Egyre jobban szeretjük az EU-t

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:47

Fotó: Shutterstock
A magyarok fele a migrációt tartja az Európai Unió legnagyobb bajának, a hazai kérdések közül pedig az egészségügy és a szociális ellátások színvonala miatt aggódnak a legtöbben. Ez derül ki az Eurobarométer legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelyet a héten hoztak nyilvánosságra. A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy az uniós országokban élők az utóbbi öt évben soha nem gondolkodtak ennyire pozitívan a közösség eredményeiről és jövőjéről, a bizalom továbbra is meghaladja a tagországok kormányai és parlamentjei iránt érzett bizalom szintjét. Ez a bizalmi szint a felmérés szerint jelenleg Litvániában a legmagasabb, 72 százalékos, majd Dánia és 60 százalékkal Észtország következik, Magyarországon ez az arány 55 százalék, ami hét százalékkal magasabb a fél évvel korábbinál. A bizalom szintje a kilépésre készülő Egyesült Királyságban a legalacsonyabb, ott mindössze 29 százalék.

Szép magyar sikerek a nyelvészeti diákolimpián

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:16
A magyar csapat
A korábbi versenyekhez képest idén érték el a legtöbb egyéni sikert a magyar diákok a Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián. A versenyt idén Yonginban, Dél-Koreában rendezték.  Bronzérmet nyert Kövér Blanka, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja és Blaskovics Ákos, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium tanulója. Honorable Mention (Dicséret): Dobák Dániel (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium), Árvay-Vass Iván (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium). Best Solution Award (Legjobb megoldás különdíj): Kövér Blanka. A magyar csapat tagja volt még Egyházi Hanna (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium) és  Urszuly Csenge Bori (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium).
Szerző
Témák
Diákolimpia

Itt a figyelmeztetés: hőség, de zivatar és felhőszakadás is várható szerdán

Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:12
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
35 fok is lehet a legmelegebb órákban.
A zivatar, a felhőszakadás és a hőség veszélye miatt is figyelmeztetést adott ki több megyére és a fővárosra szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat. Veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Emellett a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében a felhőszakadás miatt is figyelmeztetnek. Szerdára virradó éjszaka a középső, északkeleti területeken további zivatarok alakulhatnak ki, egy-egy helyen lokálisan jelentős mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás, illetve szélerősödés, jégeső kíséretében. Szerdán elsősorban az ország északi részén alakulhatnak ki zivatarok. A délutáni óráktól egy-egy heves zivatar is előfordulhat, 90 kilométer/óra feletti szélrohammal, nagy méretű jéggel. Egy-egy heves zivatarnak az északi határ közelében - egy hidegfronthoz kapcsolódóan - a késő esti órákban is van esélye - tették hozzá. Kiemelték továbbá, hogy tovább erősödik a nappali felmelegedés, a napi középhőmérséklet szerdán az északkeleti megyék kivételével 25-27 fok közé emelkedik. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb hőmérséklet 29-35 fok között alakul. A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.
Szerző