kézilabda;

2019-08-06 18:31:31

Még a kormánynak is sok volt a 13-szoros drágulás, kihúzták Veszprémet az Eb-helyszínek közül

A tervezett négy helyett három magyarországi helyszínen rendezik meg a Szlovákiával közös, 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A döntés hátterében az áll, hogy az 5170 férőhelyes Veszprém Aréna 8000-esre tervezett bővítése gazdaságosan nem megvalósítható.

„A beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján a Veszprém Aréna bővítése jelenleg gazdaságosan nem megvalósítható, a tíz évesnél alig régebbi csarnok bővítése többe kerülne, mint egy teljesen új megépítése” – olvasható a Miniszterelnökség közleményében. 

Orbán Viktor 2016-os veszprémi látogatása idején már felmerült, hogy a kézilabdacsapatnak otthont adó Veszprém Arénát 5 ezresről 8 ezresre bővítik. Akkor 3 milliárdos összeg hangzott el. Tavaly novemberben viszont Porga Gyula, a város fideszes polgármestere már 39 milliárdos összeget terjesztett a közgyűlés elé. 

Mindez azt jelenti, hogy magyar részről az új szegedi aréna, az új budapesti multifunkcionális csarnok és a debreceni Főnix-csarnok ad otthont az Eb mérkőzéseinek, míg szlovák részről Pozsony és Kassa a két helyszín.

A Miniszterelnökség azt is közölte, hogy a döntés nem érinti a Veszprém-környéki további beruházásokat, azaz a Veszprém Aréna jobb megközelítését szolgáló 8-as és 82-es főutak összekötését, a Modern Városok Programon belüli fejlesztések részeként már zajló új uszoda kivitelezését, a Petőfi Színház felújítását. 

Valamennyi további fejlesztés, így az Aranyosvölgyi-híd előkészítése is a tervek szerint halad.