Előfizetés

Elektromos "repülő autót" mutattak be Japánban (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:27

Fotó: YouTube
A japánok már a 2030-as években a városi közlekedésben is használnák a drónszerű járművet.
A japán NEC Corp. cég a Tokió közelében lévő, abikói üzemében tartott bemutatón a négy propellerrel felszerelt drónszerű jármű 3 méteres magasságba emelkedett, majd nagyjából egy percnyi lebegés után visszaereszkedett a talajra. 
A 3,9 méter hosszú, 1,3 méter magas és 3,7 méter széles "repülő autó" egy biztonsági okokból felállított gigantikus ketrecben hajtotta végre a tesztrepülést. A pilóta nélküli, 148 kilogrammos jármű a vállalat által kifejlesztett szoftvert használja a repülésirányításhoz és a helymeghatározáshoz.
A cég maga nem akar repülőautó-gyártással foglalkozni, de reményei szerint az általa kidolgozott technológiát fogják használni 2023-tól ezekben, az első körben teherszállításra használt járművekben. A vállalat azt tervezi, hogy annak a Cartivator nevű japán startupnak ajánlja fel a technológiát, amellyel tavaly írt alá megállapodást. A több mint 80 másik vállalat, köztük a Panasonic Corp. és a Toyota Motor Corp. támogatását élvező Cartivator 2023-tól akarja üzembe helyezni két férőhelyes repülő autóját, és 2026-ra már tömeggyártást tervez.
A japán kormány szívügyének tekinti a repülő autók fejlesztését és a helyi magánszektorral együttműködve igyekszik felvenni a versenyt az olyan globális riválisokkal, mint a Boeing Co., az Airbus S.A.S. és az amerikai Uber Technologies Inc. A repülő autók a turizmus, a szabadidős tevékenységek, a teherszállítás terén és a katasztrófa sújtotta területeken zajló mentési munkálatokban egyaránt hasznosíthatóak lennének, továbbá segíthetnének enyhíteni a közlekedési dugókat, ám a rájuk vonatkozó szabályozások még hiányoznak. A japán kormány ugyanakkor már a 2030-as években alkalmazná őket a városi közlekedésben.

