Orbán Viktor;Magyarországi korrupció;Petri Tuomi-Nikula;

2019-08-04 19:34:41

Volt finn nagykövet: Magyarország az egyik legkorruptabb uniós állam, ahol már nincs nyugati típusú demokrácia

Petri Tuomi-Nikula szerint a jogállami normákat semmibe vezető országok nem érdemelnek támogatást sem.

„A közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja Finnország soros EU-elnökségének” – írja Finnország volt budapesti nagykövete a Helsingin Sanomat napilapban megjelent véleménycikkében, melyet itthon a 444.hu talált meg.

Petri Tuomi-Nikula szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékekeket, 

A volt nagykövet úgy látja, hogy Orbán Viktor érzékelte ezt a finn szándékot, és igen idegesen reagált: „a képzelet világából vett” érvekkel támadta meg (például a tusványosi beszédében) Finnországot. Orbánnak nagy szüksége van az EU-tól érkező forrásokra, az ország nemzeti össztemékének majdnem négy százalékát kapja EU-támogatások formájában, az egész unióban Magyarország kapja a legtöbb egy főre jutó támogatást. A magyar kormány ezekkel a támogatásokkal tudja fenntartani az kiépített intézményi korrupciót.

– írja a volt nagykövet. Emlékeztet rá, hogy a Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát (itt a brit történészt, Timothy Garton Ash-t, illetve a Guardianben megjelent cikkét idézi a nagykövet), tehát  a demokrácia, abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon.

A magyar vezetés már nem is tagadja a demokráciához való hozzáállását, Orbán ezért beszél illiberális vagy keresztény demokráciáról. Tuomi-Nikula szerint az EU értékrendje, és szabályai minden tagállamra azonosan érvényesek. Így Magyarországra is. Tehát elfogadhatatlan az az orbáni érvelés, hogy a volt kommunista országokra másféle szabályokat kell alkalmazni a közösségben, tolerálni kellene „speciális megoldásaikat”, állapítja meg a diplomata.