Előfizetés

Kína lépni fog, ha térségébe amerikai rakétákat telepítenek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 08:59
Képünk illusztráció
Fotó: Ilija Pitalev /
A saját érdekükben ne adjanak teret a rakétabázisoknak– ezt már a csendes-óceáni térség országainak „tanácsolta” a kínai kormány.
Kína ellenlépéseket fog tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok közepes hatótávolságú rakétákat telepít Ázsiában - jelentette ki Fu Cung, a kínai külügyminisztérium fegyverfelügyeleti osztályának vezetője kedden egy pekingi sajtótájékoztatón.
Fu arra ugyan nem tért ki, hogy pontosan milyen ellenlépéseket terveznek, de – mint az MTI idézi szavait – hangsúlyozta: ahogyan a múltban sem, Kína a jövőben sem fog részt venni nukleáris fegyverkezési versenybe. Ennek valódi haszna nem is lenne, hiszen Kínának az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint 290 nukleáris robbanófeje van, szemben Oroszország 1600, valamint az Egyesült Államok 1750 darabos arzenáljával. Egy atomháború során azonban ez néhány száz kínai atombomba is globális pusztulást eredményezhetne.  
A nyilatkozat előzménye, hogy Mark Esper új amerikai védelmi miniszter a hét végi ausztráliai látogatásán azt mondta, az Egyesült Államok hónapokon belül szárazföldi indítású, közepes hatótávolságú rakétákat szeretne telepíteni az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. 
Fu óvatosságra intette a térség többi országát is, amelyek közül Dél-Koreát, Ausztráliát és Japánt emelte ki, és azt tanácsolta,
ne engedjék az amerikai rakéták telepítését saját területükön, mert ez nem szolgálná nemzetbiztonsági érdekeiket.

Az amerikai bejelentés után egyébként Ausztrália és Dél-Korea is kijelentette, hogy nem járul hozzá a rakéták telepítéséhez. 
Kína a múlt héten helytelenítette, hogy az Egyesült Államok kilépett az Oroszországgal a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolására megkötött szerződésből (INF). Fu ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a lépés közvetlenül negatív hatást gyakorol a világ stratégiai stabilitására, valamint Európa és az ázsiai és csendes-óceáni térség biztonságára. Washington indoklását, miszerint azért lépett ki a szerződésből, mert Oroszország azt megsértette, Fu Cung kedden ürügynek nevezte, rámutatva: ha valóban úgy gondolták, hogy Oroszország "csal", akkor tárgyalniuk kellett volna Moszkvával az egyezmény felrúgása helyett. A tisztviselő emellett megerősítette Peking állásfoglalását arról, hogy Kína nem kíván tárgyalásokba kezdeni az Egyesült Államokkal és Oroszországgal az atomfegyverek korlátozásáról, mivel nagyságrendileg szerényebb nukleáris fegyverarzenállal rendelkezik náluk. Ezzel arra reagált, hogy  Donald Trump amerikai elnök múlt pénteken azt mondta: ha lesz új fegyverzetkorlátozási egyezmény az INF helyett, akkor annak Kínára is kell vonatkoznia.   Fu Cung szerint Washingtonnak nincs igaza abban, hogy Kína fenyegetést jelent számára, mivel a kínai hadsereg rakétáinak csaknem 80 százaléka közepes hatótávolságú,  ezek a rakéták nem érnék el az amerikai kontinenst; a csendes-óceáni térségbe tervezett, hasonló hatótávú amerikai rakéták viszont elérhetnék Pekinget.

