Változtatott a botrányt kavart kampányon a Coca-Cola, de eredetileg is így tervezték

Publikálás dátuma
2019.08.07. 12:06

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Nem a tiltakozások miatt váltottak plakátokat.
Ma kezdődik a Sziget Fesztivál, ezért elérkezett az idő a találkozásra a #loveislove kampány főszereplőjével: a kizárólag a fesztiválon kapható, különleges és limitált szériás termékünkkel. Mától a Szigeten és a hirdetési felületeinken is a szivárvány címkével ellátott 0,5 literes palackos Coca-Cola és Coca-Cola zero áll a középpontban – tájékoztatta lapunkat a cég. A szivárvány tehát maradt, de meleg és leszbikus párok már nem láthatók a plakátokon. A változtatásnak azonban nincs köze a tiltakozásokhoz. A cég kérdésünkre közölte: „Eredetileg is így terveztük a kampányt. A kampány első hetében a párok szerepeltek a plakátokon, a második héttől, a Sziget kezdetétől pedig a kizárólag a fesztiválon kapható, különleges és limitált szériás termékünk, a szivárványos címkével ellátott 0,5 literes palackos Coca-Cola és Coca-Cola zero.”
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) is tiltakozik, de nem a kólás plakátok, hanem a PestiSrácok.hu egyik írása, a „mozgáskorlátozott emberek megalázása” miatt. A kormánypárti portál egyik szerzője homofób hevületében odáig ment ugyanis, hogy kijelentette: „tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”. A MEOSZ határozottan visszautasít minden olyan megnyilvánulást, amely a mozgáskorlátozott, kerekesszékes emberek emberi méltóságát sérti. Tiltakozunk a közösségünket érő jogsértő, kirekesztő és megalázó kinyilvánítások ellen – hangsúlyozta a szövetség, amely mélységesen sértőnek és felháborítónak tartjak a PestiSrácok.hu cikkét. Magyarország az alaptörvényben deklarálta a mozgáskorlátozott embereket megillető jogokat, emberi méltóságuk védelmét, és külön intézkedésekkel védi a fogyatékkal élő embereket. Ennek szellemében az érdekükben tett intézkedések állami kötelezettségek, nem egyéni kegy gyakorlása. A mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illetik meg, mint a társadalom többi tagját, beleértve a közösségi életben való részvételt is – hívta fel a figyelmet a MEOSZ. A mozgáskorlátozottság egy állapot, amivel élni és megélni kell a mindennapokat, úgy, ahogy azt, minden ember teszi. A kerekesszékes emberek nem kérnek sajnálatot, csak ugyanazokat a törvényben biztosított jogokat, mint a társadalom valamennyi tagja. „Elvárjuk, hogy a mozgáskorlátozott embereket, az ő helyzetüket ne használják fel gyűlöletkeltés céljára, a cikk írója pedig kérjen bocsánatot a kerekesszékes emberektől!” – zárult a közlemény. Közösségi oldalán Alföldi Róbert színész-rendező is bocsánatkérésre biztatta a portált. A PestiSrácok.hu közölte ugyan a MEOSZ tiltakozását, de eddig nem kért bocsánatot.
Szerző
Témák
Coca-Cola plakát
Frissítve: 2019.08.07. 12:13

Erős csúsztatásokkal próbálják cáfolni Orbánék a magyar kormánnyal szembeni kritikákat az amerikai törvényhozás előtt

