Volt finn nagykövet: Magyarország az egyik legkorruptabb uniós állam, ahol már nincs nyugati típusú demokrácia

Publikálás dátuma
2019.08.04. 19:34
Petri Tuomi-Nikula, Magyarország korábbi finn nagykövete
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Petri Tuomi-Nikula szerint a jogállami normákat semmibe vezető országok nem érdemelnek támogatást sem.
„A közös értékek és a jogállamiság megerősítése a legfőbb célja Finnország soros EU-elnökségének” – írja Finnország volt budapesti nagykövete a Helsingin Sanomat napilapban megjelent véleménycikkében, melyet itthon a 444.hu talált meg. Petri Tuomi-Nikula szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy néhány tagállam semmibe veszi ezeket az értékekeket, 
ezeket az országokat meg kell fosztani az uniós támogatásoktól.

A volt nagykövet úgy látja, hogy Orbán Viktor érzékelte ezt a finn szándékot, és igen idegesen reagált: „a képzelet világából vett” érvekkel támadta meg (például a tusványosi beszédében) Finnországot. Orbánnak nagy szüksége van az EU-tól érkező forrásokra, az ország nemzeti össztemékének majdnem négy százalékát kapja EU-támogatások formájában, az egész unióban Magyarország kapja a legtöbb egy főre jutó támogatást. A magyar kormány ezekkel a támogatásokkal tudja fenntartani az kiépített intézményi korrupciót.
„Magyarország az egyik legkorruptabb ország az Unióban”

– írja a volt nagykövet. Emlékeztet rá, hogy a Fidesz 2010 óta egypárti uralmat épített ki, egy úgynevezett hibrid autokráciát vagy választási autokráciát (itt a brit történészt, Timothy Garton Ash-t, illetve a Guardianben megjelent cikkét idézi a nagykövet), tehát  a demokrácia, abban a formában, ahogyan az Nyugaton létezik, már nincs jelen Magyarországon. A magyar vezetés már nem is tagadja a demokráciához való hozzáállását, Orbán ezért beszél illiberális vagy keresztény demokráciáról. Tuomi-Nikula szerint az EU értékrendje, és szabályai minden tagállamra azonosan érvényesek. Így Magyarországra is. Tehát elfogadhatatlan az az orbáni érvelés, hogy a volt kommunista országokra másféle szabályokat kell alkalmazni a közösségben, tolerálni kellene „speciális megoldásaikat”, állapítja meg a diplomata. 
Szerző

Rohadó, penészes szendvicsekre panaszkodnak a Maccabi Játékokat biztosító rendőrök

Publikálás dátuma
2019.08.04. 19:11
A Zsaruellátó Facebook-oldal szerint ilyen szendvicseket is kaptak a Maccabi Játékokat biztosító rendőrök
Fotó: Facebook/ Zsaruellátó
A Zsaruellátó Facebook-oldalon horrorfilmbe illő, szinte már életre kelő szendvicseket mutogatnak. A BRFK szerint nincs gond a saját ellátmányukkal.
Cseppfolyós uborka, erjedt, bűzölgő retek – ilyen szendvicsfeltételeket mutatnak be a Maccabi Játékok rendezvényre kivezényelt rendőrök a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon. A panaszokra az RTL Híradója figyelt fel; a csatorna megszólaltatta az oldal kezelőjét, Fekete Zsuzsannát, aki szerint naponta futnak be hozzájuk romlott ételekről beküldött fotók, többen pedig rosszullétre is panaszkodtak a sportrendezvényt biztosító rendőrök közül.
A televízió megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is: utóbbi tökéletes állagú szendvicsekről készített képekkel demonstrálta, hogy náluk nincs gond az ellátmánnyal – mint írták, rendőreiknek naponta háromszor frissen csomagolt szendvicseket és ásványvizet osztanak ki. A BRFK ugyanakkor jelezte, a más állományokból kivezényelt rendőrök ellátásáról nem tudnak nyilatkozni – az pedig a Facebook-oldalról sem derül ki, hogy ki, melyik kötelékben dolgozik a hozzászólók közül.
Az oldal hozzászólói közül többen a pályaelhagyást fontolgatják, illetve erre biztatják kollégáikat, főként az alacsony bérekre hivatkozva. Ha ebben az évben nem történik valamilyen, a bérekkel kapcsolatos intézkedés, a kollégák nem fognak tovább várni - ezt már Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati dolgozók szakszervezetének elnöke mondta el a csatornának. A Belügyminisztérium azonban a jelek szerint nem aggódik a pályaelhagyók miatt: fizetésemelést jövő év elejére ígérnek, a munkaerő folytonos cserélődése pedig nem okoz szerintük gondot a napi feladatellátásban. 
Szerző

Elfelejthetjük a hétvégi hidegfrontot

Publikálás dátuma
2019.08.04. 16:27

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Újra nyár lesz.
A következő napokban sok lesz a napsütés, a hét első felében legfeljebb északon lehetnek zivatarok. Jellemzően 30 fok körül alakulnak a maximumok a héten - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-nek. Hétfőn, kedden és szerdán napos idő várható, de hétfőn és szerdán az ország északi felében, kedden északkeleten, északon néhány helyen záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 9-15, kedden 12-18, szerdán 15-21 fok között alakul. A nappali maximumok hétfőn 26-29, kedden 27-32, szerdán 29-34 fok között lehetnek. Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett több helyen kell záporra, zivatarra számítani. A szél megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A minimumhőmérséklet 17-22, a maximum általában 29-35 fok között várható, de északnyugaton kissé hűvösebb lehet. Pénteken napos idő várható helyenként záporral, egy-egy zivatarral. A legalacsonyabb hőmérséklet 15-21, a legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között alakul. Szombaton és vasárnap sok napsütés várható, csapadék nem valószínű. Szombaton a leghidegebb órákban 12-17, vasárnap 13-18 fok lesz. A nappali maximumok szombaton 27-32, vasárnap 28-33 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben. 
Szerző