Szép magyar sikerek a nyelvészeti diákolimpián

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:16
A magyar csapat
A korábbi versenyekhez képest idén érték el a legtöbb egyéni sikert a magyar diákok a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián. A versenyt idén Yonginban, Dél-Koreában rendezték.  Bronzérmet nyert Kövér Blanka, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja és Blaskovics Ákos, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója. Honorable Mention (Dicséret): Dobák Dániel (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), Árvay-Vass Iván (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium). Best Solution Award (Legjobb megoldás különdíj): Kövér Blanka. A magyar csapat tagja volt még Egyházi Hanna (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium) és  Urszuly Csenge Bori (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium).
Szerző
Témák
Diákolimpia

Itt a figyelmeztetés: hőség, de zivatar és felhőszakadás is várható szerdán

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:12
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
35 fok is lehet a legmelegebb órákban.
A zivatar, a felhőszakadás és a hőség veszélye miatt is figyelmeztetést adott ki több megyére és a fővárosra szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Emellett a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek. Szerdára virradó éjszaka a középső, északkeleti területeken további zivatarok alakulhatnak ki, egy-egy helyen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás, illetve szélerősödés, jégeső kíséretében. Szerdán elsősorban az ország északi részén alakulhatnak ki zivatarok. A délutáni óráktól egy-egy heves zivatar is előfordulhat, 90 kilométer/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel. Egy-egy heves zivatarnak az északi határ közelében - egy hidegfronthoz kapcsolódóan - a késő esti órákban is van esélye - tették hozzá. Kiemelték továbbá, hogy tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet szerdán az északkeleti megyék kivételével 25-27 fok közé emelkedik. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 29-35 fok között alakul. A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.
Szerző

Szombathelyen úgy csinálja ki magát a Fidesz, ahogy régen az ellenzék csinálta

Publikálás dátuma
2019.08.06. 16:10
Koczka Tibor
Fotó: Koczka Tibor Facebook oldala
Legalább két fideszes polgármesterjelölt indul ősszel, igaz egyikük függetlenként.
Mielőtt az ellenzéknek végleg leesett, hogy 2-3-4 jelölttel csak a fideszest segítik győzelemre bármilyen választáson, az őszi önkormányzati voksolásra igyekeznek a lehető legtöbb helyen egyetlen ellenjelöltet állítani a kormánypártival szemben. Szombathelyen, ami stabil fideszes város - volt mostanáig -, a Fidesznek sikerült a bravúr: több jelölt indul az egyetlen ellenzéki ellen. Koczka Tibor, Szombathely jelenlegi fideszes alpolgármestere ugyanis bejelentette, hogy független polgármesterjelöltként elindul az októberi önkormányzati választáson - tudósít a bejelentésről a Nyugat.hu. Koczka kijelentette, hogy pártok és helytartóik helyett a szombathelyieket akarja szolgálni. Mivel az alpolgármester viszonylag népszerű a városban, jó eséllyel megosztja majd a kormánypárti szavazókat. A jelenlegi állás szerint Szombathelynek három polgármesterjelöltje van. A Fidesz Balázsy Pétert, az Éljen Szombathely nevű ellenzéki választási szövetség Nemény Andrást indítja, Koczka Tibor pedig függetlenként indul. A jelenlegi polgármestert, Puskás Tivadart nem indítja a Fidesz.    Ez egyébként - az alpolgármester külön indulásával együtt - a helyi fideszes belharcok eredménye. A Fidesz februárban elvesztette többségét a közgyűlésben, miután a másik alpolgármesterrel, Molnár Miklóssal végletesen megromlott a viszony a rabszolgatörvény miatt. (Az ő szavazatával tudta napirendre venni és elfogadni az ellenzék azt a rendeletet, hogy Szombathelyen nem alkalmazzák a túlóratörvényt.) Azóta részben az ellenzék akarata érvényesül a közgyűlésben, bár Puskás Tivadar minden polgármesteri jogosultságát felhasználva igyekszik ezt megakadályozni. 
Szerző