Luxemburgban legalizálhatják a marihuánát

Publikálás dátuma
2019.08.08. 10:54
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Minden 18 éven felüli lakos legálisan vásárolhat majd, rekreációs célra.
Kábítószertörvényeik enyhítésére szólította uniós szomszédait Luxemburg, amelynek egészségügy-minisztere bejelentette, hogy az ország a marihuána teljes legalizációjára készül – írja a Guardian. „Az elmúlt ötven évben folytatott drogpolitikánk nem működött. A tiltás csak érdekesebbé tette a dolgot a fiatalok számára (…) Remélem, hogy mindannyian nyitottabban állunk majd a kábítószerekhez” –mondta Etienne Schneider a Politiconak.
Két éven belül minden 18 éven felüli luxemburgi állampolgár legálisan vásárolhat majd marihuánát –rekreációs célra.

A kannabisz termelését és terjesztését egy állami kannabisz-ügynökség szabályozná. A turisták kannabiszvásárlására azonban minden bizonnyal vonatkoznak majd bizonyos korlátok, hogy az ország ne váljon a drogturizmus célpontjává.
Szerző

Saját kabinetjében sem bízik Hellász új kormányfője

Publikálás dátuma
2019.08.08. 10:30
Kiriákosz Micotákisz kedvező helyzetben vette át a kormányzást
Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS / AFP
Vitatott törvényt szavazott meg kedden este az új görög parlament és még inkább vihart kavarót készül megszavazni csütörtökön.
Az új konzervatív miniszterelnök, Kyriakosz Mitsotakisz kezdeményezésére az athéni törvényhozás kedden arról döntött, hogy felállítanak egy olyan bizottságot, amely a minisztériumok munkáját felügyeli és direkt a kormányfőnek jelent.  Az ellenzék bírálja az ötletet, szerintük egyfajta katonai vezérkarhoz hasonlítható az újonnan létrejövő bizottság, amelyre semmi szükség. Szerintük csak a miniszterelnök hatalmának bebetonozását, valamint a miniszterek autonómiájának korlátozását eredményezi a kontrollcsoport létrehozása. A testület ugyanis azt monitorozza majd, hogy a minisztériumok a tervezett ütemben hajtják végre a feladataikat vagy késnek velük. Mitzotakisz beiktatása óta valóban gyorsított iramban próbálja gyakorlatba ültetni választási ígéreteit, de a bizottság felállítása így is eléggé szokatlan, hiszen saját kabinetje munkáját felügyelteti. Csütörtökön a parlament elé kerül az a törvénytervezet, amely engedélyezné a rendőrség behatolását az egyetemi kampuszokba az egyetem és a diáktanácsok engedélye nélkül is olyan esetekben, amikor bűnözőket követnek vagy ha a létesítmények belül lázadás tör ki. A módosítást azzal indokolják, hogy jelenleg a kampuszok különleges státusával visszaélnek mind a bűnözői, mind az anarchista csoportok. Radikális formációk máris jelezték, tiltakozni fognak a törvénymódosítás ellen, ugyanis a jelenlegi szabályozás még az ókorban gyökerezik, a szólásszabadság és az ingyenes oktatás garanciájaként. A helyzettel valóban sokszor visszaéltek bűnözői csoportok és baloldali anarchisták is. Ez a törvény is minden bizonnyal átmegy a parlamenten, ahol Mitsotakisz pártja, az Új Demokrácia abszolút többséget szerzett a júliusi elején megrendezett parlamenti választásokon. A kabinet első négy hetében leginkább arra törekedett, hogy leépítse a miniszterelnök által a kampányban is sokat bírált túlzott bürokráciát, és mint fogalmazott a Mitsotakisz, „felelősebbé tegye azt”. A kormányfő szerint eddig a bürokrácia akadályozta a törvényhozás hatékonyságát is. Ámbár, ha az új kormány további leépítéseket hajt végre a közszférában, akkor a tűzzel játszik, hiszen Görögország lakossága az elmúlt tíz évben megszorítások sorozatát élte át, számos leépítéssel. A görög közszféra aránya az EU középmezőnyében van a maga 17,1 százalékával (Magyarország ebben éllovas, 23,4 százalékkal). Mitsotakisz és az Új Demokrácia viszonylag kedvező körülmények között vette át a kormányzást Alekszisz Ciprásztól és a Szirízától. A radikális baloldali volt miniszterelnök épp tavaly augusztusban jelentette be, hogy a Görögországnak minden oka megvan rá, hogy jobb napokban reménykedjen, miután sikeresen befejezte az utolsó segélyprogramját, amelyben 2015 augusztusában állapodott meg a hitelezőkkel, hogy kikerüljön az adósságválságból. "A recesszió, a megszorítás és a társadalmi pusztítás programjainak ideje végre véget ért” - örvendezett Ciprász, akinek azonban meg kellett fizetnie a kormánya által végrehajtott megszorításoknak az árát az idei választásokon.
Szerző

A hármas gyilkossággal vádolt kanadai fiatalok holttestét találhatták meg a Nelson folyó partján

Publikálás dátuma
2019.08.08. 09:12

Fotó: - / AFP
A halál okát egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.
A hatóságok szerint a két fiatal kanadai férfi - 19 éves Kam McLeod és a 18 éves Bryer Schmegelsky- holttestét találhatták meg egy hét keresés után, akiket három ember meggyilkolásával gyanúsítanak írja a CNN. A holttestekre Manitoba tartományban bukkantak rá a Nelson folyó partján. A halál okát egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. Mint azt már korábban megírtuk, a két eltűnt fiatalt az ausztrál Lucas Fowler és amerikai barátnője, Chynna Deese, valamint a  64 éves kanadai professzor, Leonard Dyck meggyilkolásával vádolják. A fiúkat július 22-én látták utoljára élve.
.
Szerző