Nem jó, ha csak vizet iszik a gyerek a hőségben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:17
Illusztráció
Fotó: BURGER/Phanie / AFP
Sem a cukros üdítő, sem kizárólag a víz nem jó megoldás a gyerekek folyadékpótlására, a szakorvos azt ajánlja, az ásványi anyagokat is pótoljuk.
A meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik. A folyamat nem működik jól, ha a gyermek nem iszik elég folyadékot, mert a szervezete nem termel elég verejtéket. Egy 30 kilós gyermeknek 1,5-2 liter folyadékot ajánlott meginnia. A szervezet párologtatását az is gátolhatja, ha a gyerek nem jól szellőző, műszálas ruhát visel. A csecsemő bágyadtsága vagy nyugtalansága utalhat arra, ha ezért túl melege van.
Nem tanácsos a gyerekeknek kizárólag vizet vagy ásványvizet adni, ezek ugyanis az izzadással elvesztett ásványi anyagokat nem pótolják – mondta Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, aki attól is óva inti a szülőket, hogy a kicsik a hőségben literszámra igyák a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket és a dobozos gyümölcsleveket, mert nem szolgálják az egészségüket. Napi egy pohár beleférhet, de ne ez legyen a fő folyadékforrás. A gyerekek könnyen rákaphatnak az édes ízre, és csak ezeket akarják majd fogyasztani. A fölösleges cukorbevitel hozzájárul a gyermekkori elhízáshoz, és a fiataloknál is kialakuló inzulinrezisztenciához, ami a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.
A szakorvos azt javasolta, tejet, tápszert, kis mézzel édesített házi limonádét, visszahűtött gyerekteát, alkalmanként smoothie-t vagy préselt gyümölcslevet, esetleg levest kapjon a gyerek, mert ezek tartalmazzák a szükséges elektrolitokat is. Ezek a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. A testben leggyakrabban előforduló elektrolitok: a kalcium, nátrium, kálium, foszfát, klorid és magnézium.
Nem érdemes arra várni, hogy a kisgyerek szól, ha szomjas, javasolt óránként megkínálni egy pohár folyadékkal, erőltetni viszont nem kell; igyon, amennyi jólesik – jegyezte meg Szabó András. Az egyetemi tanár tapasztalatai szerint az is előfordul, hogy a szülők tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy az étvágya is csökken, pedig az is fontos, hogy a gyerek ugyanazt a táplálékot megegye, mint más napokon.
A nagyobb gyermekek még a kiszáradás előtt képesek jelezni a szomjúságukat, de a még nem beszélő kisebbek, csak sírással, nyugtalansággal tudnak jelzést adni. Ha nem kapják meg a szükséges folyadékot, előbb bágyadtak, majd aluszékonyak lesznek. Ez veszélyes, mert a szülőt megnyugtathatja, hogy nem sír már a gyerek. Fontos figyelmeztető jele a kezdődő kiszáradásnak, ha a pelenka tartósan száraz, vagyis hosszabb ideje nem ürít vizeletet, és nehezen ébreszthető – sorolta a szakorvos.
Sokan hiszik, hogy a szervezetet csak a hideg folyadék hűti le, de nem ajánlott, hogy jéghideg üdítővel, teával vagy vízzel oltsa a gyerek szomját a melegben, ezek ugyanis a belső hőt csökkentik, a hőérzet viszont a testfelszín párologtatásával csökken. A folyadékfogyasztás úgy hűt, hogy a verejtékmirigy által kiválasztott víz elpárolog a bőrfelületről. Nyugodtan lehet tehát akár langyos vagy meleg teát is inni, a verejtékezésnek köszönhetően ugyanúgy hűt, mint a hideg folyadék – tette hozzá Szabó András.
A kánikulában órákig a szabadban lévő gyerek könnyen napszúrást kaphat. Ennek tünete lehet a rossz közérzet, aluszékonyság, fejfájás, de sok folyadékkal és hűtéssel egy nap alatt otthon is „meggyógyulhat”. Ha azonban ezekhez a panaszokhoz hányás is társul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – figyelmeztetett az egyetemi tanár.

Két lábon járó, hosszú nyakú dinoszauruszfajt azonosítottak

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:10
Illusztráció: Egy sauropodomorpha szobor a kanadai Quebec-ben
Fotó: Michel Gunther/Biosphoto / AFP
Egy több mint 40 éve Dél-Afrikában talált fosszília alapján új dinoszauruszfajt azonosítottak brit és dél-afrikai kutatók.
A maradványokra 1978-ban bukkantak és azóta a johannesburgi Witwatersrand Egyetem gyűjteményében őrizték. Akkor a kutatók úgy vélték, hogy a korai jura időszakban élt massospondylus maradványait találták meg, ám a csontok és a koponya újabb vizsgálatából kiderült, hogy egy teljesen új fajról van szó - adta hírül a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.
A PeerJ. című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a Ngwevu intloko - szürke koponya - nevű lelet a sauropodomorpha (gyíláb formák) alrendjébe tartozó új faj és egy teljesen új nemet takar. Az állat három méter hosszú, izmos testalkatú, két lábon járt és hosszú nyakú lehetett kicsiny fejjel, növényeket és kisebb állatokat fogyasztott. Valamikor 200 millió éve élt, a földtörténeti triász és jura időszak között, amikor jóval összetettebb ökoszisztémák uralták a bolygót. 
A massospondylus a dinoszauroszok egyik legelső neme, amely a jura időszak kezdetén élt. Dél-Afrikában rendszeresen találtak maradványait, a sauropodomorpha alrendbe tartoznak, és a sauropodák elődjeink tartják őket. 
A kutatók most elkezdik megvizsgálni az eddig a massospondylusnak vélt fosszíliákat, mondván annak az eddig feltételezettnél több faja is létezhet. A felfedezés segítheti a kutatókat abban hogy jobban megértsék a triász és a jura közötti átmenetet.