Tovább küzd igazáért a Honvéd

Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:25

Fotó: Balogh László / honvedfc.hu
A Budapest Honvéd kedden fellebbezést nyújtott be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői döntésével szemben. Az UEFA elutasította a klub óvását, amit a román Craiova elleni, múlt csütörtökön rendezett Európa-liga selejtezőn történt botrányos események miatt adott be a kispesti egylet.
„Az UEFA egy olyan jogi gépezet, amelynek a futballhoz egyre kevesebb köze van. Ebbe az óvásunkkal porszem került, amit próbálnak a lehető legegyszerűbb, legerőszakosabb módon letolni” – fogalmazott Mendelényi Dániel klubtulajdonos a keddi sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a tizenegyespárbaj előtt fél órán keresztül mérlegelték, lefújják-e a meccset, amit végül azért nem tettek meg, mert a biztonsági főnök azt állította, nem tudja garantálni a személyes biztonságukat abban a helyzetben. Mint mondta, korábbi, hasonló eseteket hoztak fel példaként, amire az UEFA azt a választ adta, azokat nem lehet általánosítani, és a játékvezetőt nem találták el.
„Ezek szerint, ha csak tíz centivel mellé dobnak, az még benne van a futballban, ha eltalálják, és kidobják a szemét, az már nem” – tette hozzá, majd utalt arra, hogy videófelvételek készültek arról, miszerint a játékvezetőt öngyújtóval eltalálták, illetve csavaranyákkal dobálták a kispesti játékosokat.
Mendelényi szerint a hazai rigmusok Magyarország gyalázásáról szóltak, az UEFA döntése pedig szembe megy azzal, amit a kirekesztésről mond. Kun Gábor ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy az UEFA nyolcoldalas indoklása rengeteg ellenmondást tartalmaz, és sok olyan tényezőt figyelmen kívül hagy, ami alapján megindították az óvást.
„Most újabb napok állnak a rendelkezésünkre, hogy még jobban ki tudjuk hangsúlyozni az érveinket. Ennek érdekében személyes meghallgatást is kérünk” - jelentette ki Kun, aki arról is szót ejtett, hogy az UEFA a Honvéd ellen eljárást indított szurkolói rigmusok miatt.
A Honvéd a fellebbezéssel azt szeretné elérni, hogy a Craiova a jelenlegi 60 ezer eurós bírságnál, illetve a három zárt kapus nemzetközi hazai mérkőzésnél súlyosabb büntetést kapjon.
Szerző

Fucsovics teniszező, nem forradalmár

Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:20

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hurráoptimista közleményben tudatta a tenisz szövetség, hogy Fucsovics Márton visszatér a válogatottba, ám ez csak a kirakat.
„Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező pályára lép az ukránok elleni budapesti találkozón szeptemberben. Ennek köszönhetően a magyar csapat a legerősebb összeállításban szerepelhet, a magyar szurkolók pedig hosszú idő után újra láthatják Marcit hazai pályán versenyezni” – jelent meg a Magyar Tenisz Szövetség hivatalos honlapján egy rövid közlemény arról az egyébként valóban fontos döntésről, amely hónapok óta a meghatározta a sportág mindennapjait. A kiegyezés részleteit nem osztotta meg a szervezet a szurkolókkal, csupán a főszereplő, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező néhány mondatával illusztrálta. Eszerint Fucsovics szeretne segíteni a csapatnak azért, hogy jövőre a világbajnokságon indulhasson. Ugyanakkor elismerte, az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésében. „A siker érdekében előre kell tekintenem és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok” – idézte a közlemény Fucsovicsot. 
Az elnök, az egy éve hevesen támadott Szűcs Lajos hasonlóan optimistán fogalmazott: „A visszatérése mindenképp előrelépést jelent, és reméljük, hogy a közte és a szövetség közötti fennmaradó további nyitott kérdéseket is sikerül megnyugtatóan rendeznünk. Úgy gondoljuk, hogy a magyar tenisz elsődleges érdeke, hogy a legjobb hazai játékos játsszon a nemzeti csapatban, és örülünk, hogy a visszatérésével új időszámítás indulhat e tekintetben is. A szövetség reméli, hogy a Davis-kupa-válogatott, illetve Marci olimpiai kvalifikációs tervei is sikerrel járnak majd” – kommentálta a döntést Szűcs Lajos elnök.
A nagy kiegyezésre rálátó forrásunk szerint azonban szó sincs kibékülésről vagy egymásra találásról: névtelenséget kérő informátorunk (aki azért ragaszkodott az inkognitóhoz, mert munkakapcsolat fűzi a jelenlegi vezetéshez) elmondta: csak kívülről tűnhet váratlannak vagy meglepetésszerűnek a baráti hangvételű közlemény. A megbeszélések, egyeztetések hónapok óta zajlottak, ám a felek nem jutottak közelebb a megoldáshoz. A korábban fennálló problémák, amelyek Fucsovics forradalmához vezettek, továbbra is aktuálisak. 
A szövetség gazdasági működése nem lett transzparens, a sportág életét alapvetően meghatározó döntések nem átlátható módon születnek, csak egy szűk kör határoz mindenről; nincs nyilvános tagszervezeti lista és nem állt le a Nemzeti Adóhivatal szövetség elleni vizsgálata sem.