Kamerákkal figyelik a zsinagógákat és az iskolákat

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.06. 08:06

A félelem fokozódik Budapesten is.
Az erősen konzervatív Daily Telegraph három részben számol be arról, miként válaszol a magyar zsidó közösség a földrészen tapasztalható gyűlöletre és jogsértésekre. A kiküldött tudósító abból a brüsszeli teremből kezdi beszámolóját, ahová mindenhonnan befutnak a telefonos alkalmazáson át érkező riasztások, ha valakit támadás ér az utcán, csak azért, mert zsidó. Ha beérkezik a hívás, az ügyeletes ránéz az előtte lévő kilenc képernyőre, amelyen piros pont jelzi, hol történt az eset. Másodpercek kérdése, és kamerán keresztül látható, illetve hallható a helyszín. Az egészet az Európai Zsidó Kongresszus működteti és szükség esetén riadóztatja a rendőrséget. Hogy miért van rá szükség, arra a válságközpont igazgatója úgy válaszol, hogy körülbelül 5 éve erősödik az antiszemitizmus a kontinensen. Nyugaton a radikális iszlám terrorfenyegetés, Keleten a nacionalista, szélsőjobbos érzelmek újra felbukkanása odavezetett, hogy mind több az ilyen incidens. Ideértve a munkahelyi terrort, de azt is, ha valahol horogkeresztet rajzolnak a falra. Moshe Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy visszaszorulóban van a politikai közép, amihez társul a durva populista retorika, és ez termékeny talajként szolgál a zsidóellenesség számára. Merthogy utóbbi jelenti a közös nevezőt a jobb- és baloldali szélsőségesek számára. A félelem fokozódik Budapesten is, ahol kamerákkal figyelik az iskolákat és a zsinagógákat. A budapesti biztonsági központban folyamatosan nyomon követik a továbbított képeket. A falon térkép mutatja, hol fordulnak meg sűrűn a zsidó közösség tagjai. Közülük már hozzávetőleg két ezren töltötték le a Polipra keresztelt applikációt, habár Magyarországon csak nagyon ritkán fordulnak elő tényleges támadások. A jelzések azonban vegyesek, mivel a populista-demagóg Orbán-kormány a választási kampányban bevetette a bolygó zsidó jelképét, ugyanakkor pénzt áldoz a zsidó temetőkre és kórházakra.

Orbán a házőrző ebének adta oda a hazai kutatást

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.08.06. 07:32

Maróth Miklós disznóbőrrel edukálná az engedetlen muszlimokat.
Orbán Viktor a saját „házőrző ebét” vezényelte ki a Tudományos Akadémia kutatóhálózatának ellenőrzésére, azt a Maróth Miklós iszlámellenes kijelentésekkel kelt feltűnést, írja a Der Standard.
A tudományos világot sokkolta a lépés, amely csak betetézte a CEU elűzését, valamint az MTA tudományos hálózatának leválasztását. Az új intézmény vezetőjének személyét illetően igazán nem voltak nagyok az elvárások, ám a jobboldali-populista miniszterelnöknek még ezeket is került alulmúlnia, hiszen a 76 éves orientalista igazán fajsúlyos eredményt nem tud felmutatni több évtizedes tudományos munkássága vége felé. Igencsak ritkán publikált és ezekben az anyagokban a recenzensek hajmeresztő hibákat találtak. A bevallottan katolikus kutató annál inkább igyekezett kiszolgálni a politikát. A rendszerváltás után konzervatív hátszéllel a Pázmány Egyetem felállításában vállalt szerepet. Egy ízben kifejtette, hogy a muzulmán bevándorlókat nem lehet beilleszteni Európába. Továbbá, hogy ezek az emberek nem a háború és az üldöztetés elől menekülnek, céljuk az, hogy népes családjaikkal egy nap iszlamizálják a földrészt. Márpedig ez a szélsőjobb és az iszlámgyűlölők által hirdetett „nagy népességcsere” mutációja. Azon kívül három éve az egyik kormány közeli tudományos intézet konferenciáján felvetette, hogy az engedetlen muszlimokat disznóbőrbe kellene csomagolni. A legenda szerint a brit gyarmatosítók a 19. században pontosan ezt tették az indiai felkelés muzulmán részvevőivel.