Publikálás dátuma
2019.08.07. 12:02

Fotó: AFP
Egy republikánus képviselő lobbizna a Magyarországot támogató határozat mellett
Több olyan angol nyelvű dokumentumhoz jutott hozzá a 444, amelyeket az amerikai törvényhozásban terjesztenek a magyar kormány emberei. Ezek az összefoglalók részben cáfolni próbálják a magyar kormánnyal szembeni kritikákat, részben pedig azt szeretnék bemutatni, hogy milyen hűséges szövetségesei vagyunk az Egyesült Államoknak. A támogató, határozatot Paul Gosar arizonai republikánus képviselő nyújtaná be a tervek szerint ősszel. A republikánus képviselő a róla fellelhető videók alapján biztosan megtalálja majd a hangot a magyar kormány embereivel: az alábbi felvételen például éppen Soros Györgyről fejti ki véleményét: 
A 444 információi szerint a tervezett határozat arra lehet válasz, hogy Orbán Viktor májusi washingtoni látogatása előtt republikánus és demokrata szenátorok azt kérték, hogy Donald Trump kérje számon Orbánon a magyar demokrácia leépítését, majd, mint azt a Népszava megírta, a találkozó után a magyar kormánnyal szemben kritikus határozati javaslat került az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elé. A korábbi, kritikus határozati javaslat például problémás döntésként mutat rá a több mint 400 kiadványt tömörítő fideszes médiaalapítvány létrehozására. Erre válaszul az szerepel a dokumentumban, hogy Magyarországon enyhébb a médiakoncentráció mint más európai országokban, a kormánypárti kiadványokat kiegyensúlyozzák az ellenzéki médiatermékek, ám a szokásos kormánykritikus médiumok mellett most 
a kormánnyal kritikus médiumként említik a kormányzati médiaalapítvány tulajdonában lévő Karc FM rádiót is.

Szintén tele vannak csúsztatásokkal a dokumentumok CEU-ről szóló részei, ahogy a civil szervezeteket érintő törvénymódosítások bemutatása is. A civil törvényről azt írják, hogy csak az átláthatóság kedvéért akarják, hogy "külföldről támogatott" jelzéssel lássák el magukat egyes civilek, és utalnak rá hogy ez az Egyesült Államok FARA nevű szabályozásához hasonló, bár annál enyhébb törvény. 
A FARA azonban olyan szervezetekre vonatkozik, amelyek egy másik ország érdekében lobbiznak külföldi pénzből az Egyesült Államokban, a magyarországi civil szervezetek azonban semmilyen más ország érdekében nem járnak el, viszont kapnak külföldről is támogatást.

A CEU-ról azt írják, hogy az egyetem egyfelől továbbra is Magyarországon maradt, másrészt saját elhatározásukból, a „könnyebb utat” választva vitték el az amerikai diplomát adó képzésüket Bécsbe. A hazánkat hűséges amerikai szövetségesként ábrázoló rész egy 
szélsőségesen Putyinellenes, oroszfaló NATO-tagként mutatja be Magyarországot,

amely minden gazdasági és diplomáciai eszközével támogatja az Egyesült Államok Észak-Korea politikáját.
Szerző

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a kormány fellép az ügyeskedő szoftvervállalatok ellen

Publikálás dátuma
2019.08.07. 09:48

Fotó: Facebook
A kormánylap így interpretálta a Microsoft-botrányt.
„Árcsökkenés jöhet a szoftverpiacon”– címmel írt cikke a Magyar Nemzet, amelyben kifejtik, hogy értesüléseik szerint a kormány úgy „cselezné ki” az ügyeskedő szoftvervállalatokat, hogy már szeptemberben törvényjavaslatot nyújtanának be, mely lehetővé tenné, hogy az állam a disztribútori hálózat kihagyásával szerezze be a közigazgatásban használatos szoftvereket. A cikkben említett gyakorlat arra az esetre utal, amely során az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A kormánylap írásából éppen csak az az aprócska részlet marad ki, hogy 
a jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le, valamint, hogy egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint Orbán Viktor maga bólintott rá az üzletre.

Ehelyett inkább a következőket írják: „2013 és 2015 között olyan informatikai cégek nyertek el jelentős állami tendereket, amelyek a Microsofttal a háttérben megegyezve jelentős diszkonttal vásárolhattak az amerikai szoftveróriástól, azonban a kedvezményekből az állami megrendelőkhöz jellemzően egy forint sem jutott el”.
A kormány továbbra is tagadja, hogy bármilyen korrupció történt volna, a magyar hatóságok pedig állítják ők még csak nem is értesültek az esetről – ami azért is különös, hiszen egyik érintett maga a magyar rendőrség.  A Magyar Nemzet azt írja, a javaslat szerint
a központilag fixált árrést a kiskereskedelmi forgalomban kapható szoftvertermékekre is kiterjesztenék,

ami a kap által megkérdezett iparági szakértők szerint jelentős árcsökkenést eredményezhetne a kiskereskedelmi forgalomban elérhető termékek piacán is.
Szerző