A korábbi mobilpálya-építések és egyéb kiadásokat a Számvevőszék is ellenőrzi, tudniillik a több milliárdos állami támogatás törvényes felhasználásával kapcsolatban kérdések fogalmazódtak meg.
A megannyi bizarr ügy ellenére az elnök országgyűlési képviselői megbízatása mégis elég erős érv volt ahhoz, hogy a sportág ne tudjon egységesen felsorakozni a változást akarók mögé. Legalábbis a legutóbbi közgyűlésen megerősítették hivatalában a fideszes Szűcs elnököt. 
Ahogy informátorunk fogalmazott, ez szimplán egy érdekek mentén kötött megállapodás, amely egyelőre mindkét félnek jó. „Fucsovics mindig is szeretett Davis Kupa-meccseket játszani, szó sem volt arról, hogy azért mondta le a válogatottságot, mert nem akarta volna a magyar színeket képviselni. Kizárólag azért döntött akkor úgy, mert nem kívánt ezzel a vezetőséggel tovább együttműködni.” Kérdés persze, hogy ha nem változott érdemben semmi, akkor mi végre a megállapodás?
A kompromisszumra azért volt szükség, mert Fucsovics szeretne az olimpián játszani, erre pedig a szövetség nevezheti be. A közlemény sem azt állítja, hogy minden rendben lenne, csupán azt: Fucsovics a következő feladatokra koncentrál, az elnök pedig csupán reményét fejezte ki, hogy a „további nyitott kérdéseket” sikerül megnyugtatóan rendezniük. Kizárólag szakmai döntés született, mondta forrásunk, aki leszögezte: Fucsovics azt tette, amit profi sportolóként tennie kellett. 
Kérdésre, hogy akkor elbukott-e Fucsovics forradalma, informátorunk megjegyezte: átmeneti tűzszünet következik, pláne hogy a szövetségi adminisztráció érezhetően megnyugodott attól, hogy a 2020-as tisztújításig mindenképpen hivatalban maradhat. Kirakat megállapodás született, hiszen semelyik fél nem mondta ki, hogy mostantól vált vállnak vetve hasítanak, csak jól fésült diplomataként elmaszatolták a nézetkülönbségeket. 
Hogy mennyire mindenek felett álló prioritás volt a szövetségnek Fucsovics visszacsábítása, azt jelzi: a másik magyar éljátékost, Babos Tímeát vagy menedzsmentjét eddig meg sem keresték, pedig ő is lemondta a válogatottságot. A párosban kétszeres világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező szintén nyíltan deklarálta, hogy változást szeretne. Visszatérése a jelek szerint nem annyira sürgős a szövetségnek. A fontossági sorrendben Babos csak ezüstérmes lett, mivel a női FED-kupa csak 2020-ban lesz, éppenséggel Budapesten. Alighanem úgy gondolták, addig bőven lesz idő a női éljátékost is leszalámizni.
Szerző

Fucsovics visszatér a magyar csapatba

Publikálás dátuma
2019.08.05. 19:25

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP or licensors
Fucsovics Márton visszatér a tenisz Davis Kupában szereplő magyar válogatottba.
A magyar szövetség (MTSZ) hétfői közleménye szerint a legmagasabban jegyzett magyar teniszező (55. a világranglistán) döntésével Köves Gábor szövetségi kapitány csapata a legerősebb összeállításban léphet pályára az ukránok elleni, budapesti találkozón szeptemberben. "Szeretnék segíteni a csapatnak, hogy jövőre legyen esélyünk kijutni a 18 csapatos világbajnokságra és az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésemben. A siker érdekében előre kell tekintenem, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok" - idézte a kommüniké Fucsovics Mártont. "Nagyon örülünk Marci döntésének. A visszatérése mindenképp előrelépést jelent, és reméljük, hogy a közte és a szövetség közötti fennmaradó további nyitott kérdéseket is sikerül megnyugtatóan rendeznünk" - fogalmazott Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke. Hozzátette, úgy gondolják: a magyar tenisz elsődleges érdeke, hogy a legjobb hazai játékos játsszon a nemzeti csapatban. - "Örülünk, hogy a visszatérésével új időszámítás indulhat e tekintetben is. A szövetség reméli, hogy a Davis Kupa-válogatott, illetve Marci olimpiai kvalifikációs tervei is sikerrel járnak majd" - emelte ki. Fucsovics és Babos Tímea tavaly szeptemberben közölték: nem kívánnak együttműködni az MTSZ-szel, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és jelenlegi szakmai koncepcióján. Januárban a két játékos aztán közösen jelentette be, hogy álláspontjuk nem változott, ezért továbbra sem kívánnak pályára lépni nemzeti színekben.
Szerző