hátszelű nemzetközi hálózat aktivistái gond nélkül felszólhattak kormányzati rendezvényeken, teret kapnak a kormányközeli médiában, és –más családvédő civil szervezetek képviseletében – részt vehettek vagy vehetnek legalább két minisztériumi munkacsoport háttérmunkájában
A CitizenGo pedig bevallott módon befolyást szeretne gyakorolni a döntéshozókra és intézményrendszerre, és ehhez az egyik aktivista civil szervezetének felhívását is felhasználja.
Az üggyel megkerestük a Frivaldszky Eszter vezette Emberi Méltóság Központot és Zaymus Eszter kampányigazgatót: érdeklődtünk a hozzájuk köthető civil szervezetek együttműködéséről, arról, hogy kaptak-e alapítványi vagy személyes támogatást Komovtól és Malofejevtől, és hogy megítélésük szerint milyen magyar kormányzati szerveket tudnak befolyásolni.   Frivaldszky jelezte, már hónapok óta nem dolgozik a CitizenGo kötelékében, az Emberi Méltóság Központ szerinte munkája nem államtitkárságokon zajlik, és szervezetileg teljesen független az azonos címre bejegyzett Együtt az Életért Egyesületétől. Zaymus válaszában kiemelte, hogy csak magánszemélyek küldhetnek nekik adományt – azt is hangsúlyozta, hogy EMK-vezetőként nem vesz részt a  magyar kormány munkájában, és csak munkacsoportok tagjaiként nyújtott tanácsokat.  A Soros-szervezetek elleni kampány kapcsán hangsúlyozta, hogy azt nem a magyar CitizenGo-csapat indította, és azokra a szervezetekre vonatkozik, amelyek – akarva vagy akaratlanul – megsértik az adott ország választási törvényeit, vagy család -és életvédelmi törvények megsértésére buzdítanak. Zaymus Eszter hozzátette, jelenleg is az Emberi Méltóság Központ igazgatóhelyettese; a kérdésünkre, hogy Malofejev vagy Komov anyagilag támogatja-e a CitizenGót, határozott nemmel reagált.

Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba az európai parlamenti választásokra

Publikálás dátuma
2019.03.24 10:18
Az EP-választáson nem várható "kilométeres" szavazólap. Képünkön Pálffy Ilona, az NVI elnöke.
Fotó: Molnár Ádám
A májusi voksolás nem kedvező terep a "kamupártoknak", ugyanis - az országgyűlési választással ellentétben- itt nem jár állami támogatás az indulóknak. Hamarosan indul az ajánlásgyűjtés!
Eddig 18 pártot vettek nyilvántartásba a május 26-ai európai parlamenti választásra - tájékoztat az MTI. Az EP magyar tagjainak választásán az a párt indulhat jelölőszervezetként, amely a voksolás kitűzésekor, március 1-jén jogerősen bejegyzett párt volt - ilyenből összesen 264 van Magyarországon.

Az EP-voksoláson az országgyűlési választásokkal ellentétben nem jár állami támogatás az indulóknak, ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy amíg tavaly áprilisban 100 párt regisztrálta magát, addig egyelőre most, mint írtuk, a Nemzeti Választási Bizottság 18 pártot vett nyilvántartásba.
Az indulni szándékozó pártok április 6-tól gyűjthetik az aláírásokat. Az ívekre végül csak annak a szervezetnek a neve kerül fel, amelyik április 23-ig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást.

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44