szoftvercég;Microsoft-botrány;

2019-08-07 09:48:03

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormány fellép az ügyeskedő szoftvervállalatok ellen

A kormánylap így interpretálta a Microsoft-botrányt.

„Árcsökkenés jöhet a szoftverpiacon”– címmel írt cikke a Magyar Nemzet, amelyben kifejtik, hogy értesüléseik szerint a kormány úgy „cselezné ki” az ügyeskedő szoftvervállalatokat, hogy már szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanának be, mely lehetővé tenné, hogy az állam a disztribútori hálózat kihagyásával szerezze be a közigazgatásban használatos szoftvereket.

A cikkben említett gyakorlat arra az esetre utal, amely során az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A kormánylap írásából éppen csak az az aprócska részlet marad ki, hogy 

Ehelyett inkább a következőket írják: „2013 és 2015 között olyan informatikai cégek nyertek el jelentős állami tendereket, amelyek a Microsofttal a háttérben megegyezve jelentős diszkonttal vásárolhattak az amerikai szoftveróriástól, azonban a kedvezményekből az állami megrendelőkhöz jellemzően egy forint sem jutott el”.

A kormány továbbra is tagadja, hogy bármilyen korrupció történt volna, a magyar hatóságok pedig állítják ők még csak nem is értesültek az esetről – ami azért is különös, hiszen egyik érintett maga a magyar rendőrség. 

A Magyar Nemzet azt írja, a javaslat szerint

ami a kap által megkérdezett iparági szakértők szerint jelentős árcsökkenést eredményezhetne a kiskereskedelmi forgalomban elérhető termékek piacán is.