Előfizetés

Értékes FTC-döntetlen Zágrábban

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.08.06. 22:01

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Ferencváros 1-1-et ért el a Dinamo Zagreb otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőkörének első mérkőzésén.
A csoportkörbe jutás és az ezzel járó garantált eurómilliók a tétje a Dinamo Zagreb és az FTC összecsapásának a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. A párharc továbbjutója ugyanis már mindenképpen főtáblás az Európa-ligában, akkor is, ha a BL következő körében esetleg elbukik. 
Ennek a párharcnak nem a ferencvárosiak számítottak az esélyesnek, de a zöld-fehérek ebben az idényben már sikeresen borították fel a papírformát a bolgár Ludogorec ellen. Ebben a szezonban korábban mindig otthon kezdett az FTC, ezúttal azonban Zágráb volt a kupacsata első helyszíne. Az ellenfél április óta nem veszített tétmérkőzést, így tele önbizalommal várta a találkozót (április 27-én, Eszéken kapott ki 1-0-ra bajnokin legutóbb a zágrábi együttes). A múlt is a horvátok mellett szólt, eddig hat oda-visszavágós csatát vívtak magyar csapatokkal az európai porondon, és minden alkalommal továbbjutottak. 
Ezúttal is nagy lendülettel kezdtek a hazaiak, a harmadik percben Dani Olmo 20 méterről leadott, középre tartó lövése után ütötte ki a labdát Dibusz Dénes. Olmo tagja volt a nyáron Európa-bajnokságot nyerő spanyol U21-es válogatottnak és őt választották a torna legjobb játékosának. A hetedik percben megtörtént a baj: kényszerítő után Olmo tört be a tizenhatoson belülre, egy csellel becsapta Sigér Dávidot, majd a bal sarokba lőtte a labdát (1-0). A gól után is maradt a zágrábi fölény, a ferencvárosiak csak másodpercekig birtokolták a labdát, így folyamatos védekezésre kényszerültek. 
A játékrész közepén csökkent a nyomást, a 21. percben kapura lövésig is eljutott a magyar bajnok, Sigér 30 méterről lőtt, ám Dominik Livakovic könnyedén megfogta a labdát. Fölénybe került a magyar együttes, a zágrábi védelem jobb oldalán többször sikerült Nguen Tokmacnak  a zágrábi védelem mögé kerülni, de a beadásai nem voltak pontosak. 
A játékrész utolsó négy percében beszorult a Ferencváros, négy szögletet is elvégeztek a zágrábiak, az elsőt Dibusz Dénes ajándékozta nekik: a kapus senkitől sem zavartatva az alapvonalon túlra ejtett egy felpattanó labdát.  
A második felvonást aktívabban kezdték a ferencvárosiak, de csak szögletig jutottak, aminek hárítása nem okozott gondot a zágrábi védőknek. Az 55. percig a magyar együttes irányított, a hazaiak védekeztek, de komoly helyzetet nem tudott kialakítani Szerhij Rebrov vezetőedző csapata. 
A 60. percben egyenlítettek a vendégek: Olekszandr Valerijovics Zubkov visszagurítása után Tocmak kapásból lőtt, a Livakovicról kipattanó labdát Sigér kapura fejelte, Dino Peric nagyot nyújtózott, azonban a gólvonal mögül emelte ki a labdát (1-1). Fokozták a tempót a hazaiak, beszorult a Ferencváros, Heister a tizenhatoson belül adta oda a labdát Hajrovicnak, ő azonban kapásból, 10 méterről a felső kapufát találta el.  
A 70. percben Zubkov két kitűnő csel után tizenhat méterről lőtt, de Livakovic védett. A folytatásban szinte csak a ferencvárosi térfélen folyt a játék, a horvátok hatalmas energiákat mozgósítottak a győztes találatért, a látogatók pedig hősiesen védekeztek. 
Az utolsó pár percben sikerült enyhíteni a hazai szorításon, a ferencvárosiak sokat ígérő 1-1-es döntetlent értek el Zágrábban. A visszavágót jövő kedden rendezik telt ház előtt (az összes belépő elfogyott) a Groupama Arénában, ahol a ferencvárosiaknak egy gól nélküli döntetlen is elég a továbbjutáshoz.

