gyógyszerek;

2019-08-06 19:58:44

Megbukott a gyógyszerek egyedi biztonsági azonosítása

A szerializáció, vagyis a gyógyszerek egyedi azonosítójának február óta kötelező nyomon követése a gyakorlatban nem ér semmit - mondta Orbán Gábor. A Richter Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszergyár keddi, féléves tájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Unió által megkövetelt átállás náluk átlagosan 10 százalékos termelékenység-kiesést okozott, ami idén egész évben megmarad. Az ebből adódó  árbevétel kiesésük mintegy 8 millió euróra tehető a FÁK-államok és a kelet-közép-európai térség országaiban.

A kisebb cégek azonban nem hajtották végre azt, hogy az egyes gyógyszergyártók termékei a teljes ellátási láncban - a gyártástól a patikákban történő eladásig - végig nyomon követhető legyen. Így a nem szerializált gyógyszerek is forgalomban kerülnek, s ezzel a biztonság sérül. Egyes gyárak elbizonytalanodtak, és leálltak a termeléssel, mások a generikus gyógyszerek termelését fogták vissza.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke ehhez hozzátette: a kisebb gyártók több mint fele be sem jelentkezett a rendszerbe, ami egyébként is erősen foghíjas, mert a patikusok egyszerűen nem használják az azonosításra szolgáló informatikai rendszereket. Magyarország a 30 százalékos teljesítéssel még jól áll, a franciák ugyanis 10 százaléknál tartanak - tette hozzá.

Magyarország legnagyobb gyógyszergyárának, Richternek négy területen is sikerült előrelépnie a  2019 első felében – közölte Orbán Gábor. Az egyik a bipoláris depresszió elleni készítménye, amely törzskönyvi engedélyét május végén adta meg az amerikai hatóság. Ez azért nagy jelentőségű a magyar gyógyszergyártó számára, mert az Egyesült Államok nagy számú betege miatt évente akár 500 millió dolláros árbevételre is számítani lehet. Az új licencmegállapodások révén már Ausztráliában, Új-Zélandon, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint Norvégiában és Lettországban is forgalomba hozható ez a gyógyszer. Nyugat-Európában már csak Franciaországba, Spanyolországba és Nagy-Britanniába nem szállítanak. A spanyolokkal talán sikerül megállapodni, a franciákkal sokkal nehezebb, az angolok egészen más világ - mondta a vezérigazgató.

A nőgyógyászati területen a reményteljesnek tűnt jóindulatú méhdaganat gyógyszerről kiderült, hogy szedésének súlyos mellékhatásai is lehetnek. Az erre a figyelmet felhívó hatósági vizsgálatok óta az Esmya forgalmának tartós visszaesése tapasztalható. Viszont ebben a hónapban forgalomba kerül egy csontritkulás elleni szer, amelyet Debrecenben gyártanak majd.

A kedden közölt gyorsjelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. az első fél évben 241,5 milliárd forint árbevételt ért el, 7,6 százalékkal többet a tavalyi azonos időszakinál.