Előfizetés

Túlhajszolt óvónők pesztrálják majd a kicsiket szeptembertől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:09

Ráadásul az óvodapedagógusi fizetés is szerény.
Négy héttel a szeptemberi tanévkezdés előtt több mint 700 óvodapedagógust keresnek az országban, írja az atv.hu. Az Emmi nem számít fennakadásra a tanév kezdetekor, és a statisztikára hivatkozik, mondván: évente, jellemzően 1300-1500 hallgató fejezi be a tanulmányait óvodapedagógia szakon. Arról a minisztérium hallgat, hogy hányan maradnak a pályán, ami csöppet sem vonzó. Kóber György elsősorban az alacsony fizetésekkel magyarázza az elvándorlást. "Én negyedik éve vagyok a pályán, és nettó 136 ezer forint a fizetésem" - az őszi önkormányzati választáson függetlenként induló fiatalember. Szerinte sok tapasztalt óvónő is elhagyja a pályát, mert másutt fele annyi munkával többet keres. Ő is ismer olyan pedagógust, aki 32 év után váltott, és inkább elment pénztárosként dolgozni. A létszámhiány miatt több óvodában előre gondolkodnak. A Pedagógusok Szakszervezetétől kérnek tanácsot, hogyan kezdjék a tanévet, ha eleve túlmunkára számíthatnak. "Már most sok helyről kérdésként jött, hogy 1 óvodapedagógussal, 29 gyerekkel, megkezdhető-e a tanév? Rákényszeríthetik-e őt arra, hogy ezért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem gondolnak elszámolni." - jelentette ki Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete, Óvoda tagozat elnöke.

Három fideszes birkózik Szarvason a polgármesteri posztért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.05. 10:54

Fotó: Facebook
A régóta kormánypárti városban komoly belharc kezdődött az önkormányzati választás előtt.
A régóta fideszes Békés megyei Szarvason egymásnak estek a fideszes potentátok az önkormányzati megmérettetés előtt. A várost 21 éve vezető Babák Mihállyal szemben elindul egy Fideszes képviselő, Babák Zoltán a polgármesterségért. Emellett pedig a kormánypárt helyi szervezetének többsége egy harmadik politikust is indítana: a jelenlegi (szintén fideszes) alpolgármestert, Hodálik Pált  – írja az Index. Babák Zoltán, aki július 24-én jelentette be Facebook-oldalán, hogy elindul a polgármesteri posztért:  
„Úgy döntöttem, hogy független jelöltként elindulok a polgármesterségért. Nem valami ellen, hanem valamiért; azért, hogy egy hajdan szebb napokat is megélt, lakosságszámában azóta megcsappant települést ismét megtöltsünk fiatalokkal, ami azt is jelenti majd, hogy itt valami olyan történik, ami előrébb visz bennünket”

Babák Zoltán a portálnak elmondta, hogy ő nem párttag, 2000-ben lépett ki a Fideszből, de amikor két éve megkeresték, hogy induljon a Nemzeti Fórum–Fidesz–KDNP színeiben, elvállalta. Alapvetően jobboldali embernek tartja magát, de hozzátette, keverednek benne jobboldali és baloldali értékek. A 21 éve polgármester Babák Mihály ugyan valóban nagy százalékokkal nyert az elmúlt 20 évben, de Babák Zoltán hozzátette, hogy
2014-ben már „csak” 51 százalékot kapott, és azt csak valószínűsíteni tudja, hogy az azóta eltelt öt évben is ez a csökkenő tendencia folytatódott.

A portál megkeresésére Hodálik Pált alpolgármester (aki a helyi szervezetben 8:4 arányban támogatottabb a jelenlegi polgármesternél) elmondta, csak annyit tud megerősíteni, hogy Babák Zoltán függetlenként indul el a polgármesterségért, de a helyi szervezet belső szavazását nem szerette volna kommentálni. Azt mondta,
hamarosan hivatalosan is kiderül, ki lesz a Fidesz jelöltje Szarvason.

"Csak lila köd jut az újpestieknek" - Déri Tibor, az ellenzék IV. kerületi polgármesterjelöltje