Még a kormánynak is sok volt a 13-szoros drágulás, kihúzták Veszprémet az Eb-helyszínek közül

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:31

Fotó: Baumann Béla / veszpremarena.hu
A tervezett négy helyett három magyarországi helyszínen rendezik meg a Szlovákiával közös, 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A döntés hátterében az áll, hogy az 5170 férőhelyes Veszprém Aréna 8000-esre tervezett bővítése gazdaságosan nem megvalósítható.
„A beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján a Veszprém Aréna bővítése jelenleg gazdaságosan nem megvalósítható, a tíz évesnél alig régebbi csarnok bővítése többe kerülne, mint egy teljesen új megépítése” – olvasható a Miniszterelnökség közleményében. 
Orbán Viktor 2016-os veszprémi látogatása idején már felmerült, hogy a kézilabdacsapatnak otthont adó Veszprém Arénát 5 ezresről 8 ezresre bővítik. Akkor 3 milliárdos összeg hangzott el. Tavaly novemberben viszont Porga Gyula, a város fideszes polgármestere már 39 milliárdos összeget terjesztett a közgyűlés elé. 
Mindez azt jelenti, hogy magyar részről az új szegedi aréna, az új budapesti multifunkcionális csarnok és a debreceni Főnix-csarnok ad otthont az Eb mérkőzéseinek, míg szlovák részről Pozsony és Kassa a két helyszín.
A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a döntés nem érinti a Veszprém-környéki további beruházásokat, azaz a Veszprém Aréna jobb megközelítését szolgáló 8-as és 82-es főutak összekötését, a Modern Városok Programon belüli fejlesztések részeként már zajló új uszoda kivitelezését, a Petőfi Színház felújítását. 
Valamennyi további fejlesztés, így az Aranyosvölgyi-híd előkészítése is a tervek szerint halad.

Nem lesz olcsó mulatság

A 20022 néző befogadására alkalmas budapesti multifunkcionális csarnok építésére a legolcsóbb, 116 milliárd forintos ajánlatot a Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő Fejér B.Á.L. Zrt. adta. A szegedi, 8 ezres aréna tervezéséhez és a munkálatok elkezdéséhez a kormány 5 milliárd forintot biztosított, illetve van egy kormányhatározat, melyben további 16,2 milliárd áll rendelkezésre a szegedi aréna építési munkálatainak elkezdéséhez. A új létesítmény a régi SZEOL-pálya helyére épül, ám ott még a bontás sem kezdődött meg.

Tovább küzd igazáért a Honvéd

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:25

Fotó: Balogh László / honvedfc.hu
A Budapest Honvéd kedden fellebbezést nyújtott be az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hétfői döntésével szemben. Az UEFA elutasította a klub óvását, amit a román Craiova elleni, múlt csütörtökön rendezett Európa-liga selejtezőn történt botrányos események miatt adott be a kispesti egylet.
„Az UEFA egy olyan jogi gépezet, amelynek a futballhoz egyre kevesebb köze van. Ebbe az óvásunkkal porszem került, amit próbálnak a lehető legegyszerűbb, legerőszakosabb módon letolni” – fogalmazott Mendelényi Dániel klubtulajdonos a keddi sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a tizenegyespárbaj előtt fél órán keresztül mérlegelték, lefújják-e a meccset, amit végül azért nem tettek meg, mert a biztonsági főnök azt állította, nem tudja garantálni a személyes biztonságukat abban a helyzetben. Mint mondta, korábbi, hasonló eseteket hoztak fel példaként, amire az UEFA azt a választ adta, azokat nem lehet általánosítani, és a játékvezetőt nem találták el.
„Ezek szerint, ha csak tíz centivel mellé dobnak, az még benne van a futballban, ha eltalálják, és kidobják a szemét, az már nem” – tette hozzá, majd utalt arra, hogy videófelvételek készültek arról, miszerint a játékvezetőt öngyújtóval eltalálták, illetve csavaranyákkal dobálták a kispesti játékosokat.
Mendelényi szerint a hazai rigmusok Magyarország gyalázásáról szóltak, az UEFA döntése pedig szembe megy azzal, amit a kirekesztésről mond. Kun Gábor ügyvezető igazgató arról beszélt, hogy az UEFA nyolcoldalas indoklása rengeteg ellenmondást tartalmaz, és sok olyan tényezőt figyelmen kívül hagy, ami alapján megindították az óvást.
„Most újabb napok állnak a rendelkezésünkre, hogy még jobban ki tudjuk hangsúlyozni az érveinket. Ennek érdekében személyes meghallgatást is kérünk” - jelentette ki Kun, aki arról is szót ejtett, hogy az UEFA a Honvéd ellen eljárást indított szurkolói rigmusok miatt.
A Honvéd a fellebbezéssel azt szeretné elérni, hogy a Craiova a jelenlegi 60 ezer eurós bírságnál, illetve a három zárt kapus nemzetközi hazai mérkőzésnél súlyosabb büntetést kapjon.