GDP;ipari adatok;

2019-08-07 15:53:03

Visszaesett az ipari termelés, lassul a magyar gazdaság

Júniusban visszaesett a magyar ipari termelés, ami az elemzők szerint a magyar gazdaság előre megjósolt lassulásának első komoly jele.

A KSH adatai szerint júniusban – az előző hónaphoz mérten – 1,8 százalékkal csökkent a magyar ipari termelés, az adatot már az eltérő munkanapok és szezonális hatásoktól is megtisztították. Éves szinten 1,4 százalékos a visszaesés, ám idén júniusban két munkanappal kevesebb volt mint tavaly, így ettől a hatástól megtisztítva a termelés 4,1 százalékkal nőtt. Az adat első látásra komoly meglepetést keltett az elemzők körében, de látva a német ipari termelési adatokat, amelytől a magyar gazdaság jelentős részben függ, az egyik magyarázatot már meg is találtuk. Júniusban ugyanis a szezonális, naptári hatással számolva a német ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, és 5,2 százalékkal pedig az előző év júniusához mérten.

Az elemzők szerint a magyar gazdaság az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt, a második negyedben már ennél fél százalékponttal lassabb volt az ütem, a gazdaság az év hátralévő részében pedig tovább fékeződhet. A Reuters elemzői átlaga szerint idén a gazdasági növekedés még elérheti a 4,4 százalékot, jövőre pedig 3,5 százalékkal bővülhet a gazdaság – vagyis a lassulás egyértelmű, de még nem drámai.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok arra utalnak, hogy magyar ipar teljesítménye lassan követi a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát, azonban annál lényegesen jobban teljesít, amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés júniusi gyenge adata mögött vélhetően a nyári szabadságolások is szerepet játszottak , amelynek hatását felerősíthette az is, hogy kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint egy évvel korábban. A második negyedéves teljes adatsor alapján a kiskereskedelem után az ipar is az általános növekedés lassulását jelzi – írta az elemző.

Hazai nagyvállalatok egyre óvatosabbak: másfél év alatt felére csökkent a hazai nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index. A jelenleg 6 ponton álló mutató a nagyvállalatok eddigieknél jóval óvatosabb optimizmusát tükrözi - írták. A várakozások általában a cég méretével párhuzamosan nőni szoktak, most azonban nem ez jellemzi a szektort. A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a jövőbeni várakozásokat: jelenleg az ipari cégek a legoptimistábbak, miközben a szolgáltató és kereskedelmi szektor ennél jóval visszafogottabban látja a következő egy évet.