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.08.05. 09:55

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ugyanaz az urambátyám rendszer jellemzi Újpestet is, mint az egész országot – mondta Déri Tibor, a hat ellenzéki párt által támogatott polgármester-jelölt.
Parkolóbővítés, élhető, szerethető, elismert város – egyebek mellett így jellemzi Újpestet Wintermantel Zsolt polgármester a Facebookon. Ha ez így van, miért akarja leváltani fideszes ellenfelét?
Például a lila köd miatt, amit az emberek arcába nyom. Az ilyenek miatt nem tudják, hogy a háttérben valójában mit művel. Nem tudják, hogy Újpest ötszázmillió forintért elad egy hatezer négyzetméteres telket, amelyet majd a haverok építenek be. Vagy, amikor az ötmilliárdra tervezett piac végül 7,5 milliárd lesz. A plusz két és fél milliárdos hitelt persze nem Újpest veszi fel, mert az rosszul mutatna, hanem a kerület egyik cége. Wintermantel ráadásul olyan „furcsa” beruházásokat támogat, hogy a Farkaserdőből eltüntetne két hektárt, mert íjászpályákat akarnak létrehozni. Ez mondjuk véletlenül nem ment át, többek között a szocialista Trippon Norbert felszólalása miatt. Ne legyen kétségünk: ha újra Wintermantel nyer, átnyomja ezt is. A polgármester azt is írta, hogy szembe mer szállni a kormánnyal, ha Újpest érdekeiről van szó.
Szó nincs erről. Arra gondol, hogy létezik egy kormányhatározat, amelynek az első pontja az, hogy a magyar kabinet munkásszállót akar létesíteni. A tervek szerint ez Újpesten épülne, a régi Árpád kórházban, 1,3 milliárd forintból. Wintermantel – miután mi minden lehetséges fórumon tiltakoztunk az építkezés ellen – arra büszke, hogy megüzenték neki: majd november 30-án, „egyeztetések” után döntenek a kérdésről.

Wintermantel mégis kilenc éve polgármester Újpesten, amely nem számít Fidesz-fellegvárnak.
A látványberuházásokkal elaltatja az embereket és elfedi a valóságot. Nem nevezném jó működésnek azt, hogy például az újpesti Kakukk étterem Wintermantel uralkodása alatt 52 millió forintos önkormányzati megrendeléseket kapott. Nem a Kakukkot akarom bántani, de mondjon már legalább még egy ilyen éttermet a polgármester az elmúlt kilenc évből. Nem fog tudni. Ugyanaz az urambátyám rendszer jellemzi Újpestet is, mint az egész országot. Megvannak azok, akiket a „főnök” előnyben részesít, létezik az „újpesti Mészáros Lőrinc is.” Átlátható rendszert akarok, átlátható vagyongazdálkodással. Hogyan? Leszámol a fideszesekkel?
Nem ez a XXI. századi gondolkodásmód, még akkor sem, ha a fideszesek ezt csinálták 2010-ben az ellenfeleikkel. Én nem fogok tisztogatni az önkormányzaton belül. Aki normálisan végzi a munkáját, folytathatja az új városházán is.

Mi lesz akkor az urambátyám rendszerrel?
Úgy lehet megszüntetni, ha átláthatóvá tesszük a pályáztatásokat. Most imádkozni kell még közérdekű adatigénylés után is, hogy kapjunk valamilyen információt. Ebben és más antikorrupciós ügyekben egyébként a terveim szerint Kerpel-Fronius Gábor párttársam fog segíteni.

Hogy van a családja? Az ön „elődje”, Szalma Botond ugyanis családi okokra hivatkozva mondott le a polgármester-jelöltségről. Most is támogat minket. Én nem félek, nincs miért. Nem találnak semmit a múltamban. Nagy multicégnél dolgoztam, bárkit megkérdezhetnek a volt kollégáim, főnökeim közül. A teljesítmény, a szakértelem számított. A politikával azért kezdtem foglalkozni, mert zavart, ami az országban és Újpesten folyik. Sok ellenzéki jelölttől eltérően ön büszkén vállalja, hogy hatpárti támogatással indul. Nincs kellemetlen figura a stábjában?
Mindenki, aki mellettem áll vállalható, tisztességes, korrekt ember. 2018 áprilisában kezdtünk tárgyalni, ez volt az első és legfontosabb feltétel. Teljesen más témákban tudok kampányolni egy szocialista, egy LMP-s, vagy épp egy DK-s politikussal.  Beszélt már arról, hogy Wintermantel ön szerint mit csinál rosszul. Mondana példákat arra, hogy ön mit tenne másként?
Megállítanám az esztelen beépítéseket. Ez nem pénz kérdés, legfeljebb nekik, hiszen mindent próbálnak pénzzé varázsolni. Egy 31 milliárd forintos költségvetésű önkormányzatnak van mozgástere. Ehhez képest borzasztóak a IV. kerületi utak, borzasztó a levegő, a városháza környékének kivételével pedig koszosak az utcák. Nem kell mást csinálni azonkívül, hogy átcsoportosítjuk a forrásokat. Hosszútávú projektekben is gondolkozom. Az erdősítés például nem egyik napról a másikra megy, pontos tervezés és kivitelezés kell hozzá. Azt is akarom, hogy Újpestnek legyen egy normális Duna partja. Egyedül ez nem megy, a XIII. kerülettel és a fővárossal, reményeim szerint Karácsony Gergellyel közösen kell megoldanunk.