Előfizetés

Titokzatos jótevő osztogat pénzt szociális intézményeknek Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.06. 20:25

Fotó: Thinkstock
Szó szerint osztogat, készpénzt, zacskóban.
Egy ismeretlen jótevő 100 ezer euró (32,5 millió forint) készpénzt adományozott egy hospice-nak az észak-németországi Braunschweigben. A végstádiumú betegeket gondozó intézmény a helyi lap, a Braunschweiger Zeitung közvetítésével kapott hétfőn egy zacskót, benne 200 darab 500 eurós bankjeggyel. Az újságnál azt mondták, hogy maguk sem ismerik az adományozót, és amúgy sem veszélyeztetnék a jótékonykodást esetleges indiszkrécióval, de az adakozó biztosította őket, hogy a pénz "adózott jövedelemből" származik. Petra Gottsand, a szeretetház vezetője közölte, hogy még soha nem kaptak ekkora adományt, és annak felhasználási módjáról később döntenek. Elmondta, hogy a zacskó hátoldalán a Wundertüte (csodazacskó) felirat szerepelt. Az anonim adakozó az év eleje óta már összesen legalább 200 ezer eurót osztott szét hasonló módon, hol 20, hol 50 ezer eurót. A titokzatos jótevő már többször is jelentkezett a regionális lapnál adomány eljuttatása céljából. Az újságnál úgy számolják, hogy az általa lefedett területen hat vagy hét felajánlás származhatott a névtelenséghez ragaszkodó adományozótól. Német szakértők szerint a teljesen anonim pénzadomány kivételesnek számít, mert az adományozók egyrészt általában igazolást várnak el az átadott pénzről, másfelől a visszaélések megelőzése céljából is fontos az átláthatóság. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a mostani névtelen jótevőnek köze van-e az évekkel ezelőtti úgynevezett braunschweigi csodához, amikor karitatív intézményeket leptek meg pénzzel teli borítékokkal. 2011 novembere és 2013 márciusa között 250 ezer euró összértékben kaptak borítékba helyezett készpénzt óvodák, ingyenkonyhák, egyházközségek, szociális projektek, sőt rászoruló magánszemélyek is. Az akkori jótékonykodáshoz is köze volt a Braunschweiger Zeitungnak annyiban, hogy az adományozó abból kivágott és a pénzhez mellékelt újságcikkekkel utalt arra, mire szánja a segélyt. A legutóbbi adományhoz az ismeretlen jótevő egy levelet mellékelt, amelyben azt írta, hogy "a súlyos beteg emberek haldoklásának megkönnyítése az emberség jele, és tiszteletet és elismerést érdemel".

Antiszemita fenyegetések miatt határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.06. 19:52
-
Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP
Az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak.
Határozatlan időre bezárták a vilniusi zsinagógát és a hozzátartozó irodát antiszemita fenyegetések miatt - jelentette be kedden a litvániai zsidó közösség honlapján. "A felszított feszültségek közepette sem a közösség, sem a zsinagóga nem képes biztosítani a betérő emberek biztonságát, köztük olyanokét is, akiket a nácik üldöztek a holokauszt idején" - olvasható a közleményben. A litvániai zsidó közösség szerint az utóbbi időben fenyegető leveleket és telefonhívásokat kaptak. "A (politikai) pártok és képviselőik antiszemita nyilatkozatainak megtűrése és a büntetlenségük arra ösztökél minket, hogy elgondolkodjunk a saját biztonságunkról" - áll továbbá a közleményben. A zsidó közösség emellett hangsúlyozta: a hatóságok egyértelmű állásfoglalását szeretné hallani a zsidók megsemmisítésében szerepet játszó személyek dicsőítésével összefüggésben. Hozzátette azt is, hogy máig nem kaptak semmiféle választ az ügyben. Az ügy a Litvánia szovjet megszállása ellen folytatott harc két egykori vezéralakjának emlékével kapcsolatos. A zsidóellenes indulatokat ugyanis az váltotta ki, hogy levették Kazys Skirpa emléktábláját, és átnevezték a korábbi Jonas Noreika utcát. Mindketten antiszemita tevékenységükről ismertek. Híveik viszont azt vallják, hogy a két történelmi figura szovjetellenes szerepe hangsúlyosabb állítólagos antiszemita meggyőződésüknél. Szerdára egyébként a litván nacionalista erők felvonulást szerveznek "Litvánia szabadságharcosai" emlékének támogatására. Litvánia zsidó közössége a második világháború kitörése előtt több mint kétszázezer főt számlált, a náci üldözés nyomán azonban elvesztette tagjai 90 százalékát.

Egyre népszerűbbek a golyóálló iskolatáskák

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.06. 18:39

Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Az iskolaszezon közeledtével ismét népszerűek az amerikai boltokban a golyóálló funkcióval ellátott, páncélszerű iskolatáskák - írja a 444. A kereslet a 2018 februárjában történt parklandi mészárlás után lendült fel. (A floridai Marjory Stoneman Douglas középiskola egykori diákja, Nikolas Cruz ölt meg 17 embert egy gépfegyverrel.) A jellemzően 100-200 dollár (30-60 ezer forint) közti árfekvésű táskák több helyen már ki is fogytak a készletből. Egy Miami magániskolában már a parklandi lövöldözés előtt árultak olyan golyóálló paneleket, amiket a diákok a táskájuk belső hátlapjához tudnak erősíteni. Egy személyi védelemre specializált, kommandós felszereléseket gyártó izraeli cég már olyan táskákat is forgalmaz, amelyek krízishelyzetben kibonthatóak, a táskánál nagyobb felületen is képesek felfogni golyókat, és állítólag AK-47-es és M-16-os gépfegyverek lövedékei ellen is védelmet nyújthatnak. Egy ilyen táska 5 kilogrammot nyom, úgyhogy csak egy izmos diákok háta bírja el. A Times-írásban megszólalnak elkeseredett jogvédők és aktivisták is, akik szerint nonszensz, hogy magáncégek már abból termelnek nyereséget, hogy országszerte szülők tízmilliói küldik rettegve iskolában gyermekeiket. Ahelyett, hogy a kormány és a kongresszus végre közösen, és szövetségi szinten szigorítanák a fegyvertartás szabályozását.