Orbán körmönfont stratégiája és a Grimm-mesék

Publikálás dátuma
2019.08.05. 06:58

A keresztényi szabadságszeretet vizsgálta a Neue Zürcher Zeitung.
  Orbán Viktor részéről a liberalizmus ostorozása nem más, mint körmönfont stratégia, hogy a politikus a nemzeti identitás és a keresztényi hit ürügyén korlátozza a szabadságot. Így látja a helyzetet a Neue Zürcher Zeitung kommentárja a miniszterelnök idei tusványosi beszéde után, rámutatva, hogy a kormányfő ezúttal csak rátett egy lapáttal mindarra, amit 5 éve az illiberális demokráciáról fejtegetett. Így rémképet festett a liberalizmusról, ami szerinte messzebb esik a valóságtól, mint a Grimm-fivérek meséi. Valójában azonban épp az ellenkezője az igaz annak, amit mondott, mert igazából a liberalizmus teszi lehetővé, hogy az emberek akár a kisebbségek tagjaiként is ápolják vallásukat, kultúrájukat, nyelvüket. Amit „keresztény szabadság” címen igyekszik rásózni a világra, az csupán trükkös csomagolás és a szabadság ellentétét jelenti. Nyilvánvalóan az lebeg a szemei előtt, hogy egy államban csupán egyetlen vallás, nyelv és kultúra számára van hely. Pontosan ennyire értelmetlen, amikor kijelenti, hogy a liberalizmusnak semmi köze a hagyományhoz. A teória tehát hibás, de ha a többség képviseli, akkor még demokratikus is lehet. Csak éppen bizonyosan sem nem szabadságszerető, sem nem keresztényi.  
Szerző

Ledobtak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról

Publikálás dátuma
2019.08.04. 21:48
A londoni Tate Modern múzeum épülete
Fotó: Daniel Sorabji / AFP or licensors
A fiú öt emeletet zuhant, válságos állapotban vitték kórházba. Támadója valószínűleg nem is ismerte az áldozatot.
Lehajítottak egy hatéves gyereket a londoni Tate Modern múzeum teraszáról vasárnap - közölte a brit főváros rendőrsége, hozzátéve, hogy a bűncselekmény elkövetőjét, egy 17 éves kamaszt emberölés kísérletének gyanúja miatt őrizetbe vették. A hatéves fiú öt emeletet zuhant a London belvárosában lévő múzeum tizedik emeletén lévő kilátóteraszról. A gyereket válságos állapotban szállították kórházba - írja az MTI. A BBC úgy tudja, hogy a fiú anyja szem elől téveszthette a kicsit, és eleinte hisztérikusan kiabálva kereste őt.  A támadó  történtek után is a teraszon maradt - őt a múzeum látogatói fogták el a rendőrök érkezéséig - és meglehetősen nyugodtnak tűnt.
A rendőrség szerint nincs arra utaló jel, hogy az elkövető ismerte az áldozatát. A Tate Modern volt 2018-ban az Egyesült Királyság legnépszerűbb turistalátványossága, 5,9 millió vendége volt. 
Szerző

Népviseletes felvonulók ünnepelték a román hadsereg budapesti bevonulását

Publikálás dátuma
2019.08.04. 20:54
Budapest utcáin vonuló román lovas katonák 1919. augusztusában
Fotó: Wikipedia
A román civil szervezet több száz résztvevőt toborozott, akik a bevonulás centenáriumára emlékeztek Bukaresten.
Felvonulással ünnepelte Bukarestben a Nemzet Útja nevű román civil szervezet vasárnap, hogy száz évvel ezelőtt vonult be a román hadsereg Budapestre. Az Agerpres hírügynökség szerint a megmozdulásra több száz,román népviseletbe öltözött, román nemzeti lobogót lengető résztvevő érkezett, az általuk magasba emelt táblák egyikén pedig "A Trianon felé vezető út Budapesten át vezet" felirat volt olvasható. A résztvevők megkoszorúzták az első világháborús román diadalívet, majd a kormány székháza elé vonultak – írja az MTI. 
A felvonulást meghirdető Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja egyesület vezetője volt az egyik szervezője az úzvölgyi katonatemetőnél rendezett, a sírkert erőszakos elfoglalásával végződött június 6-i román megemlékezésnek - emlékeztetett a G4Media hírportál. Ugyanez a civil szervezet rendezett a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen tüntetést július 7-én Bukarestben.
Mihai Tirnoveanu korábban azt mondta, hogy a mostani megmozdulásra meghívták a román védelmi minisztérium és Magyarország bukaresti nagykövetségének képviselőit is. Az egyesület vezetője úgy vélte: az általa rendezett felvonulás kiváló alkalom lehet arra, hogy
a nagykövet kifejezze a magyar nép háláját és tisztelegjen azon román hősök emléke előtt, akik életüket áldozták 1919-ben azért, hogy felszabadítsák Magyarországot a bolsevik uralom alól.

A szervezet július 7-én azért tüntetett hasonló körülmények között, a román kormány bukaresti épülete előtt, hogy tiltakozzanak a magyar nyelvi jogok vélelmezett bővítése ellen. A vasárnap.hu beszámolója szerint A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, illetve a Nemzet Útja nevű egyesület felhívására több mint száz tüntető érkezett román zászlókat lengetve a tér egy román nemzeti színű óriáslobogóval elkerített sarkába. Többségüket a Fratia Ortodoxa (Ortodox testvériség) feliratú kisbuszok hozták Bukarestbe. 
Szerző
Témák
Bukarest