Előfizetés

Katlani kábulat

Németh Fruzsina írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.08.04. 20:52

Fotó: Facebook/Ördögkatlan
Bár a híradások alapján valakinek úgy tűnhetett, a vihar volt a fő „fellépő” az Ördögkatlanon, ez korántsem volt így. Igaz, a jégesőt mégiscsak elmuzsikálták.
Tizenkét évvel ezelőtt szervezte meg Bérczes László és Kiss Mónika az első Ördögkatlant. A 2008-ban elmaradt Művészetek Völgye helyett, később annak alternatívájaként létrehozott összművészeti fesztivál tizenkettedszerre is méltó volt a nevére: az „Ördögszántotta –hegy” lábánál elterülő falvakban úgy olvadtak össze emberek, nemzetek, művészeti ágak és kézműves foglalkozások, mint ahogyan a hatalmas főzőüstben a rengeteg alapanyag.
Az összművészeti fesztiválok egyik nagy előnye általában, hogy minden résztvevő megtalálhatja a maga ízlése szerinti programot. Így volt ez itt is, ebben az öt napban. Az idei Katlan látogatói készíthettek maszkot a kisharsányi Kovács-udvarban, miközben mellette a Szomszédban egész napos programmal, játékkal, sőt, még Varró Danival is várták a gyerekeket a Veled Kerek játékosai, valamint a Pesti Magyar Színház másodéves osztálya. Ha pedig az elképesztő panorámával rendelkező Vylyan-teraszon meghallgattuk a beszélgetést a Jelenkor kiadó révén (is) megismert, kedvenc szerzőnkkel, felpattanhattunk a fesztivál idején járó Katlanbuszra, és átmehettünk Villánykövesdre, ahol interaktív színházi társasjáték, netán felnőtteknek szóló mesék vártak ránk.
Onnan már csak pár perc autóút Palkonya, amelyet stoppolva könnyen teljesíthettünk. Ott várt minket a Mokos Pincészet, nagy színpadja, amely a tavalyi könnyedebb, szórakoztatóbb jellegű előadásokkal ellentétben idén csupán egy produkciónak adott helyet. Az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós vezetésével létrejött Sztalker Csoport fiatal színészei a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadásukban Shakespeare legutolsó vígjátékát videóklipp-szerűen. reflexiók sorozatával és virtuóz koreográfiával tette maivá a nézők számára.
A fesztivál főbb színházi előadásai leginkább Nagyharsányban és Beremenden voltak. A nagyharsányi iskola tornatermében olyan előadásokkal találkozhattunk, mint Kulka János és Simkó Katalin főszereplésével játszott Árvácska, a Koltai Róbert közreműködésével létrejött Batang felé vagy a szellemes Jóéjt, szomszéd!, a Scherer-Varga, Katona-Parti páros előadásában. Beremenden pedig javarészt a művész színház és a befogadó műhelyek kedvelői ültek be előadásokra. Szabó Kimmel Tamás koncertszínházi előadásán elgondolkodhattunk függőségeinkről, míg az Örkény Színházban bemutatott, Az üvegbúra című darabon szembesülhettünk az önámítás és az abból adódó széthullás mechanizmusaival. Az igazán elszánt nézők pedig végig követhették a k2 társulat Hamvas Béla regényéből készített, nyolc órás előadását, a Karnevált.
A tánc iránt érdeklődők sem maradtak „éhesen”: első nap főleg a táncelőadásoké volt a főszerep, a Narancsligetben pedig még az egyik legismertebb kortárs táncosnő, Lőrinc Katalin előadásának is szemtanúi lehettünk. A zenerajongók pedig nem győztek válogatni a Katlan kínálta koncertek és zenei workshopok közül. Délelőtt részt vehettünk a kisharsányi templomban Halas Dóra kórusvezető afrikai dallamokkal dolgozó workshopján, aztán énekelhettünk kortárs, magyar verseket a Rájátszás koncertjén, este tombolhatunk a nagyharsányi focipályán az ismert, hazai együttesek zenéjére, úgy mint a Kiscsillag vagy a 30y. Az összművészeti fesztiválon akadhatnak nehézségek is. Például, ha elfogy a sorszám, és nem férünk be az előadásba. Vagy, ha a – híradásokban is szép karriert befutó – vihar miatt egy-két produkciót le kell fújni. Ráadásul a technika ördöge sem alszik, és a darab folyamán elromlik a kivetítő vagy kihagy a fény. De humorral, és a szeretetteljes közösség erejével ezek a kellemetlenségek mind-mind jó emlékekké és kalandokká változnak. Ettől is olyan különleges az Ördögkatlan Fesztivál, mert ez az átváltozás megtörténhet és megtörténik, bennünk, körülöttünk.

Keresztben jégeső

Augusztus 7-én lesz tíz éve, hogy meghalt Cseh Tamás, a dalnok, aki az Ördögkatlan indulásában is fontos szerepet játszott, Törőcsik Mari mellett védnöke volt a fesztiválnak. Barátai és alkotótársai – Bereményi Géza és Másik János – rá emlékeztek a nagyharsányi Narancsligetben Keresztben jégeső című koncertjükön. Cseh Tamás emlékszobát is kapott a fesztiválon, az ott lévő pianínó arra hivogatta a résztvevőket, hogy játszanak el egy-egy Cseh Tamás-dalt – hasonló kérést a fesztiválon fellépő muzsikusok is kaptak. Cseh Tamás nélkül korábban egy Művészetek völgye fesztivált sem volt elképzelhető. A legendás előadóról júliusban a MANK ArtPortán emlékeztek meg: a zenekarokkal szervezett beszélgetésekkel, a Cseh Tamás életének, munkásságának pillanatait felelevenítő filmösszeállítással. Természetesen a Vodku Fiai – a Cseh Tamás munkásságát hitelesen tolmácsoló – zenekar is fellépett Kapolcson. Az egykor Cseh Tamásnak is otthont adó településen, Kővágóörsön augusztus 8-től 11-ig a Kőfeszt keretében több rendezvénnyel is tiszteleg az énekes és kora előtt. 8-án ültetik el a Cseh Tamás Emlékfát, mellé pedig egy padot helyeznek ki. A fesztiválon a MANK kereteiben működő Cseh Tamás Archívum a fotókiállítás mellett egy Cseh Tamás grafikáiból álló kiállítást is bemutat a nagyközönségnek, miközben a Glong, glong, glong című filmösszeállítással felidézi az énekest és művésztársait is. A Vodku Fiai 9-én koncertezik a Kőfeszten.

Magyar képzőművészeti szenzáció Londonban

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.04. 20:00
Maurer Dóra
Fotó: Czimbal Gyula / MTI
Maurer Dóra műveiből nyílik hétfőn kiállítás a londoni Tate Modern múzeumban.
A Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus-festőművésznek és filmkésztőnek – a Széchenyi akadémia elnökének – ez lesz az első önálló tárlata Nagy-Britanniában, Magyarországon élő alkotó még sosem állított ki a neves londoni múzeumban. Jövő év júliusáig 35 munkáját mutatják be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek bemutatják pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedes pályáját öleli fel. A tárlaton látható művek egy része a múzeum gyűjteményéből, egy részük magánkollekcióból származik, továbbá látható lesz öt olyan alkotás is, amelyet a Tate-nek ígértek.
Mint a Hvg.hu írta: a londoni múzeum napjaink képzőművészetének csak a New York-i MoMA-hoz mérhető súlyú kiállítóhelye, kánoncsináló intézménye. A jelentőségét nem elsősorban látogatóinak magas száma adja. Az utóbbi évek közel hatmilliós nézőszámával a világ múzeumainak rangsorában a Tate Modern a hetedik, a modern és kortárs profilú intézmények között az első helyen áll. Ennél is fontosabb azonban a múzeum gyűjteményének és tárlatainak kiugró minősége – egy jól sikerült múzeumi siker az átlagosnál gyorsabban csapódhat le a gyűjtői érdeklődésben, London pedig Európa legnagyobb műkereskedelmi központja. A HVG állítása nem túlzás: „Ha egyszer megírják a kortárs magyar képzőművészek külföldi szerepléseinek krónikáját, minden bizonnyal önálló fejezetet kap a Maurer Dóra életművének keresztmetszetét a londoni Tate Modernben bemutató, augusztus 5-én nyíló kiállítás”.

Az 1937-es születésű alkotó 1955-ben került be Képzőművészeti Főiskolára, Hincz Gyula és Ék Sándor tanítványa volt. Többekhez hasonlóan – a hivatalosságból kilógó stílusa miatt – nem kapott diplomát 1961-ben. A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején. A csoport tagjai lakásokban rendeztek kiállításokat, szamizdat folyóiratokat jelentettek meg. Az 1960-as években kísérleti munkáival a határokat feszegette az 1960-as években. Az 1970-es években kezdett el a fotográfiával és a mozgóképpel foglalkozni, gyakran működött együtt zenészekkel, tanított kreatív előadói workshopokon. Stílusa az 1970-es években egyre inkább geometrikussá és absztrakttá vált.

A Kossuth-díjas művész alkotásai évtizedek óta rendszeresen láthatóak külföldi kiállításokon: az artPortal online művészeti platform kimutatása szerint átlagosan havonta nyílik olyan tárlat a világban, ahol szerepelnek munkái.

A magyar kispróza távolságtartó látlelete

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.08.03. 12:20

Játékosságot és leleményesség fűzi össze a Körkép antológia írásait.
Humorba csomagolt keserűség, titkok mögül felsejlő valóság, igazságok és hazugságok váltakozó üteme, komolyan vehető komolytalanság, szikár mondatok – a Körkép 2019 mindezek sokrétű, figyelemre méltó válogatását kínálja az olvasóknak. A Magvető Kiadó nagy hagyományokra visszatekintő, harminchat mai magyar író kisprózáját összefogó antológiája intenzív irodalmi mozgásba kínál betekintést az idei évben is. A Turi Tímea szerkesztő által válogatott írások sorában megtaláljuk Bodor Ádám, Csutak Gabi, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Szaniszló Judit, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Tolnai Ottó, Vida Gábor és sok más szerző novelláit. A kötetben olvasható szövegek gyakran ízelítőt kínálnak az egyes szerzők írásmódjából, s mintegy ajánlják magukat az életmű további olvasásához is.   Bár a novellák jelentős része lineárisan halad, és nem okoz komolyabb fejtörést megfejteni működésmódjukat, a megfogalmazott történetek magukban rejtenek valamiféle – sokszor ugyan fájó – játékosságot és leleményességet. A gyakran nagyon is aktuális társadalmi, politikai, erkölcsi témákat megjelenítő írások azonban nem merészkednek túl közel, többnyire időbeli, térbeli, vagy fikciós távolságot tartva adnak látleletet arról, amit valóságnak nevezünk. Talán ez a távolság olykor túl nagy is: ritkán érezzük, hogy a novelláknak mindannyiunkat közelről érintő tétje volna. Az olvasó be tud lépni az egyes világokba, ám ha nem elég figyelmes, változatlanul ki is tud lépni belőlük. Persze, nem új kérdés, mit is várunk az irodalomtól: állítson meg, gondolkodtasson el, kússzon be észrevétlenül a napjainkba, vagy csupán szórakoztasson. A Körkép egyes írásai egyszerre teszik mindezt, ám gyakran meglehetősen láthatatlanul, félmondatokon át közelítenek az olvasóhoz. Nem tesznek rá nagyobb súlyt a szükségesnél. Azt pedig, hogy kell-e ennél több, mindenki döntse el maga.

Infó:

Körkép 2019 – Harminchat mai magyar író kisprózája, Magvető Kiadó, válogatta: Turi Tímea.