Az EU határvédelmi ügynöksége inkább becsukja a szemét, ha Magyarországról van szó

Publikálás dátuma
2019.08.05. 07:22

Kutyás vadászatról és borsspréről ír a Frankfrurter Allgemeine Zeitung.
Az EU határvédelmi ügynöksége becsukja a szemét, amikor azt látja, hogy az unió külső határain, így Magyarországon, Bulgáriában és Görögországban a határőrök túlzott erőszakot alkalmaznak a menekültekkel szemben, írja a Frankfrurter Allgemeine Zeitung. Az állítást a német közszolgálati tévé, az ARD a brit Guardiannal közösen több száz okmánnyal tudja igazolni, az összeállítást ma este sugározzák. A jelentés szerint a három országban a határon bántalmazzák a migránsokat, kutyákkal vadásznak azokra és gyakran vetnek be ellenük borssprét. A jogsértések láttán a Frontex megtehetné, hogy kivonja egységeit, de erre még sosem volt példa. Ezáltal maga is felelős a történtekért, hangsúlyozza egy civil szervezet vezetője, amely közreműködött az adatok kiértékelésében.  
Szerző

A kormányzati puccs után jön a tudóskivándorlás

Publikálás dátuma
2019.08.05. 07:04

Egyelőre kitart Nyugat-Európa szolidaritása, de a Spiegel szerint kérdéses, meddig.
A magyar kormány azért veszi el a kutató intézeteket a Tudományos Akadémiától, mert szigorúbban kívánja ellenőrizni az MTÁ-t, ám egy magyar szociológus professzor szerint ily módon a tudomány szabadsága kerül veszélybe, írja a Spiegel. Kovács Éva Judit azt mondja, idáig senki sem szólt bele, mit kutat és tanít. Csakhogy az eredményei jóformán nem érdekelnek senkit sem. Egyre kisebb a szabad sajtó, amely ezzel a szakterülettel foglalkozik. Nyilvánosan nem vitatnak meg olyan kérdéseket, mint a migráció vagy az idegenellenesség. A szakértő jelképesnek tartja, hogy betiltották a gender tanulmányok oktatását, hiszen csupán körülbelül egy tucat diák választotta ezt a témát. A hatalom azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert meg akarja őrizni a magáról alkotott képet, mármint hogy konzervatívan gondolkodik a családról és a nemekről. Az Akadémia ellen azonban puccsot hajtott végre, amikor betagolta a kutató hálózatot. Egyelőre érezni ugyan a szolidaritást, mind idehaza, mint külföldön, csak kérdés, meddig tartanak ki a rokonszenv megnyilvánulásai – mutat rá Kovács Éva Judit. De rámutat, hogy az európai politikának nagyobb nyomást kellene gyakorolnia az Orbán-kabinetre, különben teljesen odalesz az oktatás és a kutatás szabadsága. Mert vannak ugyan rátermett tudósok, de mit ér a tehetség, ha az egyetemek és a kutató intézetek búcsút inthetnek a függetlenségüknek? Ennélfogva sokan fontolgatják a szakemberek közül, hogy elhagyják az országot, mert úgy gondolják, hogy képességeiket csak külföldön tudják akadálytalanul kibontakoztatni.
Szerző

Orbán körmönfont stratégiája és a Grimm-mesék

Publikálás dátuma
2019.08.05. 06:58

A keresztényi szabadságszeretet vizsgálta a Neue Zürcher Zeitung.
  Orbán Viktor részéről a liberalizmus ostorozása nem más, mint körmönfont stratégia, hogy a politikus a nemzeti identitás és a keresztényi hit ürügyén korlátozza a szabadságot. Így látja a helyzetet a Neue Zürcher Zeitung kommentárja a miniszterelnök idei tusványosi beszéde után, rámutatva, hogy a kormányfő ezúttal csak rátett egy lapáttal mindarra, amit 5 éve az illiberális demokráciáról fejtegetett. Így rémképet festett a liberalizmusról, ami szerinte messzebb esik a valóságtól, mint a Grimm-fivérek meséi. Valójában azonban épp az ellenkezője az igaz annak, amit mondott, mert igazából a liberalizmus teszi lehetővé, hogy az emberek akár a kisebbségek tagjaiként is ápolják vallásukat, kultúrájukat, nyelvüket. Amit „keresztény szabadság” címen igyekszik rásózni a világra, az csupán trükkös csomagolás és a szabadság ellentétét jelenti. Nyilvánvalóan az lebeg a szemei előtt, hogy egy államban csupán egyetlen vallás, nyelv és kultúra számára van hely. Pontosan ennyire értelmetlen, amikor kijelenti, hogy a liberalizmusnak semmi köze a hagyományhoz. A teória tehát hibás, de ha a többség képviseli, akkor még demokratikus is lehet. Csak éppen bizonyosan sem nem szabadságszerető, sem nem keresztényi.  
